Protestatar anti-Kremlin, încarcerat pentru tatuajul "Navă de război rusă, du-te dracului"

Turnurile Kremlinului se reflectă în geamul unui restaurant McDonald’s din Moscova, 9 martie 2022 (Getty Images)
Redacţia
04.07.2024

Un rus care a protestat împotriva guvernului a fost încarcerat şi amendat pentru încălcarea legilor privind cenzura în timp de război din cauza tatuajului său care conţinea fraza virală "Navă de război rusă, du-te ...", au raportat marţi mai multe organizaţii mass-media.

Autorităţile l-au reţinut pe Stepan Zimin după ce bloggeri pro-război au publicat un videoclip în care acesta apărea cu tatuajul său, care conţine fraza care a devenit un strigăt de mobilizare pentru rezistenţa ucraineană împotriva invaziei Rusiei.

Zimin a fost acuzat de huliganism mărunt şi "discreditarea armatei ruse", ambele catalogate drept infracţiuni minore.

Tribunalul districtual Basmanny din Moscova l-a închis pe Zimin timp de şapte zile pentru huliganism şi l-a amendat cu 30 000 de ruble (340 euro) pentru "discreditarea" armatei, potrivit canalului de ştiri Telegram Ostorozhno Novosti.

Postul de televiziune a declarat că bloggerii pro-război au publicat o înregistrare video în care Zimin cere scuze soldaţilor ruşi şi promite să şteargă tatuajul, declarând instanţei că l-a făcut "ca un prost impulsiv" în urmă cu doi ani.

Zimin a executat anterior o pedeapsă cu închisoarea pentru violenţe în timpul unor manifestaţii anti-Putin în masă, care au avut loc în 2012.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor