Arhiepiscopul Vigano, critic dur al Papei Francisc, găsit vinovat de schismă şi excomunicat

Carlo Maria Vigano (YouTube Screenshot)
Redacţia
06.07.2024

Arhiepiscopul italian Carlo Maria Vigano, un aprig critic ultraconservator al Papei Francisc, a fost găsit vinovat de schismă şi excomunicat, a declarat vineri biroul doctrinar al Vaticanului.

Vigano, trimisul papal la Washington în perioada 2011-2016, s-a ascuns în 2018 după ce a afirmat că Papa ştia de ani de zile despre comportamentul sexual inadecvat al cardinalului Theodore McCarrick din SUA şi nu a făcut nimic în această privinţă.

El afirmase că Papa ar trebui să demisioneze şi l-a catalogat ulterior drept "profet fals" şi "slujitor al Satanei". Vaticanul a respins acuzaţiile lui Vigano de muşamalizare a comportamentului sexual nepotrivit şi l-a convocat luna trecută pentru a răspunde acuzaţiilor de schismă şi de negare a legitimităţii Papei, potrivit Reuters.

Într-o declaraţie publicată vineri, biroul doctrinar a precizat că afirmaţiile publice ale lui Vigano au făcut clar faptul că acesta a refuzat "să recunoască şi să se supună" Papei Francisc.

De asemenea, el a respins legitimitatea reformelor liberale făcute de Biserica Romano-Catolică în cadrul Conciliului Vatican II în anii 1960, a adăugat biroul.

"La încheierea procesului penal, Preasfinţitul Carlo Maria Vigano a fost găsit vinovat de delictul rezervat (încălcarea legii) de schismă", se arată în declaraţie, adăugând că el a fost excomunicat sau alungat din Biserică.

Într-un mesaj pe X, Vigano, în vârstă de 83 de ani, a rămas neschimbat, publicând textul integral al deciziei împotriva sa, care îl avertiza că ar putea fi exclus din preoţia romano-catolică dacă persistă în poziţia sa.

El i-a îndemnat pe credincioşii catolici să îşi exprime sprijinul pentru el, citându-l pe Iisus în Noul Testament: "Dacă ei tac, pietrele însele vor începe să strige".

Hotărârea Vaticanului a fost semnată de cardinalul Victor Manuel Fernandez, şeful biroului Doctrina credinţei, şi de secretarul acestuia, părintele John Joseph Kennedy. Aşa cum este normal în astfel de chestiuni, hotărârea nu a fost semnată de Papă, dar este foarte puţin probabil ca pedeapsa să fi fost aplicată fără aprobarea sa.

Vigano, care comunică mai ales prin intermediul reţelei de socializare X, a declarat luna trecută că a refuzat să ia parte la procedura disciplinară din cauză că nu acceptă legitimitatea instituţiilor din spatele acesteia.

"Nu recunosc autoritatea tribunalului care pretinde că mă judecă, nici a prefectului său, nici a celui care l-a numit", a spus el, referindu-se la Fernandez şi la Papa Francisc.

Într-un text lung, Vigano s-a referit la Papă doar prin numele său de familie, "Bergoglio", şi l-a acuzat că reprezintă o Biserică "incluzivă, imigraţionistă, eco-sustenabilă şi gay-friendly" care s-a îndepărtat de la adevăratul său mesaj.

Francisc i-a înfuriat pe mulţi conservatori prin deschiderea faţă de persoanele divorţate şi faţă de comunitatea LGBT şi prin faptul că a spus că mila şi iertarea ar trebui să primeze în faţa aplicării stricte a doctrinei catolice.

Papa s-a pus, de asemenea, în contradicţie cu conservatorii şi tradiţionaliştii prin susţinerea drepturilor migranţilor şi a luptei împotriva schimbărilor climatice şi prin condamnarea exceselor capitalismului.

Anul trecut, Francisc a luat măsuri împotriva unui alt critic arhiconservator din SUA, demiţându-l pe episcopul Joseph E. Strickland din Tyler, Texas, după ce acesta a refuzat să demisioneze de bunăvoie în urma unei anchete a Vaticanului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor