Biden nu cedează după dezbaterea cu Trump: Numai “Dumnezeu Atotputernic” m-ar putea convinge să renunţ

Fostul preşedinte Donald J. Trump (st) şi preşedintele Joe Biden (dr) în timpul dezbaterii prezidenţiale din Atlanta, Georgia, pe 27 iunie 2024. (Madalina Vasiliu/The Epoch Times)
Redacţia
06.07.2024

Preşedintele american Joe Biden a declarat că numai "Dumnezeu Atotputernic" l-ar putea convinge să renunţe la candidatura sa pentru realegere. El a făcut remarca în cadrul unui interviu, acordat vineri pentru ABC News, menit să calmeze îngrijorarea democraţilor cu privire la candidatura sa.

De asemenea, Biden a declarat că refuză să facă un test cognitiv şi să facă publice rezultatele pentru a-i asigura pe alegători că este apt pentru un nou mandat.

"Am un test cognitiv în fiecare zi. În fiecare zi am acest test - tot ceea ce fac [este un test]", i-a spus el lui George Stephanopoulos.

În plus, Biden, în vârstă de 81 de ani, a respins încă o dată ideea, vehiculată de unii oficiali şi donatori democraţi, că ar trebui să se dea la o parte pentru un candidat mai tânăr în urma dezbaterii sale dezastruoase cu Donald Trump de săptămâna trecută, potrivit BBC.

Pe parcursul interviului, Stephanopoulos l-a presat pe preşedinte cu privire la capacitatea sa de a servi un alt mandat, întrebându-l pe acesta dacă este în faza de negare cu privire la sănătatea şi capacitatea sa de a câştiga.

"Nu cred că cineva este mai calificat decât mine să fie preşedinte sau să câştige această cursă", a spus Biden, punând slaba sa performanţă de săptămâna trecută pe seama epuizării şi a unei "răceli puternice".

În interviul de 22 de minute, Biden a mai:

- încercat să atenueze temerile democraţilor că a pierdut teren în faţa lui Donald Trump de la dezbatere

- respins sugestiile că aliaţii i-ar putea cere să se dea la o parte. "Asta nu se va întâmpla", a spus el

- respins întrebările repetate cu privire la ceea ce l-ar determina să părăsească cursa. "Dacă Dumnezeu Atotputernic ar veni şi ar spune: 'Joe, ieşi din cursă', aş ieşi din cursă", a spus el. "Dumnezeu Atotputernic nu coboară."

În plus, Biden a răspuns la întrebări mai clar decât a făcut-o pe scena dezbaterii de săptămâna trecută, dar vocea sa a sunat din nou slabă şi uneori răguşită.

A fost un contrast puternic cu prestaţia sa de la un miting în Madison, Wisconsin, vineri, unde un Biden plin de energie a recunoscut performanţa sa dezastruoasă în dezbaterea CNN cu Trump. "De atunci, au existat o mulţime de speculaţii. Ce va face Joe?", a spus el mulţimii.

"Iată răspunsul meu. Candidez şi voi câştiga din nou", a spus el, în timp ce susţinătorii din acest stat crucial îi aclamau numele.

Interviul şi mitingul au avut loc într-un moment critic pentru campania sa, în condiţiile în care unii donatori şi aliaţi democraţi se gândesc dacă să rămână alături de el.

Campania lui Biden este conştientă de faptul că următoarele câteva zile ar putea fi decisive pentru realegerea sa, conform diverselor rapoarte din presa americană, în timp ce liderul american încearcă să recâştige terenul pierdut în faţa rivalului său republican Donald Trump după dezbatere.

Presiunea asupra lui Biden de a se retrage a crescut în urma dezbaterii cu Trump, care a fost marcată de mai multe momente în care Biden şi-a pierdut şirul gândurilor, ceea ce a ridicat semne de întrebare cu privire la vârsta şi capacitatea sa mentală.

Unii donatori democraţi importanţi au început să facă presiuni pentru ca Biden să se retragă din poziţia de candidat al partidului, avertizând public că vor reţine fondurile dacă nu va fi înlocuit.

Campania lui Biden plănuieşte o revenire agresivă. Soţia preşedintelui, Jill Biden, precum şi vicepreşedintele Kamala Harris, plănuiesc o campanie fulger în această lună, în cadrul căreia să se deplaseze în fiecare stat care pare să îşi schimbe poziţia faţă de Biden.

Biden, care urmează să ia cuvântul duminică la un alt miting în Pennsylvania, i-a mulţumit vicepreşedintelui pentru sprijinul său.

Kamala Harris pare să fie cel mai probabil candidat pentru a-l înlocui pe şeful statului pe lista democraţilor, în cazul în care acesta ar demisiona.

The Washington Post a relatat că echipa de conducere a lui Biden este conştientă de presiunea care vine din interiorul Partidului Democrat pentru a lua o decizie cu privire la viitorul candidaturii sale în cursul săptămânii viitoare.

Vineri, au apărut informaţii conform cărora liderul minorităţii din Camera Reprezentanţilor, Hakeem Jeffries, a programat o întâlnire, duminică, cu democraţii de rang înalt din Cameră pentru a discuta despre candidatura dlui Biden.

Patru democraţi din Camera Reprezentanţilor i-au cerut acum lui Biden să se retragă din cursă - Lloyd Doggett din Texas, Raúl Grijalva din Arizona, Seth Boulton din Massachusetts şi Mike Quigley din Illinois.

"Preşedintele Biden a adus servicii enorme ţării noastre, dar acum este momentul ca el să calce pe urmele unuia dintre părinţii noştri fondatori, George Washington, şi să se dea la o parte pentru a lăsa noi lideri să se ridice şi să candideze împotriva lui Donald Trump", a declarat joi Moulton pentru postul de radio WBUR.

Cu toate acestea, niciun democrat de rang înalt nu i-a cerut lui Biden să demisioneze, aşa cum a subliniat campania sa în discuţii cu reporterii.

Vineri, au apărut informaţii conform cărora senatorul Mark Warner a încercat să formeze un grup de colegi senatori democraţi pentru a-i cere lui Biden să renunţe la cursă. Rapoartele, inclusiv unul din Washington Post, au sugerat că Warner a avut îngrijorări profunde în urma dezbaterii de la CNN.

Vorbind cu reporterii mai târziu vineri, Biden a declarat că a înţeles că Warner "este singurul care ia în considerare acest lucru" şi că nimeni altcineva nu i-a cerut să se retragă.

În aceeaşi zi, guvernatoarea statului Massachusetts, Maura Healey, o democrată şi aliată a lui Biden, a emis o declaraţie prin care îl îndemna pe preşedinte să "evalueze cu atenţie" dacă rămâne candidatul democrat.

"Indiferent de decizia preşedintelui Biden, mă angajez să fac tot ce-mi stă în putere pentru a-l învinge pe Donald Trump", a declarat ea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor