Practica macabră a recoltării forţate de organe din China, discutată la ONU

Sigla ONU.
Sigla ONU. (EMMANUEL DUNAND / AFP / Getty Images)

Practica macabră a regimului comunist chinez de a ucide prizonierii de conştiinţă, în principal practicanţi Falun Gong, pentru a le vinde organele pentru profit a fost ridicată recent în faţa Consiliului pentru Drepturile Omului al Organizaţiei Naţiunilor Unite (UNHR) de la Geneva de către un comitet de avocaţi canadieni, Lawyer’s Rights Watch, care promovează drepturile omului şi statul de drept prin acordarea de sprijin internaţional apărătorilor drepturilor omului aflaţi în pericol.

Vorbind la o sesiune de revizuire a raportului UNHRC privind drepturile omului din China, Vani Selvarajah din cadrul Lawyer’s Rights Watch a reiterat o rezoluţie recentă a Parlamentului European care cere încetarea imediată a recoltării forţate de organe de la prizonierii de conştiinţă din China, "în principal practicanţii Falun Gong".

Selvarajah a condamnat, de asemenea, şi atitudinea de aprobare a unor state membre ONU faţă de aşa-numitul progres al Chinei în domeniul drepturilor omului.

"În faţa torturii sistematice, a uciderii pentru achiziţii publice de organe, a privării de reprezentare juridică independentă şi hărţuirii avocaţilor şi apărătorilor drepturilor omului, avocaţii Rights Watch consideră de o cruzime nepotrivită comentariile statelor care salută progresul Chinei în domeniul drepturilor omului", a declarat Selvarajah.

Aceasta a subliniat că regimul chinez le interzice avocaţilor să apere practicanţi Falun Gong, precum şi instanţelor să accepte procesele acestora.

"Avocaţii care pledează pentru practicanţii Falun Gong, inclusiv Gao Zhisheng, sunt intimidaţi, excluşi din barou, închişi şi/sau torturaţi", a declarat Selvarajah.

Gao, care a fost supranumit "conştiinţa Chinei", a fost arestat, hărţuit şi torturat începând din 2005, după ce a îndrăznit să ia apărarea practicanţilor Falun Gong persecutaţi, precum şi altor grupuri vizate de regimul chinez.

La sfârşitul lunii martie, patru avocaţi chinezi de drepturile omului cunoscuţi, Jiang Tianyong, Tang Jitian, Wang Cheng şi Zhang Junjie au fost reţinuţi pentru că au încercat să elibereze mai mulţi practicanţi Falun Gong închişi într-un centru de spălare a creierului.

Din momentul în care Falun Gong, o practică tradiţională chineză ce are la bază valorile morale adevăr, bunătate şi toleranţă, a fost scoasă în afara legii de către regimul chinez în 1999, practicanţii au fost deseori supuşi diverselor forme de tortură şi de spălare a creierului în încercarea de a-i "transforma".

Artizanul acestei persecuţii a fost liderul PCC de la vremea respectivă, Jiang Zemin, care a considerat numărul mare de aderenţi ai practicii drept o ameninţare la adresa supremaţiei regimului. Când s-a constatat că numărul chinezilor care începuseră să practice Falun Gong ajunsese undeva între 70-100 de milioane, PCC, care la început a promovat practica, şi-a schimbat strategia şi a iniţiat exterminarea practicanţilor acesteia.

Selvarajah a adus, de asemenea, în discuţie faptul că ONG-ul Doctors Against Forced Organ Harvesting a trimis în 2013 o petiţie cu 1,5 milioane de semnături către Înaltul Comisar pentru Drepturile Omului în care se făcea apel la oprirea şi anchetarea "masacrării prizonierilor de conştiinţă pentru achiziţii publice de organe" de către Partidul Comunist Chinez (PCC).

În faţa torturii sistemice, a uciderii pentru achiziţii publice de organe, a privării de reprezentare juridică independentă şi hărţuirii avocaţilor şi apărătorilor drepturilor omului, avocaţii Rights Watch consideră de o cruzime nepotrivită comentariile statelor care salută progresul drepturilor omului ale Chinei.

Rapoarte privind recoltarea de organe de la practicanţii Falun Gong au ieşit pentru prima dată la lumină în 2006, după ce procurorul David Kilgour, fost secretar al Canadei pentru Asia Pacific, a efectuat o anchetă independentă, împreună cu un reputat avocat de drepturile omului, domnul David Matas, iar rezultatele anchetei lor, publicate în cartea "Recoltare Sângeroasă" - ce a fost nominalizată la premierul Nobel pentru Pace în anul 2010 -, au stabilit că autorităţile chineze sunt responsabile pentru circa 47.000 de cazuri de recoltări forţate de organe anual.

În timpul unei sesiuni a UNHRC de la mijlocul lunii martie, Canada a recunoscut în mod oficial rapoartele potrivit cărora China este implicată în recoltarea de organe fără consimţământul victimelor.

"Rămânem preocupaţi de faptul că practicanţii Falun Gong şi alte grupuri religioase din China se confruntă cu persecuţia, iar rapoartele privind transplanturile de organe care au loc fără consimţământul liber şi informat al donatorilor sunt tulburătoare", a declarat Anne-Tamara Lorre, consilierul Canadei în domeniul drepturilor omului de la ONU.

Moment de reculegere întrerupt

Selvarajah a afirmat că UCNUR ar trebui să fie "grav îngrijorat" cu privire la cazul doamnei Cao Shunli, o activistă chineză pentru democraţie, care a fost arestată în septembrie 2013 în timp ce părăsea Beijing-ul pentru a zbura la Geneva, unde urma să participe la întâlnirile preliminare ale Evaluării Universale Periodice a Chinei la ONU. Doamnei Cao Shunli i-a fost refuzat tratamentul medical în închisoare şi în cele din urmă a murit pe 14 martie.

Cazul lui Cao a fost, de asemenea, menţionat de unele state membre ale ONU şi alte ONG-uri.

Un reprezentant al Serviciului Internaţional pentru Drepturile Omului a cerut un moment de reculegere în memoria lui Cao în timpul discursului său de la UNHRC. Cu toate acestea, momentul de reculegere a fost întrerupt după o obiecţie a Chinei, care a susţinut că vorbitorii de la ONG-uri nu au voie să rămână tăcuţi în timpul alocat discursurilor lor.

Delegaţia Chinei la UNHRC, susţinută de alte state membre, de multe ori încearcă să deraieze discuţiile ONG-urilor cu privire la situaţia drepturilor omului. Anul trecut, delegaţia chineză a încercat, în mod repetat, să întrerupă un discurs al cercetătorului Chen Shizhong privind persecuţia PCC împotriva Falun Gong.