Noul ministru britanic de Externe doreşte să restabilească relaţiile dintre Regatul Unit şi UE

David Lammy - ministrul de externe al Marii Britanii (Getty Images)
Redacţia
08.07.2024

Prima călătorie a lui David Lammy în calitate de ministru de Externe, organizată la scurt timp, nu se referă la rezultate imediate sau chiar la noi orizonturi curajoase, potrivit BBC.

Este vorba doar despre percepţie - aparenţa unei administraţii noi, viguroase, hotărâtă să dea lovitura, plină de bunăvoinţă faţă de unii dintre cei mai importanţi parteneri ai Regatului Unit.

După o seară petrecută cu omologul său german, Annalena Baerbock, turneul lui Lammy s-a mutat în împrejurimile bucolice ale proprietăţii de la ţară a ministrului polonez de Externe, Radoslaw Sikorsky.

După câteva ore de discuţii, s-a întors în avion pentru un zbor scurt spre nord, către unul dintre cei mai noi membri ai NATO, Suedia.

De ce Germania, Polonia şi Suedia?

În parte din cauza Ucrainei. Împreună cu Marea Britanie, toate cele trei ţări joacă roluri importante în susţinerea efortului de război al Kievului. Prin prezenţa noului ministru britanic al Apărării, John Healey, în Odesa, guvernul premierului Keir Starmer doreşte să sublinieze că angajamentul Regatului Unit faţă de Ucraina va rămâne ferm.

În urma unei întâlniri cu preşedintele Zelenski şi cu omologul său, ministrul Apărării Rustem Umerov, Healey a declarat că Regatul Unit va furniza mai multe tunuri de artilerie, un sfert de milion de cartuşe de muniţie şi aproape 100 de rachete de precizie Brimstone.

"S-ar putea să fi avut loc o schimbare de guvern, dar Regatul Unit este unit pentru Ucraina", a spus el, promiţând să "revigoreze" sprijinul prin creşterea ajutorului militar.

El a promis, de asemenea, să grăbească ajutoarele pentru a se asigura că acestea ajung în următoarele 100 de zile.

"Vrem să ne dublăm angajamentul faţă de Ucraina", a declarat Lammy.

Franţa, aflată în mijlocul propriei alegeri - una care pare destinată să aibă consecinţe de mare amploare - nu a fost pe itinerar. Nu în acest weekend.

Nici o oprire la Bruxelles. "În timpul vieţii mele", Regatul Unit nu se va întoarce în UE, a declarat Keir.

Dar Polonia şi Suedia sunt atât parteneri europeni cheie, cât şi membri ai NATO – locuri ideale pentru ministrul de Externe să înceapă explorarea liniilor generale ale unor relaţii viitoare mai strânse.

"Vreau să resetez atât relaţia noastră bilaterală, cât şi relaţia noastră cu Uniunea Europeană", a declarat Lammy, adăugând o referire la angajamentul laburist încă destul de vag de a încheia un nou pact de securitate UE-Marea Britanie.

Între timp, într-o vizită la Edinburgh, duminică, premierul Marii Britanii a declarat că se lucrează deja la îmbunătăţirea relaţiei Regatului Unit cu UE.

El a afirmat că guvernul său "poate obţine un acord mult mai bun decât acordul eşuat cu care Boris Johnson a împovărat Regatul Unit".

Lammy a declarat că atunci când liderii europeni se vor reuni la Palatul Blenheim la 18 iulie pentru următoarea reuniune a Comunităţii Politice Europene (înfiinţată de Emmanuel Macron în urma invaziei ruse în Ucraina), "noul spirit de cooperare va fi pus în evidenţă".

Preocupările lui Lammy: Rusia, China, Gaza

Călătoria are loc cu doar câteva zile înainte ca Sir Keir Starmer să facă primii paşi pe scena internaţională în calitate de premier, la summitul NATO din Washington DC.

Acestea sunt vremuri dificile pentru consolidarea relaţiilor.

Lammy a fost de acord că acesta este un "moment geopolitic dificil", dar a menţionat că este important să nu se confunde dezacordurile dintre democraţiile mature cu ameninţările reprezentate de regimurile autoritare.

"Sunt îngrijorat când văd drone iraniene apărând în Ucraina. Sunt îngrijorat când văd obuze din Coreea de Nord fiind folosite aici, pe teritoriul european. Şi, bineînţeles, sunt îngrijorat de parteneriatul pe care văd că Rusia îl intermediază între aceste state autoritare", a spus el.

Alte probleme apasă greu asupra primei călătorii a noului ministru de Externe, în special războiul din Gaza.

Sâmbătă, în Germania, Lammy a vorbit despre necesitatea de a adopta o "abordare mai echilibrată a relaţiei Israel-Gaza".

Nu este clar ce a vrut să spună exact, dar, în condiţiile în care negocierile pentru încetarea focului sunt aparent pe cale de a fi reluate, găsirea unei modalităţi de a pune capăt războiului din Gaza şi de relansare a procesului de pace arabo-israelian pare destinată să consume o mare parte din timpul diplomatic în lunile următoare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor