Liderul clanului Duduianu, condamnat la 5 ani de închisoare în SUA: "A venit în ţara noastră pentru a-i devaliza pe cei mai nevoiaşi membri ai societăţii noastre"

Florin Duduianu (Aktual24.ro)
Loredana Diacu
22.09.2024

Florin Duduianu, zis Anaser, unul dintre cei mai periculoşi interlopi ai României, a fost condamnat, pe 20 septembrie, la cinci ani de închisoare pentru fraude bancare şi furt de identitate, informează Departamentul de Justiţie al Statelor Unite.

Duduianu, în vârstă de 39 de ani, al cărui ultim domiciliu cunoscut a fost în Mission Viejo, a fost condamnat de judecătorul districtual al Statelor Unite John W. Holcomb, care i-a ordonat, de asemenea, să plătească 1.850 de dolari drept despăgubire.

Duduianu a pledat vinovat la 5 ianuarie la trei capete de acuzare, inclusiv fraudă bancară.

După un proces de două zile, la 23 ianuarie, judecătorul Holcomb l-a găsit pe Duduianu vinovat de două capete de acuzare de furt de identitate agravat.

„Acest inculpat a venit în ţara noastră pentru a-i devaliza pe cei mai nevoiaşi membri ai societăţii noastre”, a declarat procurorul federal Martin Estrada.

„Naţiunea noastră nu este o puşculiţă pentru infractorii străini, iar cei care cred că pot profita de libertăţile noastre pentru a face rău poporului nostru se înşală amarnic.”

„Duduianu a furat bani care ar fi trebuit să servească drept un colac de salvare esenţial pentru cei mai nevoiaşi”, a declarat Akil Davis, directorul adjunct responsabil al FBI Los Angeles Field Office.

„A fost o infracţiune gravă, iar FBI îşi menţine angajamentul de a colabora cu partenerii noştri din domeniul aplicării legii din întreaga lume pentru a identifica escrocii precum acest inculpat şi a-i trage la răspundere pe deplin pentru infracţiunile lor.”

În august 2023, forţele de ordine desfăşurau o operaţiune de combatere a fraudei prin transfer electronic de beneficii (EBT) la diferite bănci şi ATM-uri din Placentia. Poliţia l-a văzut pe Duduianu, însoţit de un pasager, conducând până la un bancomat Wells Fargo şi făcând mai multe retrageri cu carduri diferite. Pe baza acestor informaţii, poliţiştii l-au tras pe dreapta pe Duduianu.

Duduianu i-a minţit pe poliţişti, spunându-le că depune bani de la bancomat, nu că îi retrage. În timpul percheziţiei pasagerului lui Duduianu, poliţiştii au găsit patru carduri cadou Visa, trei chitanţe de bancomat Wells Fargo şi 1.850 de dolari în numerar.

Cardurile cadou Visa erau codificate cu numere de card EBT. Aceste numere au fost trecute într-o bază de date EBT, care a arătat că aparţineau la patru persoane diferite. Pe baza chitanţelor Wells Fargo, Duduianu a folosit două dintre carduri pentru a efectua trei retrageri de la bancomat în valoare totală de 1.850 de dolari.

FBI a contactat titularii celor două conturi EBT din care Duduianu a făcut retrageri.

Titularii conturilor au declarat că nu îl cunoşteau pe Duduianu sau pe pasagerul său din maşină şi că nu au dat permisiunea nimănui să retragă fonduri din conturile lor.

În timpul percheziţiei telefonului mobil al lui Duduianu, organele de aplicare a legii au găsit zeci de fotografii şi înregistrări video legate de skimming la bancomate, precum şi instrumente şi tehnici utilizate pentru a sustrage informaţii EBT.

De asemenea, forţele de ordine au găsit fotografii cu sume mari de bani şi sute de numere EBT din mai multe state. În istoricul de chat al telefonului lui Duduianu, guvernul a găsit un articol despre frauda EBT care a fost trimis de pe telefonul său către alte patru numere de telefon.

Pe un alt smartphone recuperat în timpul arestării lui Duduianu, forţele de ordine au găsit înregistrări video suplimentare referitoare la skimming-ul ATM-urilor.

Înregistrările telefonice şi înregistrările EBT au arătat că acest telefon a fost folosit pentru a verifica soldul conturilor EBT ale victimelor din acest caz, cu cinci zile înainte ca Duduianu să retragă 1.850 de dolari din aceleaşi conturi.

„Până la arestarea sa în acest caz... Duduianu a fost unul dintre cei mai căutaţi infractori din România şi un fugar INTERPOL”, au susţinut procurorii într-un memorandum de condamnare.

„El conduce 'Clanul Duduianu', un grup infracţional organizat extrem de violent şi influent grup de crimă organizată şi a fost condamnat anterior pentru tentativă de omor. În 2020, [Duduianu] a fugit de procuratura din România în urma unor acuzaţii de jaf şi şantaj.

”FBI şi Departamentul de Poliţie din Placentia au investigat această chestiune. Procurorii adjuncţi ai Statelor Unite, David Y. Pi din cadrul Secţiei Fraude Majore, şi Diane B. Roldán din cadrul Secţiei Infracţiuni Generale au instrumentat acest caz.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor