Proteste masive în China împotriva noii uzine de eliminare a deşeurilor nucleare
alte articole
Un protest a avut loc în Lianyungang, în regiunea estică Jiansu din China, un port cu 700.000 de locuitori situat la 480 de kilometri nord de Shanghai, rezidenţii fiind îngrijoraţi de riscurile pentru sănătatea şi siguranţa lor. Din reţelele sociale din China reiese că tensiunea ar fi explodat duminică seară, dar niciun jurnalist nu era prezent. "Asta este reţeta care va asigura dezastrul generaţiilor viitoare", a declarat la telefon pentru AFP un lucrător al unui hotel, "localnicii au tot dreptul să-şi exprime propria furie".
Imaginile, care luni, 8 august, deja nu mai erau disponibile direct în reţelele sociale, aratau o piaţă publică în care mii de persoane erau înconjurate de sute de poliţişti. Pe contul oficial de Weibo - echivalentul Twitter în China - agenţii de poliţie din oraş au negat denunţurile împotriva atacurilor poliţiei asupra manifestanţilor, care ar fi cauzat moartea unei persoane, clasificându-le "zvonuri neconfirmate". În plus, guvernul oraşului a emis o declaraţie în care explică faptul că proiectul nu a fost aprobat în mod definitiv.
"Guvernul a păstrat proiectul secret", spune o persoană pe nume Sheng pentru Financial Times. "Persoanele au aflat recent, şi de aceea sunt îngrijorate". "Unii speculează că deşeurile nucleare provin şi din alte ţări. Se întreabă de ce nu le elimină la nivel local, dacă acest proces este atât de sigur şi purtător de beneficii cum îl descriu", a adăugat acesta.
În 2011, în urma dezastrului de la Fukushima, China a oprit construirea de noi centrale nucleare. Dar moratoriul de anul trecut a fost întrerupt atunci când au fost aprobate două noi fabrici, inclusiv cea în cauză.
În prezent, China este ţara care deţine, începând cu anul 2008, primatul în construcţia instalaţiilor nucleare: a construit 35 de reactoare şi altele 20 sunt în construcţie, dar nu are instalaţii de eliminare a deşeurilor radioactive.
Până acum, protestele împotriva energiei nucleare în China au fost rare, dar guvernul se teme că opoziţia împotriva instalaţiilor de eliminare a deşeurilor nucleare ar putea deveni o mişcare naţională. În ultimii zece ani, singurele două proiecte care au atras o opoziţie considerabilă în ţară au fost anulate. Dar, în acelaşi timp, guvernul a construit foarte multe în străinătate. Centrale nucleare, în care China deţine pachetul majoritar de acţiuni au fost construite sau, în cele mai multe cazuri, sunt în construcţie, în Pakistan, Argentina, Marea Britanie, Turcia şi România. Sunt încă în fază de planificare în Iran, Arabia Saudită, Iordania, Algeria, Kenya şi Africa de Sud.
Proiectul contestat în acest moment este fructul colaborării dintre China National Nuclear Corporation şi Areva din Franţa. După cum se menţionează în presa locală, aceasta ar fi cea mai importantă colaborare dintre cele două companii de stat. Şase alte regiuni, toate situate pe coastă, cu o singură excepţie, sunt candidate pentru a găzdui proiecte nucleare născute din colaborarea chino-franceză, relatează Finalcial Times.
Republica Populară Chineză afirmă că energia nucleară va fi a cincea parte din energia naţională produsă, până în 2030. Noul plan cincinal (2016-2021) are în vedere construcţia unui număr de 6-8 centrale în fiecare an.