Şeful CIA, declaraţii surpriză: Nu există dovezi că Iranul urmăreşte să îşi construiască o armă nucleară

William Burns (KAREN BLEIER / AFP / Getty Images)
Redacţia
09.10.2024

Directorul CIA, William Burns, susţine că nu a văzut nicio dovadă cum că Iranul ar construi vreo armă nucleară, potrivit unor declaraţii făcute luni la o conferinţă pe teme de securitate, informează Zero Hedge.

„Nu, nu vedem dovezi astăzi că liderul suprem [ayatollahul Ali Khamenei] a revenit asupra deciziei pe care a luat-o la sfârşitul anului 2003 de a suspenda programul de înarmare”, a declarat Burns, în cadrul conferinţei The Cipher Brief's 2024 Threat Conference din Sea Island, Georgia, potrivit NBC News.

Perspectiva lui Burns vine în contextul în care statul Israel spune că plănuieşte un răspuns „serios şi semnificativ” la barajul iranian de aproximativ 200 de rachete balistice lansate asupra Israelului săptămâna trecută. Atacul iranian a urmat asasinării de către Israel a lui Hassan Nasrallah, secretarul general al organizaţiei politice şi militante libaneze Hezbollah, care este aliată cu Iranul.

În timp ce lumea aşteaptă următorul pas al Israelului pe scara escaladării, s-a speculat că reactoarele nucleare iraniene şi instalaţiile aferente ar putea fi printre ţintele FDI. Preşedintele Biden a declarat reporterilor că nu ar sprijini Israelul să lovească ţinte nucleare, în timp ce fostul preşedinte Trump a afirmat că Israelul ar trebui „să lovească mai întâi ţinte nucleare şi să se preocupe de restul mai târziu”.

Burns susţine că, din cauza deciziei lui Trump de a retrage Statele Unite din acordul nuclear din 2015 dintre Iran şi mai multe puteri majore, Iranul "se află într-o poziţie mult mai apropiată de a produce suficient material îmbogăţit pentru o singură armă nucleară".

În cadrul acelui Plan comun cuprinzător de acţiune (JCPOA), Iranul şi-a asumat un grad fără precedent de supraveghere externă a programului său nuclear, ar fi demontat centrifugele, şi-a umplut reactorul cu apă grea cu beton şi a expediat uraniu în afara ţării, toate acestea în schimbul relaxării sancţiunilor economice. Când Trump a anulat acordul şi a reimpus sancţiuni, Iranul ar fi început să ignore restricţiile impuse de tratat.

Burns a declarat audienţei că, în conformitate cu restricţiile JCPOA, Iranului i-ar fi trebuit mai mult de un an pentru a acumula cantitatea necesară de uraniu îmbogăţit pentru a construi o bombă.

„Acum este probabil mai mult de o săptămână sau puţin mai mult pentru a produce o bombă de material armat, astfel încât riscurile au crescut”, a spus el.

Desigur, una este să obţii uraniu îmbogăţit şi cu totul altceva este să construieşti un focos nuclear funcţional şi transportabil. Potrivit unor estimări, acest lucru ar putea necesita până la un an, notează NBC.

În orice caz, Burns susţine că, în cadrul unei examinări atente şi continue a Iranului, CIA nu a văzut niciun indiciu al unei intenţii iraniene de a construi o bombă nucleară:

"Nu vedem astăzi dovezi că a fost luată o astfel de decizie. Urmărim situaţia foarte atent. Cred că suntem destul de încrezători că - lucrând cu prietenii şi aliaţii noştri - vom fi capabili să o vedem relativ devreme. Dar [...] marele pericol, într-un fel, este că intervalul de timp a fost comprimat în moduri care creează noi provocări pentru noi."

În 2005, Khamenei a emis o fatwa (decret) în care declara că, potrivit unui rezumat al observaţiilor sale realizat de guvernul iranian, "producţia, stocarea şi utilizarea armelor nucleare sunt interzise de islam şi [...] Republica Islamică Iran nu va dobândi niciodată aceste arme". Edictul religios împotriva armelor nucleare a urmat refuzului anterior al Iranului de a riposta atunci când Irakul lui Saddam Hussein a folosit gaz muştar (iperită) şi alte arme chimice împotriva soldaţilor şi civililor iranieni în timpul Războiului Iran-Irak. Guvernul SUA a sprijinit în mod conştient utilizarea armelor chimice de către Irak.

Anticiparea din această săptămână a unui potenţial atac israelian asupra instalaţiilor nucleare iraniene vine pe fondul speculaţiilor de pe reţelele de socializare cu privire la un seism de magnitudine 4,5 produs sâmbătă în deşertul iranian, diverse postere ne-seismologice sugