Ponta, din Moldova: "Spre deosebire de doamna Nuland, eu nu dau sfaturi în public"

Aflat într-o vizită oficială în Republica Moldova, premierul Victor Ponta a declarat vineri, la Moldova 1 TV, că, spre deosebire de subsecretarul de stat american Victoria Nuland, el nu dă "sfaturi în public", ci încearcă să îl ajute pe prim-ministrul Moldovei, Iurie Leancă, arătându-i ce greşeli a comis România, pentru ca acestea să poată fi evitate de vecinii noştri de peste Prut.
Andrei Pricopie
11.10.2014

alte articole

Victor Ponta (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
11.10.2014

Aflat într-o vizită oficială în Republica Moldova, premierul Victor Ponta a declarat vineri, la Moldova 1 TV, că, spre deosebire de subsecretarul de stat american Victoria Nuland, el nu dă "sfaturi în public", ci încearcă să îl ajute pe prim-ministrul Moldovei, Iurie Leancă, arătându-i ce greşeli a comis România, pentru ca acestea să poată fi evitate de vecinii noştri de peste Prut, relatează Mediafax.

Întrebat cum comentează declaraţiile neobişnuit de dure ale Victoriei Nuland referitoare la situaţia din Europa Centrală, premierul Ponta a replicat: "Eu m-am întâlnit cu doamna Nuland la New York, la Adunarea Generală a ONU, şi cu acea ocazie preşedintele SUA, Barack Obama, a nominalizat în mod clar ceea ce din punctul de vedere al administraţiei americane este de criticat la Guvernul Ungariei, la libertatea presei în special, şi la diverse alte acţiuni legate inclusiv de relaţia politică cu Rusia. Pe doamna Nuland am auzit-o spunând - şi am discutat acest lucru când eram împreună cu Leancă la Kiev - legat de situaţia din Ucraina. Ceea ce cred este că în toate societăţile ex-comuniste combaterea corupţiei este un efort extrem de important, România şi-a format în timp nişte instituţii puternice, şi apreciate, şi independente, şi cred că şi Moldova are foarte mare nevoie de o justiţie cu adevărat independentă - în România este - şi cu adevărat eficientă în lupta împotriva corupţiei".

"Spre deosebire de doamna Nuland, eu nu dau sfaturi în public, eu încerc să îl ajut pe prim-ministrul Leancă spunându-i 'uite ce a făcut România, învaţă din experienţa României ce e bun şi nu fă greşelile României'. Pe un prieten adevărat nu îl cerţi la televizor, unui prieten adevărat îi spui 'uite, asta am făcut eu bine, asta am făcut eu prost, fii mai deştept decât mine şi fă doar lucrurile bune'", a adăugat Victor Ponta.

Moderatorul i-a amintit că preşedintele Traian Băsescu susţine că Victoria Nuland s-a referit şi la el, moment în care Victor Ponta a reluat ideea că nu trebuie învăţate lucrurile rele din România. "Învăţaţi lucrurile bune şi o să vă fie mult mai bine", a precizat acesta.

A vizat sau nu a vizat Victoria Nuland România?

Preşedintele şi o parte din presă susţin că da. În urmă cu o săptămână, Victoria Nuland critica liderii central-europeni care noaptea dorm liniştiţi sub pătura NATO, iar ziua se ocupă de ignorarea valorilor democratice, protejarea corupţilor de justiţie, oprimarea presei şi a societăţii civile.

"La fel cum lucrăm împreună pentru a apăra valorile noastre la nivel extern, trebuie să le fortificăm şi la nivel intern. În Europa Centrală de astăzi, aş spune că ameninţările interne la adresa democraţiei şi libertăţii sunt la fel de îngrijorătoare. În această regiune, cele două cancere, regresul democratic şi corupţia, ameninţă visul pentru care atât de multe persoane au muncit începând din 1989. Şi, vedem lideri din regiune care în timp ce culeg beneficiile apartenenţei la NATO şi UE par să fi uitat valorile pe care se bazează aceste instituţii", a afirmat oficialul american.

"Aşa că astăzi îi întreb pe aceşti lideri: Cum puteţi dormi sub umbrela Articolului 5 al NATO noaptea, în timp ce ziua promovaţi 'democraţia neliberală', încurajaţi naţionalismul, impuneţi restricţii presei sau demonizaţi societatea civilă! Pun aceeaşi întrebare şi în legătură cu cei care protejează oficialii corupţi de urmărirea judiciară, evitând Parlamentul atunci când este convenabil pentru ei, sau fac afaceri care cresc dependenţa ţărilor lor de o sursă de energie în pofida politicii declarate de diversificare", a adăugat Nuland.

Deşi nu îi numeşte explicit pe liderii respectivi, presa a speculat că declaraţiile i-ar viza pe premierul Ungariei, Victor Orban, şi pe omologul său din România, Victor Ponta.

Preşedintele Traian Băsescu a explicat ulterior, în cadrul unei conferinţe de presă, că declaraţiile făcute de subsecretarul de stat american pentru Afaceri Euroasiatice sunt extrem de clare şi au vizat şi România, în ciuda propagandei PSD că acestea l-ar fi vizat doar pe premierul Ungariei, Victor Orban.

Şeful statului le-a atras atenţia celor care nu se regăsesc în declaraţia Victoriei Nuland că aceasta vorbeşte de Parlamente care împiedică justiţia.

"Parcă nu România ar avea vreo cinci parlamentari ale căror anchete s-au blocat, trebuie să aduc eu aminte de Vosganian, de Borbely, Paul Dobre şi alţi parlamentari care stau pitiţi în spatele votului parlamentarilor. Cine o trebui să îi spună lui Victor Ponta că sunt parlamentari declaraţi incompatibili şi care stau încă pitiţi în Parlament, şi poate îşi dă seama şi dl Iohannis de lucrul ăsta? Cine să îi spună lui Ponta sau lui Iohannis că avem parlamentar condamnat cu suspendare, dar membru în Comisia Juridică a Parlamentului?", întreabă retoric Traian Băsescu.

"Mesajul primit e extrem de clar, nu vă băgaţi sub plapuma art. 5 să credeţi că ne puteţi chema să vă apărăm, iar pe de altă parte vă şubreziţi ţara. Eu cred că trebuie să se revină la o abordare foarte serioasă şi mai puţin electorală pentru că nu sunt vremuri uşoare, suntem într-o regiune în care avem o criză de securitate, cu vecini imprevizibili", a adăugat preşedintele.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor