Matt Gaetz se retrage din funcţia de procuror general pentru care fusese nominalizat de Trump. Cine i-ar putea lua locul

Deputatul republican Matt Gaetz a fost nominalizat de Donald Trump pentru funcţia de procuror general al Statelor Unite. (X - screenshot)
Redacţia
22.11.2024

Fostul congresmen din Florida Matt Gaetz s-a retras din procesul de numire a procurorului general, după zile de dezbateri în legătură cu publicarea unui raport al Congresului privind acuzaţiile de comportament sexual inadecvat care i s-au adus, transmite BBC.

Politicianul în vârstă de 42 de ani a declarat pe X că respectiva controversă privind potenţiala sa nominalizare „a devenit pe nedrept o distragere a atenţiei” pentru activitatea viitoarei administraţii Trump.

Raportul a inclus concluziile unei anchete declanşate de acuzaţii de comportament sexual nepotrivit şi de consum ilicit de droguri.

Gaetz a negat afirmaţiile, dar a declarat că speră să evite o „ceartă prelungită inutil la Washington”.

Citiți și Decizii controversate. Donald Trump îl nominalizează pe Matt Gaetz în funcţia de procuror general al SUA

Retragerea lui Gaetz - pe care Donald Trump l-a ales pentru a fi cel mai înalt oficial de aplicare a legii din SUA - reprezintă un eşec pentru preşedintele ales.

Pe propria sa platformă de socializare Truth Social, Trump a declarat că a apreciat efortul lui Gaetz de a deveni procuror general.

„El se descurcă foarte bine, dar, în acelaşi timp, nu a vrut să fie o distragere a atenţiei pentru administraţie, pentru care are mult respect”, a adăugat Trump.

În postarea sa de pe X, Gaetz a declarat că departamentul de justiţie al lui Trump „trebuie să fie pe poziţie şi pregătit” în prima zi a administraţiei sale, în ianuarie.

„Rămân pe deplin angajat să văd că Donald J Trump este cel mai de succes preşedinte din istorie. Voi fi întotdeauna onorat că preşedintele Trump m-a nominalizat pentru a conduce Departamentul de Justiţie şi sunt sigur că va salva America”, a scris el.

Urma de îndoială aruncată de investigaţia îndelungată a unei Comisii de etică a Congresului cu privire la o serie de afirmaţii legate de droguri, mită şi sex însemna că Gaetz s-ar fi confruntat probabil cu o luptă dificilă atunci când ar fi venit momentul să fie confirmat de Senatul SUA.

Citiți și Matt Gaetz, ales de Trump pentru funcţia de procuror general, depune mărturie în Congres. E acuzat de relaţii sexuale cu o minoră

Parlamentarii - inclusiv unii colegi republicani din Senat - şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la nominalizarea sa, ceea ce ar fi determinat un efort semnificativ cu uşile închise din partea sa şi a lui Trump pentru a obţine sprijinul necesar.

Cu o zi înainte de retragerea sa, Comisia de etică a Camerei Reprezentanţilor - care a întocmit raportul - s-a reunit cu uşile închise pentru a dezbate dacă ar trebui sau nu să publice raportul referitor la Gaetz.

Democrata Susan Wild a declarat că grupul nu a reuşit să ajungă la un acord şi a fost divizat în mod egal, 5-5, pe linii de partid.

Preşedintele Comisiei de etică, Michael Guest, a declarat joi reporterilor că retragerea sa „ar trebui să pună capăt discuţiei dacă ar trebui sau nu comisia să meargă mai departe în această chestiune”.

„El nu mai este membru al Congresului şi, prin urmare, cred că acest lucru rezolvă orice implicare pe care comisia de etică ar trebui să o aibă în orice chestiune care îl implică pe Gaetz”, a menţionat el.

Gaetz a demisionat din Camera Reprezentanţilor săptămâna trecută, după ce Trump l-a nominalizat pentru funcţia de procuror general.

Nu este clar pe cine va nominaliza Trump în locul său.

