Un tribunal german hotărăşte că Bavaria poate pune AfD sub supraveghere

Alternativa pentru Germania (AfD). (PHILIPP GUELLAND / AFP / Getty Images)
Redacţia
01.07.2024

Partidul Alternativa pentru Germania (AfD) din landul Bavaria din sudul Germaniei poate fi pusă sub supraveghere ca grup extremist suspectat, a decis luni un tribunal din München.

Decizia, care a respins un proces intentat de afd din Bavaria, deschide calea utilizării agenţilor sub acoperire şi a interceptării comunicaţiilor pentru monitorizarea grupului.

Două instanţe inferioare pronunţaseră deja hotărâri similare.

La începutul audierii, preşedintele AfD din landul Bavaria, Stephan Protschka, a declarat că nu se aşteaptă ca plângerea să aibă succes şi a anunţat că partidul va continua cu alte apeluri.

Organizaţiile partidului AfD din mai multe landuri germane se află sub o supraveghere similară, fiind suspectate sau cunoscute ca fiind extremiste de extremă dreapta, la fel ca şi unele grupuri afiliate partidului la nivel naţional, inclusiv aripa de tineret a AfD.

Biroul bavarez pentru protecţia Constituţiei, o agenţie de informaţii la nivel de stat care monitorizează potenţialele ameninţări la adresa valorilor şi instituţiilor democratice ale Germaniei, a anunţat în 2022 că va începe monitorizarea partidului AfD la nivel de stat.

Agenţia de informaţii a promis în anunţ că va face publice rapoarte cu privire la constatările sale, dar agenţia a declarat că s-a abţinut de la desfăşurarea de agenţi sub acoperire sau de la interceptări telefonice până la emiterea unei hotărâri judecătoreşti finale în această privinţă.

Instanţa a decis ca mii de pagini de dovezi compilate de agenţie din surse accesibile publicului - inclusiv transcrieri de chat şi extrase de discursuri - dovedesc orientarea anticonstituţională a AfD şi justifica observarea.

Spectrul variază de la declaraţii xenofobe şi anti-musulmane la declaraţii anti-democratice ale membrilor AfD şi ale oficialilor partidului, a declarat luni instanţa.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor