Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un ameninţă cu un răspuns nuclear în cazul încălcării suveranităţii

Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un (Getty Images)
Redacţia
04.10.2024

Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un a ameninţat că ţara nu va ezita să folosească toate forţele ofensive disponibile, inclusiv armele nucleare, dacă inamicul va încerca să folosească forţa pentru a-şi încălca suveranitatea, a raportat vineri agenţia de ştiri de stat KCNA, potrivit Reuters.

Liderul comunist l-a criticat pe preşedintele sud-coreean Yoon Suk Yeol pentru că, în cadrul unui eveniment organizat marţi cu ocazia Zilei forţelor armate, a ameninţat că va pune capăt regimului nord-coreean. Kim a afirmat că acel comentariu ar arăta care parte distruge securitatea şi pacea în regiune.

Liderul nord-corean a spus că Yoon „s-a lăudat cu o contra-acţiune copleşitoare a forţei militare la uşa statului posesor de arme nucleare şi a fost o mare ironie care pune sub echivoc faptul că acesta este un om normal”, a raportat KCNA.

„El a afirmat că 'dacă' inamicul, cuprins de prostie şi nesăbuinţă extremă, încearcă să folosească forţe armate care încalcă suveranitatea RPDC [...] RPDC va folosi fără ezitare toate forţele ofensive pe care le deţine, inclusiv armele nucleare”, a adăugat agenţia de ştiri nord-coreeană.

RPDC este prescurtarea de la Republica Populară Democrată Coreeană, denumirea oficială a Coreei de Nord. KCNA a declarat că dictatorul Kim a făcut aceste comentarii miercuri, la o bază de antrenament a unităţilor de operaţiuni speciale ale armatei.

Coreea de Nord urmăreşte de zeci de ani un program de arme nucleare şi se crede că deţine suficient material fisionabil pentru a construi zeci de astfel de arme. Ea a efectuat şase teste subterane de detonare nucleară.

Marţi, Coreea de Sud a marcat ziua anuală a forţelor armate printr-o paradă militară în care a fost prezentată o rachetă balistică capabilă să transporte un focos masiv şi un bombardier american.

Într-un discurs, Yoon a avertizat Phenianul să nu folosească arme nucleare, afirmând că acest lucru ar fi întâmpinat cu „un răspuns hotărât şi copleşitor din partea armatei noastre şi a alianţei SUA”.

„Acea zi va consemna sfârşitul regimului nord-coreean”, a spus Yoon.

Kim a declarat că „retorica ameninţătoare, acţiunile, trucurile şi încercările duşmanilor nu au pus în pericol puternica forţă militară a RPDC şi nu ne vor lua armele nucleare niciodată”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor