Comisia UE, aspru criticată după ce a decis că transportatorii ucraineni nu mai pot fi opriţi nici la vamă, nici în trafic

Punctul de trecere a frontierei de la Sighetu Marmaţiei (maramedia.ro)
Andrei Popescu
08.07.2024

Reprezentanţii Federaţiei Operatorilor Români de Transport (FORT) s-au plâns, luni, că abordarea Comisiei Europene potrivit căreia transportatorii ucraineni nu mai pot fi opriţi nici la vamă, nici în trafic, încalcă grav Constituţia României, motiv pentru care autorităţile române trebuie să refuze categoric aplicarea acestui nou acord.

“Comisia Europeană a decis că transportatorii ucraineni nu mai pot fi opriţi nici la vamă, nici în trafic. O astfel de abordare în România nu este acceptată şi reprezintă linia roşie pe care nimeni nu trebuie să o încalce. Forurile responsabile, Guvern şi autorităţi centrale trebuie să se opună clar în faţa Comisiei Europene, refuzând categoric aplicarea acestui nou acord, fără a încerca din nou să păcălească transportatorii români. O astfel de abordare a Comisiei Europene încalcă grav Constituţia României cel puţin cu privire la aplicarea Art. 135. litera b) - 'protejarea intereselor naţionale în activitatea economică, financiară şi valutară'”, a precizat FORT într-un comunicat remis Agerpres.

Potrivit FORT, orice încercare de aplicare în România a acestui acord “va conduce la măsuri dure din partea transportatorilor, iar cei ce îşi asumă aşa ceva trebuie să îşi amintească de luna ianuarie a anului curent şi să înţeleagă că aceste abordări trebuie să înceteze fără prea multe explicaţii”.

De asemenea, FORT a făcut referire şi la “abordarea total eronată din punct de vedere legislativ cu privire la testele antidrog în raport cu şoferii profesionişti şi amatori ce riscă să îşi piardă dreptul de a conduce doar pentru că au ingerat o aspirină”.

Mai mult, reprezentanţii FORT au menţionat şi “accidentul grav, în care şi-au pierdut viaţa cinci cetăţeni români nevinovaţi, ucişi de un şofer de tir ucrainean ce nu utiliza aparatul de înregistrare a timpilor de conducere şi odihnă”.

“Printre altele, Comisia Europeană a stabilit că 'se pot aplica măsuri doar dacă beţiile la volan sunt persistente', iar în acest acord semnat de UE cu Ucraina se precizează că autorităţile competente ale fiecărei părţi vor lua măsuri doar dacă şoferii ucraineni au comis, 'în mod repetat şi persistent încălcări grave ale normelor de circulaţie legate de siguranţă rutieră, de genul conducerea sub influenţa alcoolului, depăşirea limitelor de viteză, conducerea sub influenţa drogurilor sau a altor substanţe cu efect similar, precum şi un comportament care încalcă regulile de circulaţie rutieră şi care a dus la deces sau la vătămare corporală gravă'”, se mai arată comunicatul FORT.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor