„Vrem pasaj şi vrem lărgire, păcăleala nu mai ţine!” - Marş de protest în Prelungirea Ghencea

De ani de zile locuitorii din Prelungirea Ghencea cer rezolvarea problemei infrastructurii din zonă, astfel încât să nu mai piardă ore în şir în trafic şi să înoate prin noroaie. Duşi cu preşul de autorităţile care le tot promit că le rezolvă problema fără să o facă, oamenii ies din nou în stradă.
Marş în Prelungirea Ghencea
Marş în Prelungirea Ghencea (Sergiu Brega)

UPDATE: Câteva sute de persoane au luat parte la marşul de protest din zona Prelungirea Ghencea din Capitală.

"Ne exercităm dreptul democratic de a protesta. Cerem lucruri normale, în 2017, trotuare, un bulevard, un pasaj peste centura Bucureştiului în dreptul localităţii Domneşti.", spun organizatorii.

Marş în Prelungirea Ghencea
Marş în Prelungirea Ghencea (Sergiu Brega)

fiecare aruncă vina pe celălalt, nu le este teamă de nimic,
fiecare aruncă vina pe celălalt, nu le este teamă de nimic, (Sergiu Brega)

Cetăţenii au adus cu ei înclusiv materiale electorale folosite de Gabriela Firea şi primarul sectorului, Gabriel Mutu, în campania electorală, materiale în care aceştia promiteau că vor face toate eforturile pentru lărgirea Prelungirii Ghencea şi a Pasajului Domneşti, promisiuni care nu au fost acoperite cu fapte.

"Precum vedeţi, acum nici nu au venit (la protest, deşi au fost invitaţi), proiectul e blocat, noi am rămas cu pliantele electorale!", a declarat o protestatară.

* * *

Păcăliţi ani de zile de autorităţi că li se vor rezolva problemele, locuitorii din Prelungirea Ghencea, Domneşti şi zonele limitrofe vor ieşi sâmbătă, 1 aprilie, de ziua păcălelilor, la un marş de protest pentru a atrage încă o dată atenţia asupra stării dezastruoase a infrastructurii din zona în care locuiesc. Marşul este programat să aibă loc în intervalul orar 11 - 15, pe traseul Ansamblul Primăvara (plecare) - Centură - Domneşti - parcare Restaurantul Latin (final).

Acesta este cel de al optulea protest al cetăţenilor din zonă pentru modernizarea infrastructurii rutiere care le-a transformat, de ani de zile, vieţile într-un calvar. Oamenii care pierd ore în şir în trafic - atunci când sunt la volan - şi înoată în noroaie când circulă pe jos, cer lărgirea şoselei, trotuare, pistă de biciclete, pod peste Centură.

La protest sunt invitaţi atât primarul general, Gabriela Firea cât şi noul director general al CNAIR, Ştefan Ioniţă, precum şi primarul sectorului 6, primarul sectorului 5, preşedintele Consiliului Judeţean Ilfov, primarul oraşului Bragadiru şi primarul comunei Domneşti.

„Pasajul Domneşti şi lărgirea Prelungirii Ghencea împlinesc un deceniu de păcăleli!

Haideţi cu noi în stradă să spunem Primăriei capitalei şi CNAIR-ului că nu le mai înghiţim păcălelile, livrate mai ales în campaniile electorale! Şi să le cerem să-şi facă treaba: să urgenteze lărgirea şi pasajul, să prezinte public un calendar concret al etapelor şi al alocărilor bugetare. Între timp, să ia măsuri pentru siguranţa circulaţiei în zonă: să facă trotuare, să marcheze trecerile de pietoni şi să asigure dirijarea circulaţiei în intersecţia cu str. Valea Oltului şi cu Şoseaua de Centură”, scriu, pe Facebook, organizatorii evenimentului, asociaţia Iniţiativa Prelungirea Ghencea şi Grupul civic Iniţiativa Domneşti.

Organizatorii marşului reamintesc că proiectul ,,Supralărgire Prelungirea Ghencea – Domneşti’’, votat de Consiliul General al capitalei în 2006, este amânat de 10 ani şi, în ciuda promisiunilor primite de la autorităţi, nici anul acesta nu e sigur că vor începe lucrările.

„Ştim de la Primăria capitalei că încă nu a fost finalizat proiectul tehnic, nu au fost finalizate măsurătorile limitei administrative dintre Bucureşti şi Ilfov, nu au fost finalizate exproprierile, nu a fost lansată licitaţia pentru lărgire. De asemenea, licitaţia pentru proiectul CNAIR ‘Pasaj suprateran pe drumul judeţean DJ 602 Centura Bucureşti Domneşti’ a durat aproape 2 ani şi a fost câştigată în final de o firmă aflată în insolvenţă”, susţin cetăţenii.

Organizatorii mai precizează că prin demersul lor vor să atragă atenţia Primăriei Capitalei şi Poliţiei Rutiere asupra pericolului rutier permanent în care circulă de 10 ani în această zonă în lipsa trotuarelor, în lipsa marcajelor pe carosabil pentru trecerile de pietoni, în lipsa amenajării corespunzătoare a staţiilor RATB, în lipsa dirijării circulaţiei la intersecţia cu str. Valea Oltului şi la trecerea cu calea ferată de la Şoseaua de Centură.