Pensiile speciale ale şefului CCR au crescut cu peste 50% într-un an. Enache a avut dosar de reţea la Securitate. Care dosar a... dispărut

Marian Enache (podul.ro)
Ana Ion
08.07.2024

Pensiile speciale ale şefului CCR, Marian Enache, au crescut cu peste 50%, într-un an, ajungând la sume astronomice. Potrivit Defapt.ro, acesta a încasat în anul fiscal 2023 două pensii speciale, care au ajuns, net, la peste 761.000 de lei.

Culmea "coincidenţei", CCR a respins, în repetate rânduri, diferitele tentative de a abroga sau diminua pensiile speciale. Toţi judecătorii CCR pot beneficia de pensie specială.

Marian Enache a fost consilierul lui Ion Iliescu şi acum apare frecvent alături de Marcel Ciolacu, la diferite evenimente publice.

Enache a fost suspectat că a fost informator al securităţii. În 2009, Consiliul Naţional de Studiere a Arhivelor Securităţii a precizat că Marian Enache a avut dosar de reţea, dar că dosarul nu mai există în arhivele CNSAS. În consecinţă a dat adeverinţă de necolaborare „În baza notei de constatare nr. S/DI/I/585, din data de 23.03.2009, întocmită de către Direcţia de Specialitate, din cadrul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, în care se regăsesc următoarele elemente: SRI a comunicat că domnul Enache Marian figurează cu dosar F.R. (fond reţea) 7259/Vaslui, dar dosarul nu s-a păstrat în arhivă”, susţinea CNSAS.

În 2022, jurnalistul Virgil Burlă a întrebat un expert ce presupune un dosar de reţea şi cum e posibil ca astfel de documente să dispară.

„Omul a avut un dosar de reţea, asta înseamnă că a fost recrutat de Securitate ca informator. Nu ştim însă care a fost natura acestei recrutări, când şi în ce context a avut ea loc. Prin urmare, nu avem posibilitatea şi nici nu este etic să speculăm asupra naturii acestei colaborări”, a declarat pentru Europa Liberă Mihai Demetriade, istoric şi consilier superior la CNSAS.

„Dispariţia dosarului este însă o enigmă, şi aici pot prezuma, cu suficiente motive legate de situaţii similare, că acest dosar nu a dispărut în perioada 2000-2022, ci a fost distrus cel mai probabil în contextul Revoluţiei din 89, la ordinul lui Iulian Vlad, care în 22 decembrie 1989 la oră 10 a dat un ordin de distrugere a arhivei curente”, a completat consilierul superior la CNSAS.

„Există şi posibilitatea ca el să fi fost distrus ulterior, dar suntem în purul câmp speculativ, şi nici nu are sens discuţia”, a mai spus Mihai Demetriade.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor