Cum se transformă oamenii de lângă noi în "monştri". Profesor universitar, acuzaţii dure la adresa lui Lasconi şi Drulă

Ciprian Mihali
Loredana Diacu
22.09.2024

Profesorul universitar Ciprian Mihali, candidat din partea REPER la alegerile parlamentare, relatează, într-o postare pe Facebook, cum încercarea sa de a strânge online semnături pentru candidatura la parlamentare i-a adus înjurături pline de ură din partea unor oameni obişnuiţi, oameni simpli, pe care i-ai primi în casă şi care te-ar primi în casele lor dar care, manipulaţi de politicieni cu ajutorul televiziunilor şi reţelelor sociale, s-au transformat în "fiare oarbe", mustind de violenţă şi ură.

Minciuna politicienilor este sursă de violenţe şi conflicte sociale, prezente sau viitoare, atenţionează Mihali. Iar ca exemple de politicieni mincinoşi, profesorul Mihali acuză că atât Lasconi, cât şi Drulă mint deliberat.

Redăm postarea profesorului Ciprian Mihali:

"Minciuna politică naşte violenţă socială

La sugestia unor prieteni mai pricepuţi, m-am gândit că pot să încerc să-mi finanţez cu câteva zeci de lei o postare despre strângerea de semnături pentru a putea candida la parlamentare.

Doar că, aşa cum poate bănuiţi, în loc de semnături am primit o serie nesfârşită de înjurături, acuzaţii, comentarii homofobe, pline de ură şi agramate. În mod deloc surprinzător, ele nu vin de la troli, ci de la oameni care trăiesc printre noi. Oameni cu care nu ne cunoaştem neapărat, dar care ne-ar primi în casele lor sau pe care i-am primi în casele noastre. Dar care în spatele ecranului laptopului sau telefonului devin nişte monştri.

Nişte oameni simpli (adică şi de bun-simţ, dar şi cu o gândire simplă, adeseori needucată) pe care televiziunile mincinoase şi reţelele sociale manipulatoare i-au transformat în fiare oarbe, utilizând haotic cuvinte puţine şi violente.

Pentru că asta au făcut media şi reţelele sociale: au amplificat violenţa socială.

Vă dau un singur exemplu aici: o doamnă, cel mai probabil bucovineancă, îmbrăcată într-un frumos costum tradiţional, în poze cu familia ei dragă, devine pe facebook un monstru de nerecunoscut. Care învârte cu inconştienţă şi lipsită de orice cultură, în majuscule, cuvinte grosolane. De unde le are? Din familie? Din comunitate? De la televizor? Din bula ei? De la Şoşoacă sau alţii ca ea?

Aş mai face un singur comentariu privitor la responsabilitatea socială a oamenilor politici: minciuna lor este sursă de violenţe şi conflicte sociale, prezente sau viitoare.

Atunci când doamna Lasconi minte deliberat, nu din neştiinţă, că oamenii din Reper vor primi funcţii la Bruxelles din partea PSD sau când Drulă minte, la fel de deliberat, că Reper şi-a primit semnăturile de la PNL, ei nu doar se decredibilizează ca oameni politici, nu doar că pierd din voturile de care au atâta nevoie, ci pun gaz pe focul tensiunilor şi fracturilor din societate, fanatizând şi mai mult electoratul şi contribuind la ura socială. Şi, în acest punct precis, nu se diferenţiază cu nimic de partidele extremiste.

Nu cred că îşi doreşte nimeni un preşedinte mincinos alături de un popor în care oamenii se urăsc unii pe alţi".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor