Israelul declară teritoriu de stat o suprafaţă mare din Cisiordania

Vedere generală a unui drum ce duce la o bază militară israeliană construită pe terenuri confiscate din satul palestinian Jiftlik, Cisiordania zonă ocupată pe 16 aprilie 2024 (Getty Images)
Redacţia
04.07.2024

Administraţia civilă a Israelului a declarat aproximativ 1270 de hectare din Cisiordania drept teren de stat israelian, în ceea ce este considerată a fi cea mai mare acaparare de terenuri de la Acordurile de pace de la Oslo, semnate de israelieni şi palestinieni în 1993, relatează ASB Zeitung.

Decretul corespunzător pentru confiscarea terenului a fost deja semnat de autoritatea guvernamentală israeliană responsabilă în Cisiordania în iunie, dar a fost făcut public abia miercuri, 3 iulie.

În acest an, un total de 2370 de hectare (aproape 24 de kilometri pătraţi) au fost declarate drept teren de stat.

"Declararea terenurilor de stat este una dintre cele mai importante metode pe care Israelul le utilizează pentru a-şi afirma controlul asupra terenurilor din teritoriile ocupate. Terenurile care au fost declarate terenuri de stat nu mai sunt considerate proprietate privată palestiniană de către Israel. Palestinienii sunt împiedicaţi să îl folosească. Israelul închiriază terenuri de stat doar israelienilor", a declarat organizaţia Peace Now.

Se pare că o mare parte a zonei a fost desemnată anterior ca rezervaţie naturală.

Potrivit mass-mediei israeliene, coloniştii israelieni din Cisiordania au atacat forţele de securitate israeliene, distrugând structuri provizorii pe teren privat palestinian şi dezmembrând un avanpost de aşezare ilegală. Aceştia ar fi aruncat cu cocteiluri Molotov în forţele de securitate şi ar fi incendiat un vehicul în semn de protest faţă de evacuare. De asemenea, aceştia au spart parbrizul unei maşini aparţinând unui angajat al administraţiei civile. Evacuarea avanpostului fusese aprobată de guvernul israelian. Aproximativ 70 de poliţişti de frontieră au fost implicaţi în operaţiune.

Israelul a cucerit Cisiordania şi Ierusalimul de Est în timpul Războiului de Şase Zile din 1967. În prezent, printre aceştia trăiesc aproximativ trei milioane de palestinieni şi 700.000 de colonişti israelieni. În 1993, potrivit organizaţiei Peace Now, mai existau doar 250.000 de colonişti israelieni. Israelul face distincţie între coloniile care au fost înfiinţate cu aprobarea guvernului şi "coloniile sălbatice", dintre care unele sunt legalizate retroactiv prin legislaţie. Cu toate acestea, din perspectivă internaţională, toate coloniile sunt considerate ilegale.

Liderii religioşi de dreapta ai Israelului continuă construirea de colonii, în ciuda criticilor internaţionale. Potrivit organizaţiei israeliene pentru apărarea drepturilor omului Peace Now, de la preluarea mandatului de către guvern, la sfârşitul anului 2022, în Cisiordania ocupată au fost aprobate tot atâtea noi unităţi de locuit israeliene cum n-a mai fost niciodată de când organizaţia a început să înregistreze datele în 2012. Se aşteaptă ca 2024 să fie un an record pentru confiscările de terenuri.

Anunţul confiscării de terenuri în Cisiordania a atras critici din partea organizaţiilor pentru drepturile omului din Orientul Mijlociu, Ramallah exprimându-şi îngrijorarea cu privire la potenţialele încălcări ale drepturilor omului din teritoriile palestiniene.

Cea mai recentă confiscare de terenuri de către guvernul israelian în Cisiordania, însumând aproximativ 1.270 de hectare, este situată în apropierea unor oraşe importante precum Tel Aviv şi ar putea exacerba conflictele dintre israelieni şi palestinieni în regiune.

Conflictul israeliano-palestinian privind confiscarea terenurilor din Cisiordania a fost o problemă controversată timp de decenii, multe organizaţii palestiniene susţinând că aceasta le încalcă dreptul la autodeterminare şi încalcă dreptul internaţional.

Ca răspuns la confiscarea de către Israel a terenurilor din Cisiordania, numeroase organizaţii pentru drepturile omului au solicitat sancţiuni internaţionale împotriva Tel Aviv-ului, susţinând că acţiunile Israelului sunt în detrimentul păcii şi stabilităţii în Orientul Mijlociu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor