Viktor Orban confirmă unui jurnalist pro-Putin că Zelenski nu a susţinut "planul său de pace"

Premierul ungar Viktor Orban (Attila Kisbenedek/AFP/Getty Images)
Redacţia
04.07.2024

Premierul ungar Viktor Orban a indicat că preşedintele Volodimir Zelenski a refuzat propunerea sa de "armistiţiu" între Ucraina şi Rusia, care ar fi implicat îngheţarea liniei actuale a frontului, relatează Ukrainska Pravda.

Potrivit sursei citate, în urma discuţiilor lor bilaterale, Orban a afirmat în declaraţiile sale către presă că i-a sugerat lui Zelenski să accepte o încetare imediată a focului de-a lungul liniei de contact cu forţele ruse, considerând că aceasta ar putea accelera negocierile de pace.

Orban a adăugat că nu a insistat asupra iniţiativei sale şi a acceptat raţionamentul Ucrainei.

Ulterior, într-un interviu cu un jurnalist pro-Putin care a sosit la Kiev împreună cu delegaţia ungară şi a realizat un interviu cu Orban după întâlniri, liderul ungar a confirmat că Zelenski a refuzat propunerea sa de "armistiţiu imediat".

Potrivit liderului ungar, preşedintele ucrainean s-a îndoit de logica planului lui Orban şi nu l-a susţinut, deoarece Ucraina are o istorie de încercări nereuşite de armistiţiu cu Rusia.

Astfel de armistiţii "nu au fost bune pentru Ucraina", a spus Orban citându-l pe Zelenski.

Jurnalistul menţionat, pe care partea maghiară l-a inclus în delegaţie, este Roger Köppel, redactor-şef, editor şi autor principal al site-ului şi săptămânalului elveţian Die Weltwoche. Acesta nu este un site web foarte popular, dar Orban a avut deja interviuri cu el de mai multe ori. Köppel spune că Orban l-a invitat personal să vină la Kiev.

Anterior, Köppel a fost invitat al ediţiei în limba germană a postului rus de propagandă RT, până când acesta a fost închis. În 2023, el a călătorit în Rusia pentru a-i intervieva pe propagandistul local Vladimir Soloviov şi pe ombudsmanul pentru copii, Maria Lviva-Belova, care, împreună cu Putin, este căutată de Curtea Penală Internaţională pentru crime de război. În publicaţia sa, el îl apără sistematic pe Putin.

Demn de menţionat este şi faptul că, după reuniunea liderilor ungar şi ucrainean de la Kiev, ministrul ungar de Externe l-a sunat pe omologul său rus Serghei Lavrov.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor