Ion Tăbârţă: Nu te poţi pune cu mintea lui Putin sau a unor ofiţeri ruşi care, în orice moment, pot să direcţioneze intenţionat drone sau rachete pe teritoriul R. Moldova

Dronă căzută la periferia Chişinăului (Captură ecran)
Maria Maevschi
21.11.2024


Poliţia Naţională a Republicii Moldova a anunţat că, la începutul acestei săptămâni, o altă dronă a fost depistată de către un locuitor al capitalei. Acesta a sesizat oamenii legii despre un obiect zburător găsit la periferia municipiului Chişinău, în perimetrul Port Mall şi Arena Chişinău.

În acest context, analistul politic Ion Tabârţă a menţionat că avem o intensificare a acestui fenomen îngrijorător pentru securitatea statului nostru, precum şi a cetăţenilor Republicii Moldova, ca să nu mai vorbim de infrastructură.

„Principală explicaţie este că Federaţia Rusă şi-a intensificat atacurile sale asupra regiunilor Ucrainei proxime cu Republica Moldova şi, desigur, ne referim la regiunea Odesa. Ştim foarte bine că am avut atacuri masive în regiunea Odesa cu un număr mare de decedaţi şi răniţi. Am avut zilele trecute unul dintre cele mai masive atacuri cu rachete ruseşti asupra infrastructurii ucrainene.

Trebuie să recunoaştem şi să menţionăm faptul că aceste rachete au ajuns întâmplător pe teritoriul Republicii Moldova, nu au fost unele intenţionate, dar asta, deocamdată. Nu te poţi pune cu mintea lui Putin sau a unor ofiţeri ruşi care, în orice moment, din greşeală sau intenţionat, pot să direcţioneze nişte drone sau rachete chiar pe teritoriul Republicii Moldova”, a declarat Ion Tabârţă în cadrul emisiunii „Ora de Vârf” de la Radio Chişinău.

În opinia analistului politic, Republica Moldova nu este în stare să se apere singură, sugerând în acest sens semnarea unor acorduri cu statele vecine, deşi nici acestea nu vor garanta protejarea spaţiului aerian al ţării.

„Din păcate Moldova nu este în stare să se apere de aceste atacuri aeriene, sau cel puţin nu este în stare să se apere de una singură. Noi ne putem apăra doar dacă încheiem un acord cu Ucraina, cu România sau solicităm ajutorul acestor state pentru a proteja spaţiul aerian al Republicii Moldova. Dar, nici în acest caz nu avem garanţia că spaţiul nostru aerian va fi complet protejat.

De aceea este foarte important ca noi să încercăm să montăm un sistem de radare care să protejeze spaţiul aerian al Republicii Moldova. Noi suntem doar la faza incipientă. Am cumpărat primul radar, care mai degrabă este unul de monitorizare. Acum suntem în procesul de achiziţionare a celui de-al doilea radar. Noi mai avem de parcurs anumite etape până vom finaliza instalarea acestor radare, care să ne garanteze o anumită securitate a spaţiului nostru aerian”, a menţionat Ion Tabârţă.

Totodată, acesta a ţinut să facă referire la numărul mare de campanii mediatice menite să descurajeze instalarea de radare de către Republica Moldova sau creşterea capacităţilor de apărare aeriană.

„Vedem în permanenţă campanii că mai degrabă să dăm pensii sau compensaţii decât să cumpărăm radare. Acum când cad aceste drone s-au început campanii în derâdere faţă de actuala conducere a Ministerul Apărării, sau în general a guvernării, cum că dronele cad chiar dacă avem radare. Însă Ministerul a explicat că radarele nu văd obiectele de dimensiuni mici şi pe cele care zboară prea jos. Deci sistemul de apărare trebuie completat şi pe acest segment”, a ţinut să remarce Ion Tabârţă.

Menţionăm că săptămâna trecută, ambasadorul agreat al Federaţiei Ruse în Republica Moldova, Oleg Ozerov, a fost convocat la Ministerul Afacerilor Externe (MAE) de la Chişinău, fiindu-i înmânată şi o notă de protest din partea statului Republica Moldova.

MAE a condamnat ferm violarea spaţiului aerian al Republicii Moldova, dat fiind faptul că, pe data de 10 noiembrie curent, două drone ruseşti au fost depistate pe teritoriul suveran al Republicii Moldova - una în raionul Căuşeni din sudul Moldovei, lângă Transnistria şi alta în raionul Râşcani din nord, la graniţă cu România.

„Instituţiile competente din ţară noastră dispun de informaţii clare care arată că dronele au fost lansate de Federaţia Rusă. Ambasadorul a fost atenţionat că astfel de incursiuni agresive constituie o încălcare gravă şi un gest neprietenos al Federaţiei Rusă, aceste drone punând în pericol viaţa cetăţenilor”, se arată în comunicatul de presă al MAE.

În context, Ministerul Afacerilor Externe a chemat în mod repetat autorităţile ruse să înceteze imediat aceste acţiuni şi să se abţină pe viitor de la orice ingerinţe în afacerile interne ale Republicii Moldova, lucru nerespectat de de către Moscova.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor