"Un conflict regional devine global" - Putin trimite o rachetă balistică hipersonică experimentală asupra Ucrainei
Rusia a tras, joi, o rachetă balistică hipersonică cu rază intermediară de acţiune asupra oraşului Dnipro, ca răspuns la faptul că SUA şi Marea Britanie au permis Kievului să lovească teritoriul rus cu arme occidentale avansate, într-o nouă escaladare a războiului care durează de 33 de luni, relatează Reuters.
Într-un discurs televizat, preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că Moscova a lovit o instalaţie militară ucraineană cu o nouă rachetă balistică cunoscută sub numele de „Oreşnik” şi a avertizat că ar putea urma şi altele.
„Un conflict regional în Ucraina provocat anterior de Occident a dobândit elemente de caracter global”, a declarat Putin într-o adresă către naţiune transmisă de televiziunea de stat după ora 20:00, ora Moscovei.
Un oficial american a declarat că Washingtonul a fost avertizat de Rusia cu puţin timp înainte de atacul său, în timp ce un altul a declarat că au informat Kievul şi alţi aliaţi apropiaţi în ultimele zile pentru a se pregăti pentru posibila utilizare a unei astfel de arme.
Anterior joi, Kievul a declarat că Rusia a lansat o rachetă balistică intercontinentală (ICBM ), o armă proiectată pentru lovituri nucleare pe distanţe lungi şi care nu a mai fost folosită niciodată în război, deşi oficialii americani au declarat că a fost vorba de o rachetă balistică cu rază intermediară, care are o rază mai mică de acţiune.
Indiferent de clasificarea sa, ultima lovitură a evidenţiat creşterea rapidă a tensiunilor în ultimele câteva zile.
Ucraina a lansat rachete americane şi britanice asupra unor ţinte din interiorul Rusiei în această săptămână, în ciuda avertismentelor Moscovei că ar considera o astfel de acţiune drept o escaladare majoră.
„Astăzi a fost lansată o nouă rachetă rusească. Toate caracteristicile - viteză, altitudine - sunt (ale) unei (rachete) balistice intercontinentale. O investigaţie este în curs de desfăşurare”, a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski într-o declaraţie video.
Ministerul ucrainean de Externe a îndemnat comunitatea internaţională să reacţioneze rapid la utilizarea a ceea ce a declarat a fi „utilizarea de către Rusia a unui nou tip de armament”.
Un oficial american, vorbind sub rezerva anonimatului, a declarat că Rusia deţine probabil o mână de rachete balistice „experimentale” cu rază intermediară de acţiune utilizate în atacul de joi.
Forţele aeriene ucrainene au declarat că racheta a vizat Dnipro, în centrul-estul Ucrainei, şi a fost lansată din regiunea rusă Astrakhan, la peste 700 km distanţă. Aceasta nu a precizat ce fel de focos avea racheta sau ce tip de rachetă era. Nu s-a sugerat că racheta este înarmată nuclear.
Rachetele balistice cu rază intermediară au o rază de acţiune de 3.000-5.500 km.
„Indiferent dacă a fost o ICBM sau o IRBM, raza de acţiune nu este factorul important. Faptul că purta o încărcătură utilă MIRV (vehicul de reintrare cu ţinte multiple independente) este mult mai important în scopuri de semnalizare şi este motivul pentru care Rusia a optat pentru aceasta. Această încărcătură utilă este asociată exclusiv cu rachetele cu capacitate nucleară”, a declarat Fabian Hoffmann, cercetător doctor la Universitatea din Oslo, specializat în tehnologia rachetelor şi strategia nucleară.
Rusia a lansat, de asemenea, o rachetă hipersonică Kinzhal şi şapte rachete de croazieră Kh-101, dintre care şase au fost doborâte, au declarat reprezentanţi ai forţele aeriene ucrainene.
Atacul a vizat întreprinderile şi infrastructura critică din Dnipro, au declarat forţele aeriene. Dnipro a fost un centru de fabricare a rachetelor în era sovietică. Ucraina şi-a extins industria militară în timpul războiului, dar păstrează secretă localizarea acesteia.
Forţele aeriene nu au precizat care a fost ţinta rachetei sau dacă aceasta a provocat pagube, însă guvernatorul regional Serhiy Lysak a declarat că atacul cu rachetă a avariat o întreprindere industrială şi a declanşat incendii în Dnipro. Două persoane au fost rănite.
Ukrainska Pravda, un organ de presă cu sediul la Kiev, a citat surse anonime afirmând că racheta era un RS-26 Rubezh, o rachetă balistică intercontinentală cu combustibil solid cu o rază de acţiune de 5.800 km, potrivit Asociaţiei pentru Controlul Armelor.
"Complet fără precedent"
Într-o înregistrare video publicată de Come Back Alive, o organizaţie de caritate militară ucraineană, înfăţişează un grup de proiectile strălucitoare prăbuşindu-se la sol de pe cerul nopţii. S-a afirmat că videoclipul a fost o înregistrare de la Dnipro peste noapte.
Alianţa militară NATO nu a răspuns la o cerere de comentarii. Comandamentul european al SUA a declarat că nu are nicio informaţie cu privire la utilizarea raportată a unei ICBM şi a adresat întrebări Departamentului american al Apărării.
Unii experţi militari au afirmat că lansarea rachetei, dacă este confirmată, ar putea fi văzută ca un act de descurajare din partea Moscovei după loviturile Kievului în Rusia cu arme occidentale în această săptămână, după ce restricţiile privind astfel de lovituri au fost ridicate.
Corespondenţii de război ruşi de pe Telegram şi un oficial care a vorbit sub rezerva anonimatului au declarat că Kievul a lansat miercuri rachete de croazieră britanice Storm Shadow în regiunea Kursk din Rusia, la graniţa cu Ucraina.
Ministerul rus al Apărării, în raportul său zilnic de joi privind evenimentele din ultimele 24 de ore, a declarat că apărarea aeriană a doborât două rachete de croazieră britanice Storm Shadow, dar nu a precizat unde. Marea Britanie permisese anterior Ucrainei să utilizeze rachetele Storm Shadow doar pe teritoriul ucrainean.
Ucraina a lansat, de asemenea, rachete ATACMS americane în Rusia marţi, după ce preşedintele american Joe Biden a dat undă verde pentru a utiliza astfel de rachete, cu două luni înainte de a-şi părăsi funcţia şi de revenirea lui Donald Trump la Casa Albă. Putin a coborât marţi pragul pentru un atac nuclear ca răspuns la o gamă mai largă de atacuri convenţionale.
Trump a declarat că va pune capăt războiului, fără să spună cum, şi a criticat ajutorul de miliarde de dolari acordat Ucrainei de Biden. Părţile beligerante cred că este posibil ca Trump să facă presiuni pentru discuţii de pace - despre care se ştie că nu au avut loc încă din primele luni ale războiului - şi încearcă să obţină poziţii puternice înainte de negocieri.
Moscova a declarat că utilizarea armelor occidentale pentru a lovi teritoriul rus departe de graniţă ar fi o escaladare majoră a conflictului. Kievul susţine că are nevoie de capacitatea de a se apăra prin lovirea bazelor din spatele Rusiei folosite pentru a sprijini invazia Moscovei din februarie 2022.