Viitura de pe Dunăre va intra în România pe 28-29 septembrie

Dunarea la Budapesta (Captura video)
Ana Ion
22.09.2024

Viitura de pe Dunăre va intra în România în jurul datelor de 28-29 septembrie. Între timp, angajaţii de la Apele Române pregătesc mii de saci cu nisip, o parte dintre aceştia fiind deja aduşi aproape de sectorul românesc al Dunării.

Încă de joi au fost inspectate la pas, încă o dată, lucrările cu rol de apărare, respectiv sectoarele de dig de pe fluviul Dunărea aflate în administrare, transmit Apele Române într-o postare făcută pe Facebook.

Valoarea maximă a viiturii s-a înregistrat astăzi la Budapesta, debitul maxim fiind de 8200 mc/s.

În aceste condiţii, conform informaţiilor suplimentare primite de la colegii din Serbia, atenuarea viiturii în zonele natural inundabile, în amonte de Bogojevo, va fi mult mai mare decât în condiţiile anterioare, ceea ce va determina debite maxime semnificativ mai mici la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş).

Debitul Dunării la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) a fost în creştere fiind astăzi de 5700 mc/s, peste media multianuală a lunii septembrie (3800 mc/s), conform prognozei emise de colegii noştri de la Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, instituţie aflată sub autoritatea Apelor Române. Vă reamintim că la sfârşitul săptămânii trecute (13 septembrie) acesta era sub media multianuală a lunii septembrie, respectiv de valoarea de 2200 mc/s.

Hidrologii de la cele 7 Administraţii Bazinale de Apă- Apele Române Banat, Apele Române Jiu, Apele Române Olt, Apele Române Argeş-Vedea, Apele Române Buzău-Ialomiţa, Apele Române Prut-Bârlad, Apele Române Dobrogea-Litoral transmit permanent informaţiile despre nivelurile Dunării în vederea elaborării şi reactualizării prognozelor hidrologice emise de colegii de la INHGA.

Se estimează faptul că viitura de pe Dunăre va intra în România în jurul datelor de 28-29 septembrie şi va atinge valori de până la 9000 mc/s.

Comparativ cu 2006, Dunărea a avut un debit la intrarea în ţară de 15600 mc/s.

Formaţiile noastre de intervenţie au umplut deja mii de saci de nisip, o parte dintre aceştia fiind deja aduşi aproape de sectorul românesc al Dunării, precum şi alte utilaje de intervenţie.

În zilele imediat următoare, se vor monta mirele hidrometrice la ape mari.

S-a început informarea altor deţinători de lucrări hidrotehnice, inclusiv Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare. În acest ultim caz, colegii de la Apele Române au făcut apel către ANIF de a verifica punctele critice la subtraversările conductelor prin diguri, precum şi stadiul de funcţionare al staţiilor de pompare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor