Biden a încercat să treacă peste criza campaniei sale. Dar nu prea funcţionează [Politico]

Joe Biden (Getty Images)
Redacţia
07.07.2024

Un Joe Biden sfidător a râs vineri de ideea că principalii săi aliaţi din Congres l-ar convinge să renunţe la cursa prezidenţială, potrivit Politico.

"Nu vor face asta", a afrmat el la ABC News.

Liderul majorităţii din Senat, Chuck Schumer, liderul democraţilor din Camera Reprezentanţilor, Hakeem Jeffries, şi fostul preşedinte Nancy Pelosi? El a spus că a vorbit deja cu toţi aceştia.

Şi, într-adevăr, nu a existat niciun apel public sâmbătă din partea acestor personalităţi - nu au fost adresate întrebări, nu au fost exprimate îngrijorări.

În schimb, a fost tăcere. Inclusiv, în mod vizibil, din partea lui Schumer şi Jeffries.

Cei doi democraţi de top din Congres nu au spus nimic public. Solicitată să comenteze interviul, echipa lui Schumer a refuzat, în timp ce echipa lui Jeffries nu a răspuns la solicitarea POLITICO.

Nu a fost genul de demonstraţie de forţă care să sugereze un sfârşit al crizei politice declanşate de prestaţia ezitantă a preşedintelui la dezbaterea de săptămâna trecută. Biden a încercat să pună capăt turbulenţelor din interiorul Partidului Democrat demonstrându-şi vigoarea şi respingând discuţiile privind înlocuirea sa pe listă. El a ţinut un discurs energic în faţa unei mulţimi de sute de persoane în Wisconsin, a participat la două interviuri radio şi a acordat un interviu postului ABC News, în timpul căruia a fost întrebat în mod repetat despre vârsta şi viabilitatea sa pentru luna noiembrie.

Dar întrebările publice cu privire la vârsta şi acuitatea sa mentală au continuat să crească sâmbătă, începând cu momentul în care Angie Craig, reprezentantă a statului Minnesota, a emis o declaraţie prin care îi cerea lui Biden să se retragă din cursă, devenind astfel prima democrată din Camera Reprezentanţilor care face acest lucru (Craig a declarat în trecut că ea crede că partidul are nevoie de o "nouă generaţie" de lideri). Ea este acum al cincilea membru al Camerei Reprezentanţilor care face acest apel, în timp ce alţii îşi exprimă din ce în ce mai tare scepticismul cu privire la şansele preşedintelui de a-l învinge pe fostul preşedinte Donald Trump.

Controversa a luat amploare sâmbătă, când doi prezentatori radio au declarat că asistenţii lui Biden le-au furnizat întrebări pentru interviurile de vineri ale preşedintelui. Oficialii campaniei lui Biden au apărat procesul ca fiind tipic, asistenţii distribuind postări pe X care descriau acest lucru ca fiind o practică standard.

Întrebarea privind starea campaniei de realegere a lui Biden - la care preşedintele a încercat din răsputeri să răspundă - urma să continue să domine ziua de duminică.

Emisiunile de duminică vor prezenta câţiva aliaţi ai lui Biden, inclusiv reprezentantul Debbie Dingell şi senatorii Chris Murphy şi Bernie Sanders. Înainte de a emite vineri o scurtă declaraţie în care spunea că Biden este "cel de care ţara noastră are nevoie", reprezentantul Jim Clyburn din Carolina de Sud, unul dintre principalii aliaţi ai lui Biden, a renunţat la un interviu de duminică pentru emisiunea "Face the Nation" de la CBS. Echipa sa nu a răspuns la solicitarea de a comenta motivul pentru care congresmanul şi-a anulat apariţia.

Ochii vor fi aţintiţi şi asupra preşedintelui în timpul călătoriei sale de campanie de duminică în Pennsylvania, unde Biden va participa la o biserică din Philadelphia înainte de a se deplasa la Harrisburg pentru un eveniment după-amiază.

În timp ce Camera Reprezentanţilor şi Senatul urmează să se întoarcă luni la Washington, se pune întrebarea dacă o serie de democraţi îşi vor face publice temerile private cu privire la Biden în zilele următoare sau dacă partidul se va reuni în jurul preşedintelui şi al luptei sale pentru a-l înfrunta pe Trump.

"Nimeni nu este mai dedicat înfrângerii lui Donald Trump şi apărării democraţiei noastre decât Joe Biden, şi puţini ştiu mai bine decât Joe Biden importanţa prezentării şi a campaniei pentru a câştiga sprijinul alegătorilor", a declarat Kevin Munoz, purtătorul de cuvânt al campaniei lui Biden.

"Aceasta va fi întotdeauna o cursă strânsă - iar dinamica în joc este cea pe care am anticipat-o de mult timp: alegătorii continuă să fie profund îngrijoraţi de Donald Trump şi de agenda sa dăunătoare, iar cu cât ne implicăm mai mult şi ajungem la alegători, cu atât aceştia îl susţin mai mult pe preşedintele Biden. Mai sunt multe zile până în ziua alegerilor, iar munca grea de a câştiga fiecare vot este departe de a se fi încheiat."

De asemenea, echipa lui Pelosi a declarat iniţial că nu are niciun comentariu. Mai puţin de o oră mai târziu, la scurt timp după ce campania lui Biden a fost contactată pentru comentarii, purtătorul de cuvânt Ian Krager a oferit o declaraţie: "Preşedintele Pelosi are deplină încredere în preşedintele Biden şi aşteaptă cu nerăbdare să participe la inaugurarea sa pe 20 ianuarie 2025".

Sâmbătă, oficiali ai Casei Albe şi ai campaniei au prezentat un nou sondaj realizat de Bloomberg News/Morning Consult, care arată că Biden a înregistrat cea mai bună performanţă de până acum în statele în care se confruntă, preşedintele conducându-l acum pe Trump în Michigan şi Wisconsin. Iar campania şi-a dublat mesajul într-un e-mail de strângere de fonduri adresat sâmbătă susţinătorilor, intitulat "Experţii au înţeles totul greşit".

"Înţeleg că nu puteţi să porniţi televizorul sau să intraţi pe internet fără să vedeţi vreun expert vorbind despre cum trebuie să mă retrag din cursă. Prostii. Vreau să vă întrebaţi: cu privire la ce au avut dreptate aceşti oameni în ultima vreme? Serios. Gândiţi-vă la asta", se arată în e-mail.

Este aceeaşi atitudine care a afectat agenţii democraţi şi legislatorii după interviul ABC News de vineri, când mai mulţi au spus că preşedintele neagă poziţia sa în cursă. Sâmbătă, republicanul Gerry Connolly (D-Va.) a declarat pentru MSNBC că există un risc în "respingerea vocilor critice".

"Consider că administraţia Casei Albe a gestionat prost comunicarea cu cei despre care ştie că au îndoieli profunde. Neavând acest tip de comunicare, îi laşi pe indivizi în voia propriilor lor decizii şi a propriei lor judecăţi. După cum am văzut, acest lucru a dus la erodarea sprijinului în unele cercuri", a spus el.

Preşedintele nu a avut nimic în programul său public sâmbătă. Campania lui Biden a declarat că s-a alăturat dimineaţa unei întâlniri bisăptămânale cu copreşedinţii campaniei pentru "a le mulţumi şi a discuta despre angajamentul lor comun de a câştiga cursa din 2024 în faţa ameninţării grave pe care o reprezintă Donald Trump".

Mai mulţi aliaţi ai lui Biden din Parlament au participat la convorbire, inclusiv Clyburn, senatorul Chris Coons (D-DE.) Tammy Duckworth (D-Ill.), republicanul Veronica Escobar (D-Texas) şi republicanul Lisa Blunt Rochester (D-DE). Coons, Clyburn şi Blunt Rochester au făcut declaraţii vineri seara după interviu, reiterându-şi convingerea că Biden este cel mai bun candidat pentru a-l învinge pe Trump.

Dar, în timp ce democraţii din Camera Reprezentanţilor au continuat să fie chestionaţi sâmbătă în apariţii media şi interviuri, a fost clar că puţine lucruri s-au schimbat în urma interviului lui Biden: apărătorii preşedintelui au continuat să îl susţină, în timp ce alţii şi-au exprimat mai tare îngrijorările.

"Atâta timp cât preşedintele spune că poate face acest lucru, atunci acesta este biletul", a declarat Jasmine Crockett, democrată de Texas.

Ea a fost printre primii care l-au apărat pe Biden, vorbind cu reporterii în sala de presă imediat după dezbaterea din Atlanta. La fel a procedat şi reprezentantul Robert Garcia (D-Calif.), care, la fel ca Crockett, a spus că Biden a câştigat sprijinul democraţilor atunci când milioane de alegători l-au ales în alegerile primare.

La Festivalul ESSENCE din New Orleans, unde urma să apară vicepreşedintele Kamala Harris, reprezentanta Maxine Waters (D-Calif.) a declarat că Biden nu va fi înlocuit pe listă de un alt candidat.

"La naiba, sunt mai bătrână decât Biden. Nu contează ce spun ceilalţi, nu va fi niciun alt candidat democrat", a spus Waters, care are 85 de ani, în aplauze, în timpul unei mese rotunde cu patru membri ai Congressional Black Caucus.

Dar nu toţi democraţii au fost atât de siguri.

Reprezentantul Scott Peters (D-Calif.) a declarat pentru New York Times că îşi pierde încrederea în capacitatea lui Biden de a câştiga şi că partidul ar fi "nebun să nu se gândească la o altă cale" dacă ar crede că preşedintele va pierde. Reublicanul Sydney Kamlager-Dove (D-Calif.) a declarat la festivalul Essence că victoriile partidului nu se bazează doar pe Biden, cerând sprijin pentru vicepreşedinte.

Apelul lui Craig pentru ca Biden să renunţe a fost deosebit de frapant, deoarece ea reprezintă un district oscilant care a votat pentru Trump în 2016 şi Biden în 2020. În declaraţia sa de sâmbătă dimineaţă, ea a citat nu doar dezbaterea în sine, ci şi "lipsa unui răspuns ferm din partea preşedintelui însuşi în urma acestei dezbateri".

Unii congresmeni democraţi sunt îngrijoraţi de faptul că problemele lui Biden ar putea fi o piedică electorală pe parcursul scrutinului. Având în vedere că partidul se confruntă cu o cale brutală de a păstra Senatul, iar Biden este tot mai în urmă în sondaje, atenţia s-a îndreptat tot mai mult către eforturile democraţilor de a recuceri Camera Reprezentanţilor, ca o posibilă protecţie împotriva controlului complet al Partidului Republican.

Zilele următoare vor fi urmărite îndeaproape, deoarece parlamentarii se întorc luni la Washington. Democraţii din ambele camere sunt aşteptaţi să vorbească în privat în următoarele câteva zile - conversaţii care vor servi probabil ca un loc pentru a-şi exprima nemulţumirile cu privire la performanţa lui Biden şi pentru a încerca să traseze o cale de urmat.

Jeffries se va întâlni duminică cu membrii democraţi de rang înalt şi se aşteaptă ca viabilitatea lui Biden să fie abordată. Şi în Senat, senatorul Mark Warner (D-Va.) s-a adresat senatorilor democraţi pentru a organiza o discuţie privind calea lui Biden spre realegere, în timp ce Schumer va organiza luni seara o întâlnire de rutină a conducerii, care îi va permite să se întâlnească faţă în faţa cu mai mulţi membri ai grupului său.

"Biden este un om foarte decent şi un lider legendar în multe privinţe. Nu am nicio îndoială cu privire la capacitatea sa de a lua decizii bune şi de a-şi încheia acest mandat de preşedinte.

Dar, sincer, nu este în stare să fie în acelaşi timp preşedinte al SUA şi un candidat convingător la realegere. Este prea mult pentru el şi, deşi acest lucru este evident pentru aproape toată lumea, el pare încăpăţânat să fie orb în faţa acestei realităţi", a declarat un democrat din Camera Reprezentanţilor după interviul de vineri, căruia i s-a acordat anonimatul pentru a vorbi cu sinceritate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor