Trump reaprinde zvonul despre Justin Trudeau şi Fidel Castro, provocând reacţii din partea unor politicieni canadieni

Mai multe fotografii cu Fidel Castro şi Justin Trudeau care par să confirme legătura dintre dictatorul comunist şi premierul canadian (Screenshot - X / Citizen Free Press)
Redacţia
16.09.2024

Doi foşti parlamentari canadieni îi cer fostului preşedinte Donald Trump să îşi ceară iertare pentru că a readus şi a pus în circulaţie un aşa-zis zvon potrivit căruia Justin Trudeau, premierul Canadei, este fiul fostului dictator cubanez Fidel Castro, informează Politico.

Lloyd Axworthy şi Allan Rock, cei doi canadieni, susţin că zvonul „josnic, vulgar şi profund ofensator” ar fi fost dezminţit în trecut.

Reacţia celor doi vine în contextul în care fostul preşedinte american Donald Trump a afirmat în noua sa carte de fotografii intitulată „Save America” ce oferă şi comentarii că prim-ministrul Canadei este fiul fostului dictator cubanez.

Axworthy şi Rock numesc secţiunea din carte „profund ofensatoare” şi susţin că l-ar submina politic pe Justin Trudeau.

„O parte din tactica lui Trump sau a autocraţilor este să submineze încrederea oamenilor şi este clar că o astfel de carte va fi preluată de tot felul de susţinători”, a declarat Axworthy, fost diplomat de top al Canadei.

Trump scrie în noua sa carte că mama lui Trudeau, Margaret, a fost „cumva asociată” cu Castro, menţionând că „mulţi oameni spun că Justin este fiul său”.

Fostul preşedinte adaugă: „El jură că nu este, dar de unde naiba să ştie! Castro avea părul frumos, „tatăl” nu, Justin are părul frumos şi a devenit comunist la fel ca [Fidel] Castro”.

Stilul de viaţă petrecăreţ al lui Margaret Trudeau era un adevărat spectacol pe vremea când Pierre Trudeau era prim-ministru. Asta a inclus şi o perioadă celebră în care a petrecut cu trupa The Rolling Stones, menţionată în autobiografia lui Keith Richards.

Guvernul canadian a fost nevoit să nege categoric aşa-zisele teorii ale conspiraţiei iar până nu demult vechiul zvon despre Castro ar fi fost aparent "anihilat" până de curând când a reapărut odată cu cartea lui Trump.

Cei doi foşi parlamentari i-au cerut lui Trump să retragă cartea din circulaţie până când „pasajul ofensator” este eliminat şi i-au trimis o scrisoare în acest sens la Mar-a-Lago şi copii ambasadorului SUA în Canada, David Cohen, şi trimisului Canadei în SUA, Kirsten Hillman.

Axworthy, care a făcut parte din cabinetul lui Pierre Trudeau şi l-a cunoscut pe Justin Trudeau când viitorul prim-ministru avea doar 4 sau 5 ani, a declarat că nu crede că Trump îşi va cere scuze, dar se aşteaptă ca ambasadorii să abordeze problema.

„Există o mulţime de daune care pot fi făcute pe măsură ce această carte va fi publicată şi această poveste va rămâne aşa cum este”, a spus el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor