“Cine stă azi la pervaz, o să bea apă cu gaz!” - Prospecţiuni S.A. învinuită de abuzuri

Peste 200 de localnici din Cenad şi din localităţile învecinate au ieşit duminică în stradă, protestând împotriva abuzurilor firmei de prospecţiuni Geolink şi a firmei NIS Petrol (subsidiară Gazprom). Motto-ul marşului de protest organizat de Asociaţia Pro Mediu Timiş a fost: “Cine stă azi la pervaz, o să bea apă cu gaz!”.
Protest anti fracturare hidraulică, Cenad, 28 septembrie 2014. (Gabriela Gunter Icleanu)
Loredana Diacu
29.09.2014

Peste 200 de localnici din Cenad şi din localităţile învecinate au ieşit duminică în stradă, protestând împotriva abuzurilor firmei de prospecţiuni Geolink şi a firmei NIS Petrol (subsidiară Gazprom). Motto-ul marşului de protest, organizat de Asociaţia Pro Mediu Timiş, a fost: “Cine stă azi la pervaz, o să bea apă cu gaz!”.

Conform romaniacurata.ro, oamenii au protestat în faţa Căminului Cultural şi, flancaţi de poliţişti, au mărşăluit pe drumul judeţean care străbate localitatea, acuzând abuzurile firmei de prospecţiuni Geolink şi ale firmei NIS Petrol care au montat geofoni pe parcelele unor proprietari, fără acordul acestora.

Oamenii reclamă că, în urmă cu trei săptămâni, s-au trezit cu ţăruşi înfipţi pe pământurile iar plângerile pe care le-au depus la Poliţia Sânnicolau Mare zac în sertare, în timp ce SC Geolink SRL trimite scrisori prin care îi ameninţă pe cei ce nu vor să-i acorde permisiunea de a intra pe terenurilor lor, că le va imputa penalităţi imense, de 25.000 de euro/zi.

Protestele din Vestul ţării iau tot mai mare amploare, arată România Curată. Micii şi marii fermieri se tem că dacă se va descoperi vreun zăcământ de gaze de şist sub ogoarele lor, apa le va fi iremediabil contaminată de sondele ce vor extrage zăcămintele din subsol.

Deşi sunt ameninţaţi cu procese şi despăgubiri uriaşe dacă nu permit firmelor de prospecţiuni să intre pe terenurile lor, oamenii nu se lasă intimidaţi. S-au înfiinţat asociaţii şi se organizează marşuri împotriva prospecţiunilor şi explorărilor pe terenurile agricole

Astfel, vineri au avut loc proteste şi în Şofronea, unde Dimitrie Muscă, unul dintre cei mai mari fermieri din Vestul ţării acuză presiuni şi ameninţări venite din partea companiei Prospecţiuni SA, deţinută de Ovidiu Tender.

”E vorba de vreo 56.000 de hectare de pământ care riscă să fie afectate iremediabil. E cea mai bună zonă agricolă din tot vestul, de la noi: Santana, Pecica, Curtici… Acum e o înţesare a celor de la Prospecţiuni SA pe toate suprafeţele astea, fiecare comună, în fiecare localitate, merg şi ameninţă cu pliante pe oameni, merg din casă în casă, bat la uşile lor şi îi ameninţă: “Dacă nu ne veţi da dreptul să călcăm pe pământul vostru, vă vom da în judecată şi veţi plăti nu ştiu câţi bani pentru că nu ne daţi aprobare”. Îi mint pe oameni: „Noi nu vrem să găsim gaze de şist, Doamne fereşte, noi căutăm petrol”, a relatat pentru romaniacurata.ro, Gheorghe Muscă, directorul general al combinatului agroindustrial Curtici şi fondator al Asociaţia „Salvăm Câmpia de Vest”

"Săptămâna ce a trecut au fost foarte agresivi, pentru că am avut o întâlnire în faţa unei primării printr-una din comunele de acolo şi au venit peste noi în forţă, spunând că ne opunem ca România să extragă bogăţiile naturale şi că ei tot vor intra, ori că vrem noi, ori că nu vrem noi. Au uşi deschise peste tot. În faţa noastră, unul din oamenii de la Prospecţiuni l-a sunat pe şeful Poliţiei judeţului Arad. În plus, eu nu ştiu de unde le au, dar au toate datele, au toate documentele, fiecare om cât pământ are, unde îl are amplasat ş.a.m.d.”, a mai declarat Dimitrie Muscă.

Conform lui Dimitrie Muscă, patronul Prospecţiuni S.A., multimilionarul Ovidiu Tender, apropiat al lui Ion Iliescu şi Victor Ponta (care a pledat ca avocat pentru eliberarea lui Tender din arest, la mijlocul anilor 2000) a venit personal la el şi l-a ameninţat: «Atunci o să ai probleme cu cei de sus, cu ăia de acolo. »”, i-a zis Tender lui Muscă, după ce acesta a refuzat facă lobby în zonă pentru Prospecţiuni S.A.

Compania lui Ovidiu Tender face prospecţiuni şi în 16 comune din Timiş: Dudeştii Noi, Becicherecu Mic, Cărpiniş, Checea, Săcălaz, Cenei, Uivar, Giulvaz, Sanmihaiu Român, Parta, Giroc, Şag, Sanandrei, Pădureni, Peciu Nou, Jebel.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor