Alertă într-un land german pentru un eventual accident nuclear
alte articole
"Experţii independenţi ai Comisiei pentru securitate nucleară (RSK) nu pot confirma că este posibilă satisfacerea marjelor de siguranţă ale Tihange 2 şi Doel 3», justifică ministrul german al Mediului, Barbara Hendricks, cererea trimisă de Berlin, în luna aprilie, Bruxelles-ului, pentru închiderea ambelor centrale nucleare situate la graniţa dintre Belgia şi landul din Renania din Nord-Westfalia (NRW).
Pentru a reduce efectele radiaţiilor asupra organismului uman, au fost deja distribuite tablete de iod în Belgia, în aproape întreaga ţară. După accidentul de la Fukushima a fost reamintită nevoia de a se difuza tablete de iod în zonele din apropierea centralelor nucleare, astfel că guvernul regional german a decis să achiziţioneze 21 de milioane de unităţi, în toamnă, care se adaugă la cele deja cumpărate şi care vor fi distribuite de către oficiile de protecţie civilă, a confirmat un purtător de cuvânt al landului Renania, pentru agenţia DPA.
Centrala nucleară Doel este situată în apropierea oraşului Doel, în Flandra, Belgia, iar centrala nucleară Tihange este situată în apropierea oraşului Tihange în provincia Liege, Belgia - la 70 de kilometri de oraşul Aachen din landul Renania de Nord-Westfalia, la graniţa cu Belgia şi Olanda. Localizarea oraşului aproape de centrală a fost o sursă de neînţelegeri între Belgia şi Germania, care are sute de mii de cetăţeni ce locuiesc relativ aproape de reactoarele belgiene.
Germania a cerut ca reactoarele Tihange 2 şi Doel 3, care au o vechime de 40 de ani, să fie închise până la rezolvarea unor probleme importante privind securitatea.
Recipientele reactoarelor, care sunt rezistente la presiune, au manifestat semne de degradare a metalului, declanşând temeri în ceea ce priveşte siguranţa. Reactoarele au fost închise temporar, dar au fost repuse în funcţiune în decembrie 2015, din motive economice şi pentru păstrarea locurilor de muncă. Agenţia belgiană pentru siguranţa nucleară a respins cererea Germaniei, susţinând că cele două centrale “răspund celor mai stricte cerinţe posibile de siguranţă”.
Agenţia insistă că reactoarele, în ciuda unor probleme tehnice şi a unui incident de sabotaj nerezolvat, care a avut loc în preajma atacurilor teroriste din Bruxelles, se conformează standardelor internaţionale riguroase în ceea ce priveşte siguranţa.
Având în vedere refuzul Belgiei de a închide instalaţiile mai vechi, autorităţile din NRW au decis să achiziţioneze tablete de iod în cazul unui posibil accident nuclear.
În opinia guvernului din NRW, tabletele de iod sunt destinate femeilor gravide, mamelor care alăptează, copiilor sub 14 ani şi persoanelor peste 45 de ani care locuiesc pe o rază de 100 de kilometri în jurul reactoarelor. După aceea, în cazul unei situaţii de urgenţă ar fi introdusă această procedură pe întreg teritoriul german, pentru întreaga populaţie. Costul medicamentelor ajunge la circa 800.000 de euro, conform ziarul Frankfurter Allgemeine.