Stânga franceză câştigă cele mai multe locuri la alegerile din acest weekend

Emmanuel Macron (Getty Images)
Redacţia
08.07.2024

O coaliţie a stângii franceze, care s-a unit rapid pentru a învinge o extremă dreaptă în creştere în alegerile legislative, a obţinut cele mai multe locuri în parlament, dar nu majoritatea, într-un rezultat uimitor care ameninţă să arunce ţara în turbulenţe politice şi economice.

Alianţa de centru a preşedintelui Emmanuel Macron situată pe locul al doilea nu mai deţine controlul asupra parlamentului, iar extrema dreaptă, puternic afectată, pe locul al treilea.

Potrivit AP News, cum niciun bloc nu obţine o majoritate clară, Franţa se confruntă cu o incertitudine care ar putea zdruncina pieţele şi economia sa, a doua ca mărime din Uniunea Europeană, şi ar putea arunca o umbră de instabilitate politică asupra Jocurilor Olimpice de la Paris, care se vor deschide peste mai puţin de trei săptămâni.

Decizia lui Macron de a anunţa cu doar patru săptămâni în urmă că dizolvă parlamentul şi convoacă alegerile, un risc uriaş dar preşedintele spera că îi va consolida alianţa sa de centru, nu pare să fi dat roade.

Conform previziunilor, alianţa sa nu va mai fi cel mai mare grup din parlament, probabil la o distanţă foarte mare.

Partidul Adunarea Naţională al lui Marine Le Pen şi-a mărit considerabil numărul de locuri pe care le deţine, dar a rămas departe de speranţele sale de a obţine o majoritate absolută care ar fi dat Franţei primul său guvern de extremă dreaptă de la cel de-al Doilea Război Mondial.

În piaţa Stalingrad din Paris, susţinătorii stângii au aclamat şi au aplaudat în timp ce proiecţii care arătau alianţa în faţă au apărut pe un ecran gigant. Strigăte de bucurie au răsunat şi în piaţa Republique din estul Parisului, oamenii îmbrăţişând spontan persoane necunoscute şi aplaudând neîntrerupt câteva minute.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor