"Vai, ce trist!" versus un proiect legislativ pentru românii din Diaspora
alte articole
Acum câţiva ani, filmul "Moartea domnului Lăzărescu" lua premiu peste premiu şi stârnea stupoare în cinematografele de pe glob. Pentru cei ce nu îşi reamintesc subiectul, filmul spunea povestea unui pensionar oarecare care a avut ghinionul de a se îmbolnăvi, culmea, în seara unui meci. Urmarea: bătrânul este plimbat cu salvarea din spital în spital, fără a primi îngrijiri. Trist, nu-i aşa?
Asupra unor situaţii dintr-un registru la fel de tragic şi absurd - autorităţi care oferă sprijin aproape zero barat celor aflaţi în situaţii de criză- atrage atenţia deputatul de diaspora Ovidiu Raeţchi:
"Egipt. O româncă este bătută de soţ - care tocmai s-a plictisit de ea şi vrea să se recăsătorească. Copilul îi este răpit, femeia e alungată pe străzi. Merge la ambasadă: "Vai, ce trist - dar nu vă putem ajuta; ştiţi, noi nu avem fonduri pentru situaţii de gen. Dormiţi în ghereta paznicilor, găsiţi cumva bani pentru un bilet de avion iar copilul, asta e, lăsaţi-l în plata Domnului".
Qatar. 25 de muncitori români sunt înşelaţi crunt de angajatori şi transformaţi în sclavi. Decid să se întoarcă în ţară înainte de a muri prin străinătate. Merg la ambasadă: "Vai, ce trist, să ştiţi însă că noi nu avem fonduri pentru situaţii de gen, poate vă ajută cumva comunitatea locală cu apă şi mâncare să supravieţuiţi".
Austria. O româncă este păcălită de o pseudo-agenţie de recrutare şi ajunge un soi de servitor erotic al unui bătrân cu probleme psihice. Merge la ambasadă: "Vai, ce trist, nu vă putem ajuta, e nevoie de bani pentru un avocat şi de bilet de întoarcere în ţară. Mai slugăriţi-l puţin pe pensionar, n-o fi situaţia chiar aşa de rea..."
Emiratele Arabe Unite. Unui copil român i se descoperă o formă rară şi galopantă de leucemie. Trebuie operat urgent, dar e nevoie în două zile de o garanţie bancară pe care părinţii nu o pot prezenta decât după câteva săptămâni de eforturi şi rugăminţi. Există vreo soluţie de avarie pentru a prezenta o garanţie pe care ulterior să o acopere părinţii? Ambasada nu crede: "Vai, ce trist, dar noi nu dispunem de fonduri pentru cazuri de urgenţă. Altfel era un copil drăguţ - păcat de el".
Nerezumându-se la a-i căina pe românii aflaţi în dificultate şi având în vedere că se apropie alegerile pentru Cotroceni, iar în astfel de perioade politicul va nutri "o slăbiciune rarisimă pentru Diaspora", deputatul Ovidiu Raeţchi a propus o lege prin care un procent din bugetul Departamentului Românilor de Pretutindeni să fie rezervat sprijinirii cetăţenilor români din străinătate aflaţi în situaţii deosebite.
"Sunt bune, sigur, şi deplasările entuziaste ale celebrului actor Bogdan Stanoevici (ministrul delegat pentru românii de pretutindeni n.r.) prin Europa, sunt bune şi şcolile de vară de la malul mării, dar - dincolo de bani pentru hoteluri şi protocol - m-aş asigura că există întotdeauna în buget o rezervă strategică pentru români foarte bolnavi, victime ale unor abuzuri domestice sau lucrători blocaţi într-un conflict de muncă", scrie Raeţchi pe contul său de Facebook.
Practic, în proiectul său legislativ care completează Legea nr. 299/2007 privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni, Ovidiu Raeţchi cere instituirea unui Fond de Rezervă pentru acordarea de sprijin românilor din străinătate aflaţi în situaţii deosebite, precum cazurile menţionate mai sus. Acest fond de rezervă ar reprezenta un procent (5%) din bugetul Departamentului Românilor de Pretutindeni iar ajutorul acordat unei persoane aflate în dificultate nu ar putea depăşi un plafon de 8.000 de lei.
Proiectul este în dezbatere publică.