Producţia de petrol a Libiei se reia. Conflictul generat de numirea guvernatorului Băncii Centrale a fost stins

(Getty Images)
Redacţia
04.10.2024

Producţia de petrol a Libiei a fost reluată joi, după mai mult de o lună în care producţia a fost suspendată din cauza unui blocaj politic între administraţiile din est şi vest ale producătorului OPEC din Africa de Nord, potrivit Oil Price.

Potrivit sursei citate, sfârşitul acestei crize libiene va duce la revenirea a câteva sute de mii de barili de ţiţei pe zi pe piaţă, care se teme în prezent de un şoc al aprovizionării din Orientul Mijlociu aflat în pragul unui război total.

Producţia de ţiţei la majoritatea câmpurilor petroliere libiene a fost suspendată de peste o lună, după ce administraţiile din estul şi vestul ţării s-au confruntat cu privire la cine ar trebui să fie guvernatorul Băncii Centrale a Libiei.

La sfârşitul săptămânii trecute, facţiunile rivale au ajuns la un acord în cadrul discuţiilor mediate de ONU cu privire la alegerea conducerii băncii centrale, deschizând calea către reluarea producţiei şi a exporturilor de petrol.

Acestea au scăzut vertiginos în ultima lună.

Stephanie Koury, şeful interimar al Misiunii de Sprijin a Naţiunilor Unite în Libia (UNSMIL), a declarat săptămâna trecută, comentând acordul:

„Doresc să subliniez necesitatea urgentă de a pune capăt închiderii câmpurilor petroliere şi întreruperii producţiei şi exportului de petrol. Apreciez angajamentul asumat de autorităţile din est de a ridica închiderea”.

Libia, care pompa aproximativ 1,2 milioane bpd de petrol înainte de oprire, a intrat într-o criză politică mai profundă din cauza disputei privind conducerea Băncii Centrale a Libiei, singurul depozitar recunoscut la nivel internaţional al veniturilor din petrol ale Libiei.

Guvernul recunoscut la nivel internaţional din capitala de vest, Tripoli, încerca să îl înlocuiască pe Sadiq Al-Kabir, guvernatorul Băncii Centrale a Libiei. Acest lucru a dus la cea mai recentă controversă între guvernele şi facţiunile politice din est şi din vest, care ameninţă din nou să reducă producţia şi exporturile de petrol ale Libiei.

Săptămâna trecută, estimările au arătat că exporturile de ţiţei din Libia s-au prăbuşit la aproximativ 400.000 bpd în septembrie, de la 1 milion bpd în august.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor