Unele companii iau în considerare mutarea personalului taiwanez din China după ameninţarea cu pedeapsa cu moartea

Piaţa Tiananmen, Beijing, China - pe fundal poza celui mai mare ciminal al secolului XX - dictatorul comunist Mao Tsedun, responsabil pentru moartea a zeci de milioane de chinezi. (Getty Images)
Redacţia
06.07.2024

Unele companii străine iau în considerare mutarea angajaţilor taiwanezi din China după ce Beijingul a declarat că ar putea impune pedeapsa cu moartea în cazul separatiştilor "fermi" care susţin independenţa Taiwanului, au declarat patru persoane familiarizate cu această chestiune.

Noile orientări i-au determinat pe unii expatriaţi taiwanezi şi pe multinaţionalele străine care operează în China să se grăbească să îşi evalueze riscurile juridice şi expunerea, au declarat aceste persoane, printre care se numără un avocat şi doi directori care au cunoştinţe directe despre discuţii, potrivit Reuters.

"Mai multe companii au venit la noi pentru a evalua riscurile pentru personalul lor", a declarat avocatul James Zimmerman, partener la firma de avocatură Perkins Coie, cu sediul la Beijing. El a refuzat să identifice companiile sau industriile din motive de confidenţialitate.

"Companiile sunt încă îngrijorate că ar putea exista unele zone gri, cum ar fi dacă o postare benignă pe social media sau votul pentru un anumit partid politic sau candidat la alegerile din Taiwan ar putea fi interpretate ca implicare în activităţi pro-independenţă", a spus Zimmerman.

Aproximativ 177.000 de taiwanezi lucrau în China din 2022, conform celui mai recent studiu al guvernului taiwanez. Personalul taiwanez este angajat de multe multinaţionale în China, având în vedere abilităţile lingvistice şi familiaritatea culturală cu ţara.

Mulţi alţii lucrează pentru multitudinea de firme taiwaneze care îşi desfăşoară activitatea în China şi care, conform estimărilor guvernului taiwanez, au investit peste 200 de miliarde USD începând cu 1991, contribuind la creşterea economică a Chinei, care a devenit a doua mare economie a lumii.

Unele corporaţii străine care operează în China au organizat întâlniri cu angajaţii pe tema siguranţei, au declarat cei doi directori, care au cerut să nu fie numiţi din cauza caracterului sensibil al problemei.

O altă sursă, care a fost informată cu privire la acest subiect, a declarat că unii angajaţi taiwanezi din China au primit şi au acceptat opţiunea de a părăsi ţara.

China consideră Taiwanul, guvernat în mod democratic, drept propriul său teritoriu. Preşedintele Taiwanului, Lai Ching-te, respinge pretenţiile de suveranitate ale Beijingului, afirmând că numai poporul taiwanez îşi poate decide viitorul. El a denunţat noile orientări ale Chinei.

Directivele din 21 iunie incriminează promovarea intrării Taiwanului în organizaţiile internaţionale în care statalitatea este o condiţie, efectuarea de schimburi oficiale externe şi suprimarea partidelor, grupurilor şi persoanelor care promovează "reunificarea" dintre China şi Taiwan.

De asemenea, sunt considerate drept ilegale "alte acte care urmăresc separarea Taiwanului de China" - formulare care permite Beijingului să interpreteze regulile în sens larg, potrivit experţilor juridici.

În ceea ce priveşte "liderii sau cei care au comis infracţiuni grave", directivele spun că, "dacă prejudiciul adus ţării şi poporului este deosebit de grav şi circumstanţele sunt deosebit de rele, aceştia pot fi condamnaţi la moarte".

Directivele nu specifică în continuare cine ar putea fi supus pedepsei cu moartea.

Solicitat să comenteze modul în care companiile şi angajaţii taiwanezi reacţionează la noile directive, Ministerul chinez de Externe a precizat pentru Reuters într-o declaraţie: "Utilizarea măsurilor de drept penal pentru a pedepsi elementele separatiste criminale şi pentru a susţine interesele fundamentale ale ţării este o practică comună pentru toate ţările.

"Trebuie subliniat faptul că documentul legislativ relevant vizează minoritatea extremă a elementelor extremiste ale 'independenţei Taiwanului' şi activităţile lor separatiste, şi nu implică marea majoritate a compatrioţilor taiwanezi".

Săptămâna trecută, Biroul chinez pentru afaceri cu Taiwanul a declarat că marea majoritate a taiwanezilor nu au de ce să îşi facă griji şi pot veni "cu moralul ridicat".

"Guvernul [taiwanez] reaminteşte oamenilor de afaceri taiwanezi şi angajaţilor taiwanezi din China continentală că trebuie să acorde mai multă atenţie siguranţei lor personale acum. Riscul este într-adevăr în creştere", a precizat la rândul său Consiliul taiwanez pentru afaceri continentale, care supraveghează relaţiile cu Beijingul.

Săptămâna trecută, Consiliul a îndemnat poporul taiwanez să evite toate călătoriile neesenţiale în China, Hong Kong şi Macao ca urmare a noilor reglementări.

Luna trecută, Consiliul a declarat că opt militari şi ofiţeri de poliţie taiwanezi pensionaţi au fost reţinuţi în China în cursul anului trecut. Anul trecut, Consiliul a avertizat că universitarii taiwanezi erau reţinuţi şi interogaţi la intrarea în China, chiar dacă participau la programe oficiale de schimb.

Unul dintre directorii care au vorbit cu Reuters - un înalt funcţionar care lucrează cu investitori taiwanezi în China - a declarat că telefonul său s-a încins după ce China a anunţat noile directive, din cauză că oamenii voiau să ştie ce ar putea însemna acestea pentru activitatea lor.

Directorul a mai spus că reglementările sporesc incertitudinea de a face afaceri în China, venind pe urmele unor măsuri precum legea chineză împotriva spionajului şi legea chineză privind securitatea naţională pentru Hong Kong.

Cel de-al doilea director, care lucrează pentru o mare multinaţională ai cărei directori taiwanezi merg frecvent în China în călătorii de afaceri, a declarat că au avut întâlniri regulate cu directorii superiori pentru a evalua pericolul şi pentru a decide dacă să îi retragă pe cei care lucrează în China.

Wen-Ti Sung, membru al Global China Hub din cadrul Atlantic Council, a declarat că directivele vor forţa companiile străine "fie să îşi mute complet operaţiunile pentru a păstra talentele taiwaneze, fie să nu mai angajeze talente taiwaneze".

Aceasta ar însemna ca "şi mai puţini taiwanezi vor lucra sau vor locui în China, făcând astfel şi mai dificile încercările Beijingului de a câştiga inimile şi minţile acestora", a spus Sung.

Beijingul îl condamnă pe preşedintele taiwanez Lai drept "separatist" şi a organizat exerciţii militare la scurt timp după inaugurarea acestuia din luna mai.

Taiwanul s-a plâns de intensificarea presiunilor chineze de când Lai a câştigat alegerile din ianuarie, inclusiv acţiuni militare continue, sancţiuni comerciale şi patrule ale gărzii de coastă în jurul insulelor controlate de Taiwan din apropierea Chinei.

Lai a oferit în mod repetat organizarea de discuţii cu Beijingul, dar a fost refuzat de regimul comunist chinez.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor