UE construieşte un buncăr "anti-spionaj" de 8 milioane de euro pentru discuţii secrete

Actualele facilităţi ale summitului UE, considerate nesigure pentru a discuta secrete de stat (Uniunea Europeană)
D.B.
11.07.2022

UE construieşte la Bruxelles un buncăr securizat în valoare de 8 milioane de euro pentru ca liderii să poată discuta secrete fără ca ruşii sau alte persoane să tragă cu urechea, potrivit unui memorandum al UE care descrie proiectul, consultat de euobserver.

Camera ar putea găzdui în jur de 100 de persoane - până la 34 de lideri şi cei 34 de secretari ai acestora, precum şi personalul de protocol, tehnic şi de catering.

UE are 27 de membri, dar s-ar putea extinde în viitor, iar sala securizată va fi folosită şi pentru întâlniri la nivel inferior de către ambasadori şi înalt funcţionari ai UE.

Sala va fi deconectată, dar va fi echipată cu tehnologie de conferinţă internă cu ecran mare şi microfoane conectate la cabine la fel de sigure pentru 30 de interpreţi. Atât sala de şedinţe, cât şi cabinele vor fi închise într-o cuşcă izolatoare certificată de NATO pentru a "reduce riscul exploatării emanaţiilor compromiţătoare" - undele electromagnetice şi radio generate de ecranele şi cablurile IT, care pot fi interceptate de la distanţă.

Oricine intră înăuntru, chiar dacă este om de serviciu, trebuie să aibă autorizaţie de securitate "SECRET UE" şi să cunoască motivul pentru care se află acolo.

SECRET UE este al doilea cel mai înalt nivel de clasificare al blocului.

Acesta acoperă informaţii care ar putea "dăuna grav" intereselor UE dacă ar fi divulgate. Potrivit orientărilor de securitate ale UE, scurgerile de informaţii ar putea "spori tensiunile internaţionale" sau "ameninţa viaţa" sau "ordinea publică" în Europa.

În plus, liderii şi personalul UE vor trebui să îşi lase telefoanele, laptopurile, ceasurile inteligente, brelocurile electronice şi chiar aparatele auditive în dulapuri izolate fonic în afara camerei.

Buncărul urmează să fie construit până în 2024 în complexul Consiliului UE din Bruxelles, care găzduieşte deja summituri. Locaţia exactă nu a fost încă decisă, dar oficialii caută un loc în apropierea sălii obişnuite a summiturilor UE, astfel încât liderii să se poată deplasa mai uşor în cele două locaţii.

Decizia survine după ce Rusia a readus războiul în Europa prin invadarea Ucrainei şi pe fondul planurilor UE de a crea o forţă armată comună alături de NATO.

Doi spioni ruşi expulzaţi recent de Belgia erau specialişti în interceptarea semnalelor.

Dar China şi Israelul au fost, de asemenea, implicate în scandaluri de bruiaj al UE la Bruxelles în anii trecuţi.

Potrivit sursei citate, se vor lua toate măsurile necesare pentru a se asigura că nimeni nu introduce ilegal dispozitive de ascultare.

Buncărul va fi verificat "înainte şi după reuniuni pentru a detecta, localiza şi neutraliza orice dispozitiv de ascultare", se arată în document.

Se va asigura "un nivel adecvat de confort pentru VIP-uri (mobilier, scaune etc.) şi un decor adecvat (de exemplu, steaguri, dar fără flori sau alte obiecte care pot fi înlocuite frecvent)", se adaugă în nota de serviciu.

"Orice mobilier, echipament tehnic sau accesoriu nou (flori, decoraţiuni, utilităţi pentru băuturi etc.) va fi supus unei inspecţii TSCM [măsuri tehnice de contracarare a securităţii]", a precizat acesta.

Dar, cu toată atenţia UE la detalii, sofisticarea programelor de spionaj moderne face ca acestea să fie mult prea uşor de ascuns, potrivit unei surse belgiene din domeniul securităţii, care a cerut să nu fie numită.

"Există câteva case goale lângă Shape [o bază NATO din Belgia] unde serviciile de informaţii ale statelor membre organizează exerciţii cu dispozitive de ascultare. O echipă are 24 de ore pentru a plasa cât mai multe microfoane, iar cealaltă echipă are 24 de ore pentru a le căuta. Estonienii sunt cei mai buni [la detectare], dar nimeni nu găseşte niciodată toate dispozitivele", a declarat acesta.

Cei doi specialişti ruşi în semnale au fost expulzaţi în aprilie, printre alţi 39 de spioni care se dădeau drept diplomaţi în ambasada şi consulatele sale din Belgia, ceea ce dă o idee despre nivelul de ameninţare din capitala UE.

Cu câţiva ani înainte de război, armata belgiană a fost pusă în alertă din cauza unor potenţiale dispozitive de ascultare ruseşti sau chinezeşti în avioanele VIP închiriate pentru a transporta liderii UE şi NATO.

Belgia a investigat, de asemenea, informaţii primite în urmă cu aproximativ 10 ani, potrivit cărora China ar fi pus microfoane în ambasada UE din Malta, situată vizavi de sediul Consiliului UE şi al Comisiei Europene.

În 2010, autorităţile belgiene au indicat că Israelul ar fi instalat microfoane în clădirea Justus Lipsius a Consiliului UE, unde se ţineau summiturile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor