Veşti bune pentru cei cu credite. BNR reduce dobânda cheie

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu (Epoch Times Romania)
Loredana Diacu
05.07.2024

Banca Naţională a României (BNR) a decis vineri, reducerea dobânzii cheie la 6,75% pe an, de la 7% pe an, începând cu 8 iulie 2024. Această scădere vine după o perioadă de 1 an şi jumătate în care dobânda cheie a rămas neschimbată, potrivit Agerpres.

Dobânda-cheie e importantă căci determină dobânzile pe care băncile comerciale le practică pentru împrumuturile acordate firmelor şi persoanelor fizice.

Reducerea dobânzii cheie este o consecinţă a scăderii inflaţiei, care a atins 5,12% în luna mai, sub nivelul prognozat. BNR se aşteaptă ca inflaţia să continue să scadă în lunile următoare, ajungând la un nivel de 3,8% până la sfârşitul anului.

Pe lângă reducerea dobânzii cheie, BNR a scăzut şi dobânda pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 7,75% pe an, de la 8,00% pe an, şi dobânda pentru facilitatea de depozit la 5,75% pe an, de la 6,00% pe an.

Banca Naţională transmite că a luat această decizie ţinând cont de o serie de factori, printre care: scăderea inflaţiei, creşterea economică mai lentă decât se aştepta, creşterea deficitului de cont curent.

Economia românească a crescut cu 0,4% în trimestrul I - 2024, mai puţin decât se aştepta, iar deficitul de cont curent s-a dublat în ultimul an. BNR speră că reducerea dobânzii cheie va stimula creşterea economică şi va reduce deficitul de cont curent.

Reducerea dobânzii cheie este o veste bună pentru cei care au credite, căci va duce la o scădere a ratelor dobânzii la creditele lor. De asemenea, ar putea stimula investiţiile şi consumul, ceea ce ar putea duce la o creştere economică mai puternică.

Rata anuală a inflaţiei CORE2 ajustat a continuat să scadă gradual, în linie cu previziunile, reducându-se la 6,3% în luna mai, de la 7,1% în martie 2024. Rata anuală a inflaţiei calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC - indicator al inflaţiei pentru statele membre UE) a scăzut la 5,8% în luna mai 2024, de la 6,7% în martie 2024. Totodată, rata medie anuală a inflaţiei IPC şi rata medie anuală a inflaţiei calculată pe baza IAPC s au redus în luna mai la 7,6%, de la 8,5%, respectiv 8,3%, în martie 2024, subliniază banca centrală, în comunicat.

Evoluţia exportului net şi-a mărit influenţa contracţionistă în trimestrul I - 2024, pe fondul majorării uşoare a ecartului dintre variaţia pozitivă a volumului importurilor de bunuri şi servicii şi cea a volumului exporturilor, care a rămas în teritoriul negativ.

Cele mai recente date şi analize indică o creştere semnificativă a economiei în termeni trimestriali în trimestrul II şi vizibil mai solidă decât cea anticipată anterior, implicând o creştere notabilă a avansului PIB în raport cu perioada similară a anului trecut, susţine BNR.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor