"Ridicol şi motivat politic" - Israelul, despre mandatul de arestare emis de CPI pe numele lui Netanyahu

Vedere exterioară a sediului Curţii Penale Internaţionale (CPI) (Getty Images)
Redacţia
22.11.2024

Într-o decizie aşteptată şi anticipată de mult timp în rapoartele internaţionale, Curtea Penală Internaţională (CPI) a emis joi mandate de arestare pentru prim-ministrul Benjamin Netanyahu şi fostul ministru al Apărării Yoav Gallant în legătură cu războiul din Gaza.

Trei judecători din „Camera preliminară I” a CPI au emis mandatele în unanimitate, acuzându-i pe liderii israelieni de crime împotriva umanităţii.

„Camera a considerat că există motive rezonabile să se creadă că ambele persoane au privat în mod intenţionat şi cu bună ştiinţă populaţia civilă din Gaza de obiecte indispensabile supravieţuirii sale, inclusiv alimente, apă şi medicamente şi materiale medicale, precum şi combustibil şi electricitate”.

„Camera a găsit, de asemenea, motive rezonabile să creadă că dl Netanyahu şi dl Gallant poartă fiecare răspundere penală în calitate de superiori civili pentru crima de război de a dirija în mod intenţionat un atac împotriva populaţiei civile”, au scris ei în hotărârea emisă, potrivit Zero Hedge.

Pe parcursul verii, în timp ce mandatele de arestare erau în aşteptare şi aşteptate în orice moment, Netanyahu a început de fapt să îşi modifice planurile de călătorie, evitând în iulie escalele în Europa Centrală în timp ce se afla în drum spre Statele Unite.

Citiți și Curtea Penală Internaţională a emis mandat de arestare pe numele lui Netanyahu pentru presupuse crime de război în Gaza

Aproximativ 120 de ţări sunt parte la CPI, dar Israelul şi SUA nu sunt. Acestea au criticat mult timp ancheta privind crimele de război şi au condamnat mandatele. Mass-media israeliană a subliniat că:

Decizia a marcat prima dată când CPI a emis mandate de arestare împotriva liderilor unei ţări democratice.

Acum, odată cu emiterea finală a mandatelor oficiale ale CPI, Netanyahu şi Gallant riscă să fie arestaţi în cazul în care călătoresc în oricare dintre aceste 120 de ţări; cu toate acestea, CPI nu dispune, desigur, de un mecanism de punere în aplicare şi se bazează pe fiecare ţară în parte. În mod clar, presiunea americană asupra Curţii de la Haga nu a funcţionat.

Citiți și Curtea Penală Internaţională reclamă Mongolia la organismul său de supraveghere pentru că nu l-a arestat pe Putin

Dar, în mod interesant, CPI a făcut referire la propriile cuvinte ale liderilor israelieni în argumentarea asediului lor intenţionat asupra unei populaţii civile numeroase. De exemplu, în octombrie 2023 - la câteva zile după atacul terorist al Hamas care a ucis 1.200 de persoane şi a dus la luarea ca ostatici a aproximativ 250 de israelieni - Gallant a declarat: „Am ordonat un asediu complet asupra Fâşiei Gaza. Nu va exista electricitate, alimente, apă, combustibil, totul este închis. Ne luptăm cu animale umane şi acţionăm în consecinţă.”

Netanyahu a avertizat de mult timp că ancheta şi mandatele CPI ar stabili un precedent „periculos” pentru alte ţări democratice, inclusiv pentru aliaţii Israelului.

„Israelul este criticat pe nedrept aici. Cred că este periculos. Practic, este prima democraţie pusă sub acuzaţie în momentul în care face exact ceea ce democraţiile ar trebui să facă într-un mod exemplar”, a declarat el pentru CNN cu câteva luni în urmă. „Aceasta pune în pericol toate celelalte democraţii. Israelul este primul, dar voi sunteţi următorii. Marea Britanie este următoarea. Şi alţii vor urma, de asemenea.”

Joi, reacţionând la noile mandate ale CPI, biroul lui Netanyahu a criticat hotărârea ca fiind "absurdă şi falsă", şi de asemenea, "antisemită".

Susţinătorii Israelului în Occident, inclusiv senatorul democrat John Fetterman, au reacţionat, de asemenea, cu fermitate joi.

Citiți și Cinci naţiuni cer Curţii Penale Internaţionale să investigheze crime de război în teritoriile palestiniene

Avi Mayer, fostul editor al Jerusalem Post, a subliniat selectivitatea noului demers al CPI:

"Pentru a crea o falsă impresie de corectitudine, Curtea Penală Internaţională a emis şi un mandat de arestare pentru liderul militar Hamas Mohammed Deif [...] care este mort. Asta ar trebui să vă spună cât de ridicole şi motivate politic sunt aceste mandate. CPI este o glumă".

În afară de impactul asupra călătoriilor potenţiale ale oficialilor „căutaţi”, mandatul este în mare măsură simbolic. Dar creează o dilemă politică şi o posibilă tensionare a relaţiilor dintre unele ţări.

De exemplu, Putin, care face, de asemenea, obiectul unui mandat de arestare anterior al CPI, şi-a anulat recent o deplasare în persoană la un summit BRICS din Africa de Sud, tocmai pentru a evita să pună guvernul sud-african într-o poziţie delicată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor