Beijingul trezeşte la viaţă spionii maoişti: pensionarul informator
alte articole
Pentru a preveni atentatele, în special având în vedere comemorarea masacrului (25 de ani) din Piaţa Tiananmen, 3-4 iunie, Beijingul intensifică controalele şi readuce la viaţă "armata" formată din cetăţeni, civili.
Zguduită de recentele "atacuri teroriste", a căror sursă nu a fost de fapt descoperită, China se pregăteşte să protejeze capitala, Beijing. Se intensifică controalele, atât virtuale cât şi reale, mărind numărul de camere video şi al patrulelor de poliţie de pe străzi. În faţa gărilor există cozi enorme, în urma controalelor care au devenit similare cu cele din aeroporturi.
De câteva zile poliţia, în mai multe oraşe din China, este din nou înarmată, iar plutoanele anti-revoltă sunt asociate cu cele de anti–terorism.
Ca şi cum securitatea nu ar fi ridicată la maximum, a fost relansată o practică de pe vremea lui Mao şi din era lui Deng Xiaoping - au reapărut Comitetele de Cartier: grupuri de oameni, dar mai ales de femei, deja pensionaţi, care îşi petrec timpul monitorizând ceea ce se întâmplă în jurul lor.
Până la sfârşitul anilor 90 aceştia se infiltrau în fiecare activitate din viaţa oamenilor: pentru a supraveghea respectarea Planului de naşteri, de exemplu, femeilor li se cerea să raporteze în fiecare lună ziua menstruaţiei, acestea fiind apoi escortate să facă teste de sarcină în cazul în care menstruaţia întârzia. Erau spionaţi prietenii şi rudele, dar, de asemenea, achiziţiile mai importante - mobilă, etc - şi chiar certurile în familie.
Astăzi, ciclul reproducerii feminine interesează mai puţin, iar noua "armată a cetăţenilor" este invitată să raporteze tot ceea ce pare suspect. Misiunea lor este de a asculta conversaţiile celor care merg pe stradă, de a ţine sub control vizitele vecinilor.
Beijing News a raportat că vor fi puse la "muncă" 250.000 de persoane şi că spionajul lor va fi plătit. Oricine va furniza ştiri "utile" poliţiei, va primi 20 de eurocenţi iar cei care vor raporta de la 3 ştiri "utile" în sus, în aproximativ o zi, se vor baza o remuneraţie echivalentă cu 20 de euro.
Dar nu se termină aici: odată cu apropierea zilei de comemorare a masacrului din Piaţa Tiananmen, 25 de ani, 850.000 de voluntari se vor alătura poliţiei pentru a patrula pe străzile capitalei. Raportul arată că, în 2008, cu ocazia Jocurilor Olimpice, mai multe mii de persoane şi-au dat aportul la monitorizarea fiecărui colţ al oraşului. Acum este vorba despre o divizie de dimensiuni într-adevăr impresionante.