Şeful Marinei ucrainene susţine că Rusia pierde hubul crimeean din Marea Neagră

Nava rusă de debarcare de mari dimensiuni Caesar Kunikov ar fi fost scufundată de dronele ucrainene în apropiere de Alupka, un oraş din Peninsula Crimeea ocupată de ruşi, 14 februarie 2024 (Youtube - screenshot)
Redacţia
06.07.2024

Flota Rusiei din Marea Neagră a fost forţată să relocheze aproape toate navele sale de război gata de luptă din Crimeea ocupată în alte locuri, iar principalul său hub naval devine ineficient din cauza atacurilor Kievului, a declarat şeful Marinei ucrainene.

Viceamiralul Oleksiy Neizhpapa a declarat că atacurile ucrainene cu rachete şi drone maritime au provocat pagube importante bazei Sevastopol, un centru logistic pentru reparaţii, întreţinere, formare şi depozitare de muniţie, printre alte funcţii importante pentru Rusia.

"Acestea au fost stabilite de-a lungul mai multor decenii, posibil secole. Şi, în mod clar, acum pierd acest centru", a precizat Neizhpapa pentru Reuters într-un interviu rar în oraşul portuar Odesa, înaintea Zilei Marinei Ucrainei de duminică.

La peste 28 de luni de la invazia la scară largă a Rusiei, Kievul a aplicat o serie de lovituri usturătoare Moscovei în Marea Neagră, deşi trupele terestre ucrainene sunt în defensivă pe un front întins.

Ucraina, care nu are la dispoziţie nave de război importante, a folosit drone militare, încărcate cu explozibili, pentru a ţinti navele ruseşti şi a bombardat instalaţiile flotei şi alte obiective militare din Crimeea cu rachete Storm Shadow şi ATACM.

"Aproape toate navele principale pregătite de luptă au fost mutate de inamic de la baza principală a Flotei Mării Negre, unele dintre nave fiind ţinute la Novorossiisk, iar altele în Marea Azov", a declarat el.

Baza navală Novorossiisk de pe coasta rusă estică a Mării Negre nu dispune de facilităţile extinse ale Sevastopolului din Crimeea, care a servit ca loc de depozitare şi încărcare pentru rachetele de croazieră utilizate de navele de război ale Rusiei pentru a lansa atacuri aeriene asupra Ucrainei, a spus el.

"Am înţeles că acum încearcă să rezolve această problemă la Novorossiisk", a continuat el, descriind acest lucru ca fiind o "problemă principală" pentru flotă.

Luna trecută, liderul rus Vladimir Putin le-a spus şefilor Marinei că flota Rusiei a fost suplimentată în ultimii ani şi că este în curs o modernizare majoră, inclusiv măsuri pentru "creşterea stabilităţii de luptă a flotei" şi consolidarea acesteia.

Alături de bombardierele strategice şi lansatoarele terestre, navele de război şi submarinele dotate cu rachete joacă un rol important în atacurile regulate ale Rusiei cu rachete cu rază lungă de acţiune.

În plus, Neizhpapa a mai declarat că Ucraina a distrus sau a avariat 27 de nave militare, inclusiv cinci despre care a afirmat că au fost distruse de mine marine amplasate de dronele ucrainene în apropierea Golfului Sevastopol.

Moscova a preluat şi anexat Crimeea de la Ucraina în 2014. Înainte de februarie 2022, Rusia şi-a folosit Flota Mării Negre, formată din zeci de nave de război, pentru a-şi proiecta puterea în Marea Mediterană şi Orientul Mijlociu.

În timpul războiului din Ucraina, Turcia, care controlează strâmtorile de intrare şi ieşire din Marea Neagră, nu a permis navelor de război să intre sau să iasă.

Într-un semn al poziţiei lor mai defensive, unele nave de război ruseşti care intrau rar în Marea Azov, la est de Crimeea, sunt acum staţionate acolo în mod regulat, a declarat Neizhpapa.

În prezent, flota Mării Negre este utilizată în principal pentru logistică, o mică parte din controlul teritorial de coastă şi pentru lansarea de rachete de croazieră Kalibr asupra Ucrainei, a continuat el.

Totuşi, Neizhpapa a refuzat să spună în ce ar consta planurile viitoare ale Ucrainei în Marea Neagră.

Operaţiunile Ucrainei în Marea Neagră i-au permis să îşi stabilească şi să îşi securizeze propriul coridor de transport maritim fără binecuvântarea Rusiei, după ce Moscova s-a retras anul trecut din acordul de export de alimente pe timp de război negociat de Naţiunile Unite.

În plus, Neizhpapa a spus că livrarea de avioane de luptă F-16 fabricate în SUA, care se aşteaptă să aibă loc în curând, ar fi un impuls care i-ar permite să conteste ceea ce el a numit "dominaţia deplină" a Rusiei pe cerul de deasupra Mării Negre.

"Avioanele F-16 cu armamentul potrivit vor fi capabile să îndepărteze avioanele de luptă ruseşti. Partea de nord-vest a Mării Negre, în special coridorul pentru navele civile, va fi aproape 100% sigură", a adăugat el.

Neizhpapa a spus că Ucraina ar dori să îşi extindă coridorul de transport maritim, care în prezent implică doar traficul maritim din trei dintre principalele porturi din Odesa, pentru a include porturile Mykolaiv şi Herson, adăugând că acest lucru nu este posibil.

El a citat controlul Rusiei asupra Kinburn Spit, care se înalţă de-a lungul acestei rute.

Navele civile sunt însoţite de ambarcaţiuni de patrulare în unele zone pentru a ajuta la protecţia împotriva minelor, iar apărarea aeriană oferă acoperire atât porturilor, cât şi coridoarelor, a mai declarat Neizhpapa.

Volumul de mărfuri care tranzitează coridorul s-a stabilizat în ultimele şase luni, Ucraina operând două convoaie zilnice de nave, comparativ cu unul în 2023.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor