Cele trei scenarii ale PSD pentru prezidenţiale. "Tenorii partidului şi-ar dori ca Ciolacu să lase locul liber"

Marcel Ciolacu (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
08.07.2024

Analistul politic Cristian Pîrvulescu a opinat, într-o discuţie în direct la TV cu jurnalistul Marius Pancu, că social-democraţii au în acest moment trei scenarii pentru alegerile prezidenţiale.

Cristian Pîrvulescu: Este cert că domnul Ciolacu nu vrea să candideze pentru a fi sacrificat, ci să candideze pentru a câştiga, iar în acest moment sondajele arată că sorţii nu îi sunt în mod necesar favorabili într-o confruntare cu Mircea Geoană.

Jurnalist: Şi atunci, revenind la ce spuneaţi dvs. iniţial, că turul întâi al prezidenţialelor va influenţa decisiv felul în care vor arăta parlamentarele. Cu un prezumtiv candidat independent susţinut de PSD în turul 2 şi cu un candidat independent Mircea Geoană, deci fără PNL, fără AUR, în ce fel va arăta Parlamentul României după alegeri?

Cristian Pîrvulescu: Eu cred că extrema dreaptă va profita masiv de 1 decembrie. Şi nu e o naivitate aici. (...) domnul Ciolacu făcea o declaraţie cândva în primăvara-iarna acestui an, spunând că este categoric împotriva alegerilor parlamentare pe 1 decembrie pentru că este o zi care poate fi speculată.

Acum, alegerile sunt pe 1 decembrie, există o hotărâre de guvern care a fost dată în şedinţa de guvern, deci vor putea fi speculate. Eu interpretez şi gestul domnului Ciolacu, care nu este un naiv, de a săruta obrajii doamnei Şoşoacă, ca fiind nu un gest de curtoazie faţă de politiciana română, ci faţă de alegătorii săi, 500.000 de alegători, de care PSD va avea nevoie în turul 2, spre exemplu, pentru că în turul 2 vor conta foarte multe voturi şi PSD are o problemă de aritmetică pe care trebuie să o rezolve.

Iată de ce PSD favorizează, de fapt, extrema dreaptă, pentru că speră ca acele voturi să vină în favoarea sa şi nu în favoarea altor candidaţi care i se opun.

Jurnalist: Plus diaspora care rezonează iarăşi de 1 decembrie la aceste...

Cristian Pîrvulescu: Evident. Şi am văzut deja că există o sensibilitate. Eu n-aş exagera, cum au spus unii, n-aş spune că întreaga diaspora, pentru că 60.000 din 216.000 nu sunt întreaga, ci sunt o parte, dar totuşi suficient de mulţi români din diaspora au votat cu extrema dreaptă, iar la alegerile prezidenţiale vor fi, cu siguranţă, mult mai mulţi prezenţi.

Jurnalist: Mai era o chestiune legată de strategia lui Mircea Geoană şi vă invit să-mi spuneţi dacă din punct de vedere al strategului politic se va schimba ceva. Mircea Geoană, ca să candideze în septembrie, aşa cum era anunţat iniţial, ar fi trebuit să demisioneze după summit-ul 9-11 iulie, summit-ul NATO, aşa erau informaţiile noastre. Mandatul său, altminteri la termen, s-ar încheia undeva în octombrie. Vedeţi aici o schimbare de strategie, adică îşi va duce mandatul până la capăt, chiar dacă asta îi va lăsa, ştiu eu, mai puţin timp să se profileze ca un candidat real?

Cristian Pîrvulescu: Nu mai are nevoie să se profileze, este un candidat real şi este un candidat de 2 ani. Domnul Geoană face campanie de 2 ani, numai cine n-a vrut n-a observat acest lucru, cu semnul NATO în spate, aşa că de ce şi-ar da demisia prematur când poate să folosească semnul NATO încă 3-4 luni de zile până în octombrie? Asta nu poate decât să-l avantajeze pentru că campania oficială va începe mult mai târziu. Poate îşi va da demisia mai devreme cu câteva săptămâni în funcţie de momentul în care va începe campania oficială şi îşi va lansa oficial candidatura. Dar nu văd niciun fel de presiune.

M-aţi întrebat strategic ce va face domnul Geoană. Va depinde, evident, de analizele pe care le face domnia sa, dar domnul Geoană nu a ascuns niciodată că vrea să fie candidat.

Eu cred că negocierile cu PSD nu au început în ultimele luni, ci în urmă cu câţiva ani. Au fost sistate după ce PSD a ajuns la guvernare şi şansele unui PSD-ist de a deveni preşedinte au crescut. Câtă vreme aceste şanse vor rămâne, PSD-ul va juca până la capăt propria sa candidatură. Domnul Geoană este un fost PSD-ist. PSD-ul se dovedeşte foarte curtenitor în momentul de faţă faţă de domnul Geoană. Aţi observat, bănuiesc, şi dumneavoastră, am observat cu toţii, dar această atitudine curtenitoare înţeleg că nu primeşte un răspuns asemănător şi din partea domnului Geoană şi atunci se gândesc la alternative.

Părerea mea e că există trei scenarii pe masa PSD în momentul de faţă. Un scenariu este candidatura domnului Ciolacu pentru că tenorii partidului şi-ar dori ca domnul Ciolacu să lase locul liber pentru a-l ocupa. Mă refer la domnii Tudose, Grindeanu sau Stănescu. Apoi, a doua ipoteză este cea a unei candidaturi a lui Mircea Geoană, independentul Mircea Geoană susţinut de PSD, şi a treia este cea a unui candidat de tip Mircea Geoană, care să i se opună lui Mircea Geoană şi care să aibă faţă de Mircea Geoană nişte avantaje pe care Mircea Geoană nu le are. De exemplu, să nu aibă prea multe schelete în dulap.

Jurnalist: Aveţi un nume la îndemână? Cine ar putea fi acest candidat de tip Mircea Geoană?

Cristian Pîrvulescu: Domnul Lăzăroiu, fostul consilier al lui Traian Băsescu, vorbea de două posibile nume, domnul Isărescu şi domnul rector Remus Pricopie, dar pot să fie şi alţii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor