APADOR-CH cere Avocatului Poporului să atace la CCR ordonanţa care lasă fără permis şoferii ce vor teste de sânge, nu rapide

Renate Weber (Epoch Times România)
Andrei Popescu
08.07.2024

APADOR-CH i-a cerut Avocatului Poporului să atace la Curtea Constituţională ordonanţa de urgenţă nr 84/2004, potrivit căreia şoferii care refuză testele rapide şi le preferă pe cele de sânge îşi vor putea pierde permisul de conducere până la aflarea rezultatelor testelor de sânge.

“Această ordonanţă a stârnit pe bună dreptate nemulţumirea cetăţenilor, pentru că în loc să rezolve o problemă, o înrăutăţeşte. Erorile date de testele antidrog rapide, folosite de Poliţia rutieră, au ajuns în ultimii ani până la 40%. Cel puţin o mie de oameni au rămas fără permis nevinovaţi (conform statisticilor oficiale) şi au fost nevoiţi să aştepte şi până la un an rezultatele testelor de sânge făcute în laboratoarele de medicină legală.

În acest context, cetăţenii au început să solicite poliţistului de teren efectuarea direct de analize de sânge/urină, la spital, ca să evite să rămână fără permis până când ies rezultatele de sânge, ceea ce a nemulţumit poliţia. Dar, cauzele nemulţumirilor, atât ale cetăţenilor, cât şi ale poliţiei (care a ajuns să impute cetăţenilor şi faptul că se tratează cu medicamente, gen Nurofen, care confuzează testele rapide) trebuie dezbătute, pe larg, în Parlament, înainte de adoptarea unei reglementări”, a transmis ONG-ul într-un comunicat.

De asemenea, APADOR-CH a precizat că a făcut de altfel, încă din luna mai 2024, o propunere de modificare legislativă care ar fi rezolvat parţial această situaţie, până la rezolvarea instituţională a blocajului din laboratoarele IML, doar, Guvernul “a ales încă o dată să refuze şi varianta dezbaterii din Parlament a acestor noi modificări de lege şi a optat, prin adoptarea OUG 84/2024, să se substituie legiuitorului, ceea ce încalcă art. 115 al. 4 din Constituţie”.

“Cerem, aşadar, Avocatului Poporului să atace la Curtea Constituţională Ordonanţa de urgenţă (OUG) nr. 84/2024, pentru că nu întruneşte condiţiile prevăzute de Constituţie pentru adoptarea unui astfel de act normativ, întrucât îi lipseşte caracterul urgent, astfel cum a fost definit în jurisprudenţa Curţii Constituţionale”, se mai arată în comunicat.

Potrivit art. 115 al. 4 din Constituţie, “Guvernul poate adopta ordonanţe de urgenţă numai în situaţii extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată, având obligaţia de a motiva urgenţa în cuprinsul acestora”.

În cuprinsul OUG 84/2024, motivarea urgenţei şi a situaţiei extraordinare a cărei reglementare nu poate fi amânată este următoarea:

  • existenţa unor dificultăţi în abordarea acestui fenomen în mod integrat şi eficient, cu riscuri asupra siguranţei rutiere.
  • lipsa unor instrumente legale şi a unor mecanisme adecvate care să permită implicarea instituţiilor publice, a entităţilor de drept privat şi a societăţii civile în prevenirea şi combaterea acestor fenomene.

Potrivit organizaţiei, este evident că, în raport de motivele prezentate de Guvern în cuprinsul acestei OUG, nu există justificare constituţională, în sensul art. 115 al. 4 din Constituţie, pentru adoptarea, în regim de urgenţă, a unei reglementări cu putere de lege, prin evitarea Parlamentului, ca for decizional în care se adoptă normele cu putere de lege.

Prin OUG 84/2024 sunt aduse prejudicii cetăţenilor, de exemplu, prin eliminarea dreptului de opţiune între efectuarea unui test antidrog rapid (cu o rată de eroare de 40%) şi efectuarea unor analize antidrog prin recoltarea de sânge/urină. Conform OUG 84/2024, cine nu va accepta test rapid (şi eronat) va rămâne fără permis. În jurisprudenţa Curţii Constituţionale a României (CCR) s-a stabilit că ‘situaţia extraordinară ce necesită o reglementare urgentă’, situaţie care poate justifica adoptarea unei ordonanţe de urgenţă, nu poate fi confundată cu nerăbdarea sau graba Guvernului de a adopta o anumită reglementare şi exclude orice fel de culpă a Guvernului care a dus la întârzieri în adoptarea pe căile obişnuite (adică, printr-o lege adoptată de Parlament) a respectivei reglementări, pentru care se doreşte emiterea unei ordonanţe de urgenţă. Ceea ce nu este valabil în cazul de faţă”, a mai susţinut APADOR-CH.

Reamintim, în acest context, că petiţia online “Anulaţi OUG care lasă fără permis şoferi nevinovaţi”, lansată de comunitatea Declic, a adunat aproape 178.000 de semnături. În petiţie, i se cere premierului Marcel Ciolacu să renunţe la modificările “de weekend” ale Codului Rutier, privind testarea antidrog a şoferilor.

Ca urmare a petiţiei şi a valului puternic de critici la adresa acestei OUG, Guvernul a anunţat că va proroga joi o parte din prevederile Ordonanţei. Prorogarea se va face tot prin OUG, urmând ca în termen de 5 zile să se convoace Biroul Permanent al Senatului care să ia act.

Mai mult, Declic a anunţat pe pagina sa de Facebook organizarea, pe data de 11 iulie, în Piaţa Victoriei, de la orele 18:00, a unui protest împotriva OUG84 “care pune în pericol drepturile şoferilor, bicicliştilor şi utilizatorilor de trotinete electrice”.

Potrivit Declic, ordonanţa privind modificările la Codul Rutier, apărută în urmă cu peste o săptămână în Monitorul Oficial, lasă automat fără permis de conducere pe orice şofer care alege să fie testat direct la IML pentru depistarea drogurilor, şi nu prin aparatele drugtest ale poliţiei.

Măsura a fost adoptată în ciuda faptului că statisticile oficiale arată că unul din două teste pozitive este fals pozitiv. Prin urmare, şoferi nevinovaţi ar rămâne fără permis, deşi ei nu se sustrag testelor legale ci aleg să fie testaţi riguros, direct la centrele IML, şi nu prin aparatele predispuse la erori ale Poliţiei. Mai multe informaţii, aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor