Un activist kazah de opoziţie moare la Kiev în urma unei tentative de asasinat

Aydos Sadykov, o figură a opoziţiei din Kazahstan, a fost victima unei tentative de asasinat (Screenshot - X)
Redacţia
02.07.2024

Jurnalistul kazah Aidos Sadikov, un cunoscut reprezentant al opoziţiei, a murit la Kiev pe 2 iulie, la două săptămâni după ce a fost grav rănit într-o tentativă de asasinat, a declarat soţia sa, Natalia Sadikova, potrivit The Kyiv Independent.

Ucraina suspectează doi rezidenţi din Kazahstan, Altai Zhakanbayev şi Meiram Karataiev, de comiterea atacului împotriva lui Sadikov, la 18 iunie.

Activistul de opoziţie, care a primit azil în Ucraina în 2014, a fost împuşcat într-o maşină parcată în districtul Shevchenkivskyi şi a petrecut 13 zile spitalizat într-o unitate de terapie intensivă.

"Aidos Sadikov ne-a părăsit astăzi la ora 3 a.m., ora Kievului, soţul meu iubit, tatăl celor trei copii ai noştri şi marele fiu al poporului kazah", a anunţat Natalia Sadikova într-o postare pe Facebook.

Citiți și Opozant popular din Kazahstan, internat în spital după ce a fost împuşcat la Kiev

Soţia opozantului ucis l-a acuzat pe preşedintele kazah Kassym-Jomart Tokayev că ar fi responsabil pentru atac. Astana a negat acuzaţiile. Potrivit lui Tokayev, Kazahstanul este gata să sprijine ancheta.

Zhakanbayev, unul dintre atacatorii suspectaţi, s-a predat autorităţilor kazahe şi a fost reţinut. Ucraina a declarat că va solicita extrădarea suspectului. Karatayev este în continuare căutat.

Aidos Sadikov şi soţia sa Natalia Sadikova au fugit din Kazahstan şi au primit azil politic în Ucraina în urmă cu 10 ani. Cuplul a fondat canalul YouTube Base, care critică guvernul kazah şi oligarhii şi are peste 1 milion de abonaţi.

Până în 2010, Sadikov a fost liderul uneia dintre filialele partidului de opoziţie Azat din Kazahstan. El a fondat apoi mişcarea Gastat şi a organizat acţiuni pentru apărarea drepturilor civile şi politice, potrivit Radio Europa Liberă/Radio Liberty (RFE/RLE).

Instanţa kazahă l-a condamnat pe activist la doi ani de închisoare pentru "împotrivire faţă de poliţie", într-un caz despre care cuplul a spus că a fost motivat politic.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor