Escaladare majoră în Siria: Rusia, la un pas de o confruntare directă cu Israelul

Armata israeliană ar fi atacat un depozit de arme în apropierea oraşului-port sirian Latakia peste noapte, 3 octombrie 2024 (Screenshot - X)
Redacţia
04.10.2024

Atacurile israeliene au lovit Siria timp de mai multe zile la rând, cele mai recente fiind la periferia Damascului, în partea de vest a guvernoratului Rif Dimashq, lângă Liban, joi dimineaţa. Mass-media naţională siriană afirmă că rachetele de apărare antiaeriană se confruntă cu „ţinte ostile”, raportează Zero Hedge.

Dar a fost un atac major peste noapte pe coasta Siriei care a adus pentru prima dată Israelul aproape de confruntarea cu armata rusă. O dronă israeliană, precum şi avioane de război, ar fi vizat situri din oraşul sirian de coastă Jableh înainte de ivirea zorilor. Se pare că a fost vizat şi distrus un depozit de arme, care era situat în apropierea bazei aeriene Hmeimim, cea mai mare baza aeriană rusă din Siria.

Presa de stat chineză a citat un monitor de război care a declarat că „apărarea aeriană siriană şi forţele ruse au răspuns la atac în 40-50 de minute”.

Explozii mari au fost auzite şi observate în întreaga zonă şi au dus la incendii mari, la care a răspuns personalul de urgenţă.

Acelaşi raport menţionat anterior a detaliat că „deşi nu există o confirmare oficială, radioul pro-guvernamental Sham FM a declarat că sunetele auzite în spaţiul aerian de deasupra Jableh erau apărarea aeriană care intercepta ţinte din largul coastei.”

Rapoarte neverificate din presa arabă spun că baza aeriană rusă a fost lovită direct, însă alte rapoarte contestă acest lucru:

The Times of Israel a comentat, de asemenea, atacul de coastă rar, spunând: „Unele canale ale opoziţiei siriene susţin că depozitul vizat a fost în interiorul bazei aeriene ruse Hmeimim”.

În orice caz, ceea ce este clar este că atacurile au fost cel puţin foarte aproape de baza aeriană rusă, creând o mare probabilitate ca apărarea antiaeriană rusă să fi fost declanşată în acţiune.

De-a lungul războiului prin procură din Siria, au existat multe situaţii apropiate în care Israelul şi Rusia aproape s-au ciocnit, dar acest lucru a fost evitat cu grijă.

Exemplul cel mai letal a implicat un atac israelian asupra Siriei în septembrie 2018, care s-a soldat cu doborârea unui avion de recunoaştere rusesc de mari dimensiuni. Acesta patrula deasupra zonei de coastă siriene în timpul unui raid aerian israelian surpriză, dar ar fi fost lovit de „focul prietenesc” al bateriilor antiaeriene siriene în timp ce acestea încercau să respingă avioanele israeliene. 15 membri ai echipajului rus au fost ucişi.

Până în prezent, nu a existat nicio confirmare oficială din partea guvernului că Rusia a angajat avioane israeliene în acest nou incident deasupra bazei aeriene Jableh şi Hmeimim. Autorităţile ruse au negat că baza ar fi fost atacată direct. Moscova a avut tendinţa de a minimaliza incidentele anterioare, probabil dorind să îşi menţină relaţiile delicate cu Israelul pentru a evita escaladarea.

Într-o postare pe X, analistul sirian şi regional Kevork Almassian a spus că recenta agresiune militară de amploare a Israelului pe coasta siriană, în apropiere de oraşul Jableh, ar putea marca un punct de cotitură semnificativ în actualul conflict regional. Acest atac a urmat unei întâlniri de miercuri între Alexandr Lavrentiev, trimisul special al preşedintelui rus Vladimir Putin pentru Siria, şi Ali Akbar Ahmadian, secretar al Consiliului Suprem de Securitate Naţională (SNSC) al Iranului.

Potrivit lui Almassian, în timpul discuţiilor, Lavrentiev şi-ar fi exprimat speranţa că Israelul va ţine seama de avertismentele Iranului. Israelul pare să fi interpretat această întâlnire, împreună cu declaraţiile lui Lavrentiev, drept o aprobare tacită din partea Rusiei a acţiunilor de represalii ale Iranului. În consecinţă, Israelul a vizat depozite ale forţelor ruse. Acest lucru explică probabil răspunsul comun al apărării aeriene siriene şi ruse, marcând o diferenţă faţă de atacurile israeliene anterioare, în care Rusia se abţinuse de la implicarea directă în efortul de apărare.

După încheierea atacului la ora 5:50 AM, o patrulă aeriană rusă a fost observată deasupra Latakia. Atacul israelian asupra unei instalaţii ruseşti din Siria este o escaladare gravă. Acţiunile lui Netanyahu sugerează că acesta nu se mai confruntă doar cu „Axa rezistenţei”, ci pune în pericol şi interesele Rusiei. În cazul în care Moscova alege să răspundă, aceasta ar putea modifica dramatic echilibrul de putere în regiune.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor