China - Revoluţia culturală s-ar întoarce: şedinţă de tribunal pe un stadion

Într-o manifestare brutală de forţă a liderilor de la Bejing, care aminteşte de practicile Revoluţiei Culturale din anii '60, o instanţă de judecată din China a condamnat, joi, 55 de persoane sub acuzaţiile de ”terorism, separatism şi crimă”, pe un stadion
Yili, regiunea Xinjiang. Tribunal pe stadion, 28 mai 2014 (AFP/AFP/Getty Images)
P. P.
31.05.2014

Într-o manifestare brutală de forţă a liderilor de la Bejing, care aminteşte de practicile Revoluţiei Culturale din anii '60, o instanţă de judecată din China a condamnat, joi, 55 de persoane sub acuzaţiile de ”terorism, separatism şi crimă”, pe un stadion, potrivit BBC.

Tribunalul, aparţinând de Justiţia chineză, strâns controlată de regimul comunist, a decis ca trei din cei 55 să fie condamnaţi la moarte.

Ca într-un scenariu folosit în timpul Revoluţiei Culturale, acuzaţii, care păreau să fie etnici uiguri, au fost prezentaţi pe un stadion ce găzduia aproximativ 7.000 de spectatori. Îmbrăcaţi în cămăşi portocalii, pârâţii au fost aduşi într-un camion al poliţiei. Înconjuraţi de gărzi înarmate, aceştia au fost ţinuţi cu capul aplecat în faţa oficialilor şi a rezidenţilor din regiunea sud-vestică a Chinei, Yili.

În ultima perioadă, oficialii de la Beijing au acuzat etnicii musulmani din regiunea Xinjiang de mai multe atacuri violente desfăşurate în China.

Săptămâna trecută preşedinte Xi Jinping a declarat că este necesar ”să tragem alarma privitor la terorişti şi să le dăm o lovitură puternică”.

Astfel de instanţe de judecată în masă sunt folosite frecvent în China. Utilizate prima oară în timpul Revoluţiei Culturale din anii 1960, când Partidul Comunist a condamnat la moarte milioane de persoane ca fiind reacţionare, instanţele de judecată în masă au fost folosite apoi în timpul epurărilor politice din anii 1980 şi 1990.

Nici presa şi nici oficialii de la Beijing nu au acordat mai multe detalii cu privire la acuzaţi.

Condamnarea în masă în faţa unui public atât de numeros pare o manifestare de forţă a Partidului Comunist, care a anunţat săptămâna trecută o campanie naţională anti-terorism în Xinjiang ce va dura un an de zile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor