KGB aruncă în aer Rusia: cum s-a născut popularitatea explozivă a lui Vladimir Putin

La sfârşitul anului 1999 Rusia a fost zguduită de o serie de explozii ale unor blocuri de locuit. Sutele de morţi, miile de răniţi îngrozesc Rusia, care nu mai trecuse prin aşa ceva.
Preşedintele rus Vladimir Putin (Sean Gallup / Getty Images)
Adrian Sturdza
30.03.2014

Material video subtitrat în română pe pagina originală a articolului Epoch Times România, documentar al Novaia Gazeta.

La sfârşitul anului 1999, Rusia a fost zguduită de o serie de explozii ale unor blocuri de locuit. Sutele de morţi, miile de răniţi îngrozesc Rusia, care nu mai trecuse prin aşa ceva. Groaza îi ţinea pe ruşi în case, pretutindeni se efectuau controale, iar publicul cerea prinderea vinovaţilor cu aceeaşi hotărâre cu care americanii aveau să o facă 2 ani mai târziu, în cazul turnurilor de la World Trade Center.

Perioada prin care trecea Rusia era extrem de tulbure: infracţiunile economice erau în floare, controlul absolut exercitat de regimul comunist se fărâmiţase, grupuleţe mici sau mari luptau pentru supremaţia economică, vânzând tot ce se putea vinde, de la grenade şi fabrici până la câmpuri petroliere şi tancuri. Într-o societate unde legea nu mai funcţiona, cu moralitatea măcinată de ani de comunism, Mafia era la ea acasă. Execuţiile erau frecvente.

Într-un alt plan, obscur, sfârşitul mileniului este martorul ascensiunii fulminante a unui necunoscut ofiţer KBG, care lucrase în Germania de Est şi mai apoi în Leningrad: Vladimir Putin. Învinuit de corupţie, după ce scapă ca prin urechile acului de închisoare, Vladimir Putin ajunge şeful KGB, deşi omul nu se remarcase până atunci prin nimic.

Conform unui sondaj efectuat în august 1999, la începutul seriei de explozii care au zguduit Rusia din temelii, cota de popularitate a lui Putin în sondaje era de numai 5%. Ajuns prim ministru însă, Putin se remarcă prin intransigenţa cu care condamnă verbal “teroriştii” – pe care, de altfel, nu i-a găsit nimeni niciodată. Nimeni nu avea idee cine pune bombele, totuşi proaspătul premier al Rusiei învinuieşte cecenii, fără să aibă vreo dovadă.

Câteva luni mai târziu, un incident implicând aruncarea în aer a unui bloc din Ryazan stârneşte controverse mari – KGB-ul, care funcţiona acum sub denumirea de FSB este implicat până în gât. Ofiţerii FSB încep să mintă pentru a acoperi probele şi chiar se încurcă în minciuni.

Martorii încep să dispară şi dovezile de asemenea. Cazul este îngropat, băgat la secret. Rămân doar miile de ruşi morţi şi suspiciunea sinistră conform căreia întreaga serie de explozii, cadavrele şi răniţii, ar fi fost opera agenţilor KGB.

Dar de ce ar dori KGB-ul să omoare ruşi nevinovaţi la întâmplare? Nimeni nu ştie.

Dacă povestea este foarte asemănătoare cu diversiunea organizată odată cu venirea lui Ion Iliescu la putere, sau dacă totul sună prea asemănător cu teoriile şi evidenţa privind un alt incident – căderea Turnurilor Gemene din New York – vă invităm să vedeţi singuri vizionând materialul echipei de la Novaia Gazeta care a anchetat cazul

Ce se ştie însă este că popularitatea lui Vladimir Putin ajunge peste 50% şi câştigă alegerile din 2000. Toată lumea auzise de KGB-istul dur care promitea stabilitate unei Rusii îngrozite. Putin dă vina pe ceceni, deşi dovezi tot nu sunt, ba chiar începe un al doilea război cu ei, extrem de sângeros. Popularitatea sa creşte şi mai mult.

Într-o societate decăzută, publicitate proastă nu există, după cum zice o mantră a PR-ului. Sau, din haos se naşte ordinea, cum zice un alt dicton.

Putin ajunsese la putere.

Dacă povestea este foarte asemănătoare cu diversiunea organizată odată cu venirea lui Ion Iliescu la putere, sau dacă totul sună prea asemănător cu teoriile şi evidenţa privind un alt incident – căderea Turnurilor Gemene din New York – vă invităm să vedeţi singuri vizionând materialul echipei de la Novaia Gazeta care a anchetat cazul - îl puteţi urmări aici:

http://www.youtube.com/watch?v=HaxxP0wI0iQ

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor