SUA resping mandatele de arestare emise de CPI pe numele lui Gallant şi al lui Netanyahu
Statele Unite au respins decizia Curţii Penale Internaţionale (CPI) de a emite joi mandate de arestare pe numele premierului israelian Benjamin Netanyahu şi fostul său şef al Apărării, Yoav Gallant, a declarat un purtător de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe potrivit Reuters.
„Statele Unite resping în mod fundamental decizia Curţii de a emite mandate de arestare pentru înalţi oficiali israelieni. Rămânem profund îngrijoraţi de graba procurorului de a solicita mandate de arestare şi de erorile de proces îngrijorătoare care au condus la această decizie”, a declarat purtătorul de cuvânt, adăugând că SUA discută cu partenerii săi paşii următori.
Context
Reamintim că, joi, Curtea Penală Internaţională a emis mandate de arestare pe numele prim-ministrului israelian, Benjamin Netanyahu, al fostului ministru al Apărării Yoav Gallant şi al liderului Hamas Mohammed Deif pentru presupuse crime de război legate de războiul din Gaza.
Mandatele îi expun pe Netanyahu şi Gallant riscului de a fi arestaţi în cazul în care călătoresc în străinătate. Au existat rapoarte neconfirmate conform cărora Deif ar fi fost ucis de Israel.
Procurorul-şef al instanţei, Karim Khan, a solicitat mandatele de arestare în luna mai, afirmând că există motive întemeiate să se creadă că Netanyahu şi Gallant poartă „responsabilitatea penală” pentru provocarea foametei în masă în Gaza, care constituie crime de război şi crime împotriva umanităţii.
Joi, instanţa a declarat că a găsit motive rezonabile să creadă că Deif a fost responsabil pentru crime împotriva umanităţii şi crime de război, inclusiv crimă, tortură, viol şi luare de ostatici.
SUA a salutat anterior mandatele CPI pentru crime de război împotriva lui Vladimir Putin şi a altor oficiali ruşi pentru atrocităţile comise în Ucraina, denunţând în acelaşi timp urmărirea de către Curte a lui Netanyahu şi Gallant, o poziţie mixtă care a expus administraţia Biden la acuzaţii de standarde duble din partea multor membri ONU, în special din sudul global. Detalii aici.