Citiți și Fostul procuror general Matthew Whitaker a fost numit de Donald Trump ambasador al SUA la NATO

Acuzaţiile provin, în parte, din afirmaţiile unei femei care a participat la o petrecere cu Gaetz în 2017 şi l-a văzut pe congresmanul de atunci întreţinând relaţii sexuale cu o minoră.

Avocatul femeii a declarat ulterior că aceasta, precum şi un alt martor, au fost plătite de Gaetz pentru relaţii sexuale.

O anchetă federală separată de trei ani privind traficul sexual asupra lui Gaetz s-a încheiat fără ca acesta să fie acuzat.

Ce urmează pentru Matt Gaetz?

Nu este clar ce va urma pentru Gaetz, care nu a oferit niciun detaliu cu privire la planurile sale viitoare în anunţul său.

Preşedintele ales Donald Trump a spus doar că are un „viitor minunat” şi că va face „lucruri grozave”.

Experţii au sugerat că este puţin probabil că Gaetz să încerce să se întoarcă în Camera Reprezentanţilor - unde a fost reales în funcţia sa la alegerile din noiembrie - deoarece ar însemna că raportul Comisiei de etică ar putea fi făcut public.

Republicani de rang înalt, inclusiv preşedintele Camerei Reprezentanţilor, Mike Johnson, au folosit demisia sa ca justificare pentru a evita publicarea constatărilor comisiei.

Dar el ar putea reveni la Capitoliu în camera superioară. Guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, l-ar putea numi pe un loc vacant care probabil va fi lăsat de senatorul Marco Rubio, pe care Trump l-a nominalizat ca secretar de stat.

Gaetz ar putea, de asemenea, să facă lobby pentru un alt post în administraţie care nu necesită o confirmare din partea Senatului.

Citiți și Trump îl nominalizează pe RFK Jr. pentru funcţia de secretar al Departamentului de Sănătate şi Servicii Umane al SUA

Cine l-ar putea înlocui ca procuror general nominalizat?

În continuare, este probabil ca Trump să aleagă un alt candidat pentru funcţia de procuror general care să pună în aplicare agenda sa la Departamentul de Justiţie - pe care a descris-o ca fiind încheierea „guvernării utilizate ca armă”, protejarea frontierelor SUA, destructurarea organizaţiilor criminale şi restabilirea „încrederii şi credinţei profund afectate” a americanilor în departament.

Luni, unii dintre aliaţii lui Trump din Congres au declarat că sunt pregătiţi să înceapă evaluarea altor candidaţi.

„Acest lucru îi oferă preşedintelui oportunitatea de a se uita la alte persoane foarte calificate care pot ajuta la modernizarea Departamentului de Justiţie. Probabil că un număr dintre acestea ar fi foarte acceptabile pentru membrii Senatului, care doresc cu adevărat să vadă agenda preşedintelui avansând”, a declarat senatorul Mike Rounds din Dakota de Sud, citat de Politico.

Rounds a adăugat că el crede că au existat „unele informaţii pe care preşedintele nu le cunoştea atunci când a făcut recomandarea iniţială.”

Citiți și Trump o numeşte pe Tulsi Gabbard în funcţia de director al serviciilor naţionale de informaţii ale SUA

Printre numele avansate până acum ca posibilităţi se numără:

  • procurorul general din Texas, Ken Paxton
  • fostul membru al Comisiei pentru valori mobiliare şi bursiere Jay Clayton
  • procurorul general din Missouri, Andrew Bailey
  • senatorul de Arizona Mike Lee
  • fostul consilier general al Biroului de Management şi Buget Mark Paoletta

Carl Tobias, profesor de drept la Universitatea din Richmond, a declarat pentru BBC că „un candidat evident” ar fi Todd Blanche, care l-a reprezentat pe Trump în procesul său penal din New York şi a fost deja nominalizat pentru funcţia de procuror general adjunct.

Printre alte posibilităţi se numără procurorul general al statului Virginia, Jason Miyares, sau membri republicani de rang înalt ai Comitetului Judiciar al Senatului, printre care Ted Cruz, Tom Cotton sau Josh Hawley.

Ultimii doi au sugerat că ar prefera să rămână în Senat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor