În Mexic, 19 cadavre au fost găsite într-un camion, în timp ce violenţele se extind în sudul statului

În Mexic, 19 cadavre au fost găsite într-un camion (Screenshot)
Redacţia
03.07.2024

Agenţii de securitate mexicani au găsit cadavrele a 19 bărbaţi îngrămădite într-un camion, a declarat biroul procurorului local luni târziu, victimele având presupusa legătură cu un schimb de focuri între o bandă criminală din Guatemala şi puternicul cartel Sinaloa din Mexic.

Cinci dintre bărbaţi prezentau semne de răni prin împuşcare. Toţi cei găsiţi morţi purtau haine închise la culoare, veste tactice, precum şi încărcătoare pentru arme de foc, potrivit declaraţiei procurorului.

Descoperirea sinistră din sudul statului Chiapas a fost făcută în apropierea oraşului La Concordia, la nord de graniţa de sud a Mexicului cu Guatemala.

O sursă guvernamentală de securitate din Chiapas a declarat pentru Reuters că victimele erau membri guatemalezi ai unui grup criminal care lupta pentru controlul teritorial în zonă.

"Este un grup infracţional care vrea să intre în zonă. Sunt guatemalezi, iar aici se confruntă cu mai multe celule (criminale), în acest caz din Sinaloa", a declarat sursa.

Consulatul Guatemalei în Chiapas este în curs de identificare a unora dintre victime, deoarece se presupune că patru până la şapte dintre cadavre sunt guatemaleze, a declarat reporterilor Ministerul Afacerilor Externe al ţării din America Centrală.

Ministerul a declarat că este în contact cu procuratura din Chiapas, adăugând că va depune eforturi pentru a determina naţionalitatea tuturor victimelor.

Preşedintele Mexicului, Andrés Manuel Lopez Obrador, a calificat incidentul drept o "confruntare nefericită" în timpul conferinţei sale de presă obişnuite de marţi dimineaţă, adăugând că atât mexicanii, cât şi guatemalezii se numără printre morţi.

În ultimii ani, Chiapas a fost din ce în ce mai mult gazda violenţelor între bande, despre care se crede că sunt legate de reţele criminale, inclusiv droguri şi trafic de persoane.

"Ca urmare a creşterii traficului de migranţi în zonă, cartelul Sinaloa, care controla anterior traficul de droguri acolo, a devenit foarte puternic", a declarat sursa de securitate din Chiapas.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor