Von der Leyen, la Cairo pentru semnarea unei finanţări UE de 1 miliard EUR în Egipt

Ursula von der Leyen (captura)
Redacţia
01.07.2024

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a adresat sâmbătă unei conferinţe la Cairo pentru a marca semnarea unui acord prin care UE va investi 1 miliard de euro în Egipt, potrivit DPA.

"Astăzi, Egiptul şi Europa sunt mai apropiate ca niciodată, astfel încât acesta este un adevărat parteneriat reciproc avantajos atât pentru Egipt, cât şi pentru Europa", a declarat von der Leyen.

Acordul de finanţare în valoare de 1 miliard de euro este prima tranşă dintr-un pachet mai mare de 7,4 miliarde de euro pe care von der Leyen l-a anunţat în martie. Banii vor fi investiţi în sectoare precum energia curată, industria prelucrătoare şi securitatea alimentară, potrivit Comisiei.

Von der Leyen a vorbit în cadrul unei conferinţe comune de investiţii la Cairo, menită să promoveze întreprinderile europene în Egipt.

Banii vor "însoţi şi stimula agenda de reforme a Egiptului", a declarat von der Leyen.

"Aceste reforme vor promova un mediu de afaceri mai puternic, vor atrage mai multe investiţii şi vor crea mai multe locuri de muncă bune în Egipt".

Von der Leyen a fost însoţită de alţi doi comisari UE: comisarul pentru vecinătate Oliver Varhelyi şi cel pentru economie Valdis Dombrovskis, care vor semna acordul în numele UE.

"Această conferinţă marchează primii paşi de punere în aplicare în cursul ridicării relaţiilor şi reflectă angajamentul Egiptului şi al UE de a trece de la faza promisiunilor la faza punerii în aplicare", a declarat preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sissi într-un discurs rostit la conferinţa de la Cairo.

"Convocarea acestei conferinţe vine într-un moment foarte delicat, pe fondul crizelor internaţionale şi regionale succesive. Egiptul s-a dovedit a fi un partener de încredere în confruntarea provocărilor comune într-un mod care realizează securitatea şi stabilitatea", a spus el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor