Un tribunal condamnă Guvernul japonez pentru accidentul nuclear de la Fukushima
alte articole
Potrivit sentinţei emise de un tribunal japonez, autorităţile şi patronul companiei electrice au dat dovadă de neglijenţă, neluând măsurile de securitate adecvate în cazul dezastrului nuclear de la Fukushima.
La şase ani şi şase zile după accidentul de la centrala nucleară din Fukushima (care a avut loc la 11 martie 2011), un tribunal din Japonia a emis prima hotărâre care declară guvernul japonez vinovat de acea tragedie. Judecătoria din districtul Maebashi a stabilit că guvernul japonez şi compania de electricitate Tokyo Electric Power (TEPCO) au acţionat cu neglijenţă, acestea ar fi trebuit să ia mai multe măsuri pentru a preveni catastrofa nucleară.
Hotărârea vine ca urmare a unei acţiuni colective prezentate în faţa instanţei de 137 de persoane care au fost forţate să îşi părăsească locuinţele din cauza accidentului nuclear.
Aceasta este prima sentinţă care hotărâşte că statul japonez este responsabil de prejudiciul cauzat strămutaţilor şi în care s-a decis să se plătească despăgubiri, conform televiziunii japoneze de stat - NHK.
Hotărârile judecătoreşti anterioare au subliniat deja responsabilitatea TEPCO în mai multe procese intentate de persoane fizice pentru daune psihologice în urma evacuării sau chiar şi în cazurile de sinucidere, dar până în prezent nici unul dintre ele nu a găsit statul vinovat.
Hotărârea creează un precedent pentru decizii similare ale altor instanţe japoneze, în care au fost prezentate mai multe cereri, ale unor grupuri de victime ale accidentului şi ar putea duce la creşterea costurilor pentru contribuabilii niponi, care plătesc deja miliarde pentru dezastrul nuclear.
În sentinţa emisă la data de 17 martie a.c., tribunalul notează că accidentul declanşat de cutremur şi tsunami-ul din 11 martie 2011 "ar fi putut fi prevenit", în conformitate cu textul prezentat de NHK. Judecătorii au ajuns la concluzia că TEPCO nu a luat măsuri suficiente de precauţie împotriva dezastrelor naturale şi, de asemenea, cred că Executivul ar fi trebuit să evalueze mai bine riscurile şi să fi impus companiei energetice regulamente majore privind securitatea.
Procesul a fost intentat de un grup de foşti rezidenţi ai zonelor evacuate din apropierea centralei nucleare, care au pretins daune pentru "stres şi emoţionale" cauzate de pierderea caselor lor.
Guvernul a plătit deja compensaţii foştilor rezidenţi pentru evacuarea lor obligatorie, dar acum va fi obligat să plătească compensaţii suplimentare reclamanţilor, fiecare dintre ei solicitând 11 milioane de yeni (care, în total reprezintă 1.500 de miliarde de yeni, 12 milioane euro). Această rezoluţie este prima dintre cele 30 de cereri similare, prezentate în întreaga ţară şi semnate de circa 12.000 de persoane evacuate.