Netanyahu: Acordul din Gaza trebuie să permită Israelului să reia luptele până la îndeplinirea obiectivelor de război

Benjamin Netanyahu (Getty Images)
Redacţia
08.07.2024

Orice acord de încetare a focului în Gaza trebuie să permită Israelului să reia luptele până când obiectivele sale sunt îndeplinite, a declarat duminică premierul Benjamin Netanyahu, în timp ce se aşteaptă reluarea discuţiilor cu privire la un plan american menit să pună capăt războiului de nouă luni dintre Israel şi Hamas, transmite Reuters.

La cinci zile după ce Hamas a acceptat o parte cheie a planului, doi oficiali ai grupului militant palestinian au declarat că grupul aşteaptă răspunsul Israelului la ultima sa propunere.

Netanyahu urma să aibă consultări duminică târziu cu privire la următorii paşi în negocierea planului în trei etape care a fost prezentat în mai de preşedintele american Joe Biden şi este mediat de Qatar şi Egipt.

Planul urmăreşte să pună capăt războiului şi să elibereze aproximativ 120 de ostatici israelieni reţinuţi în Gaza.

Hamas a renunţat la o cerere cheie, potrivit căreia Israelul trebuia să se angajeze mai întâi la o încetare permanentă a focului înainte de a semna un acord. În schimb, a declarat că va permite negocierile pentru a obţine acest lucru pe parcursul primei faze de şase săptămâni, a declarat sâmbătă o sursă Hamas sub rezerva anonimatului.

Dar Netanyahu a susţinut că acordul nu trebuie să împiedice Israelul să reia luptele până când obiectivele sale de război sunt îndeplinite. Aceste obiective au fost definite la începutul războiului ca fiind dezmembrarea capacităţilor militare şi de guvernare ale Hamas, precum şi returnarea ostaticilor.

"Planul care a fost convenit de Israel şi salutat de preşedintele Biden va permite Israelului să readucă ostaticii fără a încălca celelalte obiective ale războiului", a declarat Netanyahu.

Acordul, a spus el, trebuie, de asemenea, să includă interzicerea contrabandei cu arme către Hamas prin graniţa Gaza-Egipt şi nu ar trebui să permită întoarcerea a mii de militanţi înarmaţi în nordul Gaza.

Directorul Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA) a SUA, William Burns, urmează să se întâlnească miercuri, la Doha, cu prim-ministrul Qatarului şi cu şefii serviciilor de informaţii israeliene şi egiptene, a declarat o sursă familiarizată cu această chestiune, care a solicitat anonimatul.

De asemenea, Burns este aşteptat să viziteze Cairo în această săptămână, împreună cu o delegaţie israeliană, a raportat duminică televiziunea egipteană Al Qahera News TV, citând o sursă de rang înalt.

Un oficial palestinian apropiat de discuţii a declarat că propunerea ar putea duce la un acord-cadru, dacă este îmbrăţişată de Israel, şi ar pune capăt războiului.

"Am lăsat răspunsul nostru mediatorilor şi aşteptăm să auzim răspunsul ocupaţiei", a declarat unul dintre cei doi oficiali Hamas pentru Reuters, sub rezerva anonimatului.

Un alt oficial palestinian la curent cu deliberările privind încetarea focului a declarat că Israelul se află în discuţii cu Qatarul iar un răspuns este aşteptat în câteva zile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor