Ciolacu, după protestul contabililor: "Nu putem ceda pentru a mia oară. De 30 de ani mereu cedăm şi am ajuns primii la evaziune în Europa"

Marcel Ciolacu (Captură video)
Loredana Diacu
08.07.2024

Premierul Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a transmis luni după ce contabilii şi antreprenorii au ieşit în stradă acuzând impredictibilitate legislativă şi teroare fiscală, că Guvernul va merge mai departe cu actul normativ.

În condiţiile în care contabilii îi reproşează că a adoptat pe repede înainte şi fără consultări două OUG-uri care le vor complica munca şi vor spori birocraţia, Ciolacu a lăsat să se înţelagă că doleanţele protestatarilor nu vor fi luate în seamă, mai exact că nu vor fi făcute modificări în privinţa e-TVA.

Întrebat dacă vor mai exista modificări la e-TVA, având în vedere protestele contabililor faţă de legislaţia în domeniu, Marcel Ciolacu a răspuns:

„Am făcut toate modificările posibile. Nu sunt sancţiuni, nu sunt… Cu toţii ne dorim reforme, dar când le implementăm nu mai sunt bune. ANAF-ul are nevoie de digitalizare după 30 de ani. De 30 de ani tot promitem asta. Avem cea mai mare evaziune fiscală din Europa şi când implementăm digitalizarea avem probleme”.

Ciolacu a mai spus că trebuie să meargă înainte cu reforma şi digitalizarea, căci tocmai paşii înapoi de până acum ne-au făcut să fim primii la evaziune în Europa.

„Trebuie să urmărim pe timpul implementării, să nu creăm mai multe probleme companiilor decât să facem digitalizare. Şi eu am văzut că dl ministru a avut aceste întâlniri mereu, dar nu putem ceda pentru a mia oară. De 30 de ani tot timpul cedăm şi am ajuns primii la evaziune în Europa. Eu nu-mi asum acest lucru”, a insistat liderul PSD, Marcel Ciolacu.

Reamintim că Piaţa Victoriei din Capitală s-a umplut, luni dimineaţă, de contabili, economişti şi antreprenori veniţi din toată ţara pentru a protesta împotriva adoptării, pe repede înainte şi fără consultări, a două ordonanţe de urgenţă care includ măsuri precum e-TVA şi e-Factura.

Ei acuză guvernul de ”teroare fiscală” şi susţin că măsurile adoptate de Guvern fără a consulta experţii în domeniu şi mediul privat vor avea un impact negativ asupra întregii societăţi.

"Scopul nostru principal este eliminarea e-TVA şi oprirea dictaturii fiscale exercitate prin ordonanţe de urgenţă emise noaptea. Mai mult, este vital ca vocea noastră să fie auzită şi să participăm activ la masa negocierilor cu Ministerul de Finanţe. Dorim un dialog constructiv şi implicarea noastră directă în procesul de luare a deciziilor care ne afectează vieţile şi afacerile", au transmis organizatorii în anunţul de mobilizare.

Contabilii acuză că practic ei vor trebui să facă treaba ANAF, că volumul de muncă va creşte considerabil, ceea ce înseamnă că firmele fie vor trebui să angajeze mai mulţi contabili, fie vor plăti mai mulţi bani pentru extra-muncă. Acest lucru se va traduce în preţuri mai mari la produse şi servicii.

Mai mult, termenele impuse de ANAF pentru raportări nu vor putea fi respectate, aşa că vom asista la o ploaie de amenzi care pot pune pe butuci firmele mici, a subliniat o contabilă venită tocmai de la Iaşi pentru a protesta. Mai multe informaţii puteţi accesa aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor