Fukushima: trei foşti directori ai TEPCO sunt acuzaţi de neglijenţă

La aproape 5 ani după dezastrul nuclear de la Fukushima, trei foşti directori au fost acuzaţi de neglijenţă şi neadoptarea unor măsuri mai eficiente pentru a opri catastrofa care a fost provocată de un tsunami puternic.
Centrala nucleară Fukushima Daiichi, 24 martie 2011.
Centrala nucleară Fukushima Daiichi, 24 martie 2011. (Captură Foto)

Trei foşti directori ai Tokyo Electric Power Company (TEPCO) au fost acuzaţi oficial de neglijenţă pentru dezastrul din 2011 care a lovit centrala nucleară Daiichi de la Fukushima.

În conformitate cu o decizie luată anul trecut de un panel cetăţenesc – şi în ciuda a două refuzuri anterioare din partea procurorilor din Tokyo de a formula acuzaţii – cei trei foşti directori vor fi primele persoane care vor fi judecate pentru catastrofa nucleară care a avut loc după un tsunami masiv, cauzat de un puternic cutremur de pământ.

Cei trei sunt fostul preşedinte TEPCO, Tsunehisa Katsumata, şi foştii vicepreşedinţi executivi Sakae Muto şi Ichiro Takekuro, conform Reuters. Totuşi, cei trei nu au fost duşi în custodia poliţiei.

În ciuda unor afirmaţii anterioare că nu există suficiente dovezi pentru a intenta un proces, sistemul juridic japonez a permis cetăţenilor să ia decizia finală.

“Panelurile cetăţeneşti din Japonia, alcătuite din rezidenţi selectaţi prin tragere la sorţi, reprezintă un element rareori folosit, dar de mare profil în sistemul juridic japonez. Panelurile au fost introduse pentru prima dată după cel de-al Doilea Război Mondial pentru a reduce influenţa birocraţiei şi permit forţarea deschiderii de procese”, a arătat Reuters.

Panelul a descoperit că cei trei foşti directori nu au adoptat suficiente mijloace preventive, în ciuda faptului că au fost avertizaţi cu privire la potenţialele efecte pe care le-ar putea avea un tsunami asupra centralei de la Fukushima.

Cei trei foşti directori pledează nevinovat deoarece nu ar fi putut să anticipeze mărimea tsunamiului din martie 2011, a susţinut BBC.

Cu aproape 5 ani în urma, unul dintre cele mai puternice cutremure de pământ înregistrate vreodată a lovit lângă coasta Japoniei, declanşând un tsunami enorm care a forţat strămutarea a 160.000 de rezidenţi. Trei reactoare ale centralei nucleare de la Fukushima au fost avariate după ce zidul de apă a scos centrala din funcţiune, declanşând mai multe reacţii în lanţ.

Aproximativ 16.000 de oameni au murit şi alţii aproximativ 2.500 sunt încă daţi dispăruţi în urma evenimentelor din acea zi – deşi niciuna dintre victime nu a fost atribuită în mod direct catastrofei nucleare.

În condiţiile în care contaminarea radioactivă a creat o zonă de nelocuit în jurul centralei, scurgerile de apă radioactivă continuă să pătrundă în ocean şi în contextul unui management general ineficient al operaţiunilor de curăţare a apei, se consideră că incidentul de la Fukushima este aproape pe picior de egalitate cu dezastrul de la Cernobîl din 1986.