Radiaţii de la Fukushima detectate pe ţărmul Americii de Nord
alte articole
Ken Buesseler de la Woods Hole Oceanographic Institution a declarat joi că testele recente asupra apei din Oceanul Pacific au dezvăluit faptul că centrala nucleară de la Fukushima continuă să contamineze oceanul cu izotopi radioactivi.
Buesseler a declarat că mostrele obţinute în ultimele câteva luni la câteva sute de km de ţărmurile din Oregon, Washington şi California, sau insula canadiană Vancouvers, au fost pozitive pentru Cesiu-134.
Izotopul Cesiu-134 a fost, de asemenea, detectat la niveluri reduse în aproape toate mostrele de apă de mare testate de Buesseler şi colegii săi cercetători.
“În ciuda faptului că nivelurile de contaminare din apropierea ţărmurilor noastre sunt cu mult sub limitele de siguranţă stabilite de guvern pentru sănătatea umană sau pentru viaţă marină, valorile schimbătoare evidenţiază necesitatea unei monitorizări mai stricte a nivelurilor de contaminare în Pacific”, a declarat Buesseler.
Anul trecut, Buesseler a susţinut că radiaţiile de la Fukushima au fost detectate în mostrele obţinute de pe coasta nordică a Californiei. În aprilie, anul acesta, radiaţii au fost detectate de asemenea pe malurile Canadei.
Cele mai recente date arată că răspândirea radiaţiilor de la Fukushima nu este limitată doar la anumite locaţii.
În martie 2011, un tsunami masiv declanşat de un cutremur de pământ de magnitudine 9 a inundat cu apă sistemele de răcire ale centralei nucleare, afectând unele reactoare.
La scurt timp după accident, radiaţiile au ajuns în mare, în produselel alimentare şi în aer, şi acum incidentul de la Fukushima este considerat cel mai grav accident nuclear de la dezastrul de la Cernobîl din 1986 din Ucraina.