Aliniere de falii active descoperite exact sub o centrală nucleară japoneză

Se pare că o falie activă se află chiar sub centrala nucleară Shika Hokuriku Electric Power Co din Japonia.
Reactoarele 5 si 6 ale Tokyo Electric Power Co. (TEPCO), care au fost avariate de tsunami. (Issei Kato / AFP / Getty Images)
Andrei Popescu
23.03.2016

După cum au comunicat experţii săptămâna trecută, la Fukushima “barele de combustibil s-au topit în containerele lor din reactoare şi nimeni nu ştie cu exactitate unde se află acum. Tepco a dezvoltat roboţi, care pot înota sub apă şi pot trece peste obstacolele din tunelurile avariate şi instalaţiile de conducte pentru a căuta barele de combustibil avariate. Dar de îndată ce se apropie de reactoare, radiaţiile le distrug circuitele şi îi fac nefuncţionali, pricinuind lungi întârzieri”, a afirmat Naohiro Masuda, şeful de la TEPCO responsabil cu decontaminarea centralei.

Mult mai îngrijorătoare a fost estimarea potrivit căreia “dezastrul din 2011 se va repeta. După accidentul nuclear de la Fukushima, Japonia a fost inundată cu mari proteste anti-nucleare iar această campanie a determinat un moratoriu de patru ani a programului nuclear. Acesta a fost ridicat, în ciuda opoziţiei vehemente, în luna august a anului trecut iar centralele nucleare sunt repornite”.

"Iar acum avem candidatul pentru “următorul Fukushima” titrează ziarul de ştiri japonez Yomiuri Shimbun. S-ar putea deduce în mod rezonabil că una dintre centralele nucleare care funcţionează în cadrul incintei de la Hokuriku Electric Power Co., centrala nucleară Shika din Districtul administrativ Ishikawa ar fi activă, conform unei evaluări realizate joia trecută de un complet de specialişti de la Comisia de Reglementare a Energiei Nucleare (Autoritatea de Reglementare Nucleară).

Există opt falii care trec pe sub incinta centralei electrice de la Shika. Dintre acestea, trei falii numite S-1, S-2 şi S-6 au devenit subiectele unei cercetări foarte atente. Falia S-1 este aşezată exact sub clădirea reactorului Nr. 1, un utilaj desemnat ca fiind important sub criteriile noi de reglementare.

Deşi formaţiunile alunecoase ale faliilor S-2 şi S-6 nu ating suprafaţa, aceste falii trec direct pe sub clădirile reactoarelor cu turbină numerele 1 şi 2. Ceea ce înseamnă că reactorul Nr. 2 nu poate fi reactivat dacă nu vor fi luate măsuri pentru a-i aduce întăriri siguranţei acestuia, cum ar fi mărirea nivelului de rezistenţă la cutremure şi schimbarea configuraţiei conductelor.

Vorbind totuşi despre Japonia, unde Tepco a ascuns timp de mulţi ani adevărata gravitate a exploziei de la Fukushima şi a pus milioane de oameni în pericol în acest proces, negarea este frecventă, iar compania de energie deja a trimis o solicitare pentru inspecţia siguranţei reactorului Nr. 2, afirmând cu putere că falia nu este activă, bazat pe propriile investigaţii. Nu a fost descoperită nicio diferenţă în cote în alte locaţii de-a lungul faliei S-1, conform companiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor