Politolog: Dacă Geoană iese preşedinte, dar n-are partid parlamentar, e degeaba la Cotroceni. Va fi nevoit să preia cu forţa PSD-ul

Mircea Geoană (Epoch Times Romania)
Andrei Pricopie
08.07.2024

Politologul Cristian Pîrvulescu a fost întrebat, la Observator, dacă anticipează că Mircea Geoană va candida susţinut de PSD sau va merge pe scenariul care se vehicula în culisele politice că, odată ce ar câştiga preşedinţia ca independent, şi-ar face un partid pe modelul Macron.

"Un independent, odată ce ajunge la Cotroceni, este total izolat. Dacă nu are un partid care să treacă prin alegerile parlamentare, degeaba şi-l formează. Macron şi-a format un partid înainte de a candida, a câştigat alegerile parlamentare după prezidenţiale în 2017 şi a avut cinci ani în care şi-a putut pune în aplicare politicile. Apoi nu au mai avut majoritate şi am ajuns la criza actuală. Deci dacă domnul Geoană devine preşedinte, dar nu are un partid parlamentar care să-l sprijine, este la Cotroceni degeaba. Programul prezidenţial este aplicat de un partid sau de o coaliţie în Parlament", a adăugat Cristian Pîrvulescu.

Ca urmare, politologul spune că Mircea Geoană "va fi nevoit să preia, prin forţă, unul dintre partide, în principal PSD-ul, ceea ce liderii actuali ai partidului nu şi-ar dori în niciun caz şi nu sunt convins că membrii şi-ar dori în mod necesar."

"Deci, sunt o mulţime de dificultăţi care apar din candidatura domnului Geoană, dar, pentru moment, domnul Geoană, conform unor sondaje, este favorit. Nu-l văd, dacă nu i se întâmplă un accident altul decât cel legat de scandalul de plagiat, oprit din avântul său prezidenţial", a punctat Cristian Pîrvulescu.

Ciolacu nu-l vrea pe Mircea Geoană

"Din câte ştiu eu, există negocieri între domnul Geoană şi PSD, doar că domnul Geoană, întărit de scorurile din sondaje, emite nişte cereri pe care PSD-ul nu este dispus să le urmeze. Cel puţin, acestea sunt informaţiile pe care le am din interior.

Domnul prim-ministru Ciolacu, într-o întâlnire cu jurnalişti înaintea şedinţei de guvern, a spus că va propune Congresului partidului susţinerea unui independent de tipul Mircea Geoană. Susţinerea unui independent de tipul Mircea Geoană nu este Mircea Geoană, ci un independent de tipul Mircea Geoană, care să i se contrapună lui Mircea Geoană şi care să-i permită domnului Ciolacu să continue ca prim-ministru pentru încă patru ani de zile. Dar asta înseamnă că tandemul PSD-PNL este într-o mare suferinţă.

Iar PNL a făcut tot ceea ce a făcut în speranţa că va exista un asemenea tandem şi că data alegerilor îi va întări. Ori eu cred că, în acest moment, calculele PNL nu stau foarte bine. Nu înseamnă că nu vor fi la guvernare, în coaliţie, dar nu cred că vor avea prim-ministru şi nu vor putea emite foarte multe pretenţii dacă nu vor avea un candidat în turul al doilea, pentru că scorul lor nu va fi în măsură să justifice acele pretenţii.

PSD a jucat foarte tare folosind argumentele PNL, iar PNL n-a fost deloc atent la o serie întreagă de amănunte. Eu cred că au o problemă strategică în partid pe care vor trebui să o rezolve într-un moment sau vor dispărea."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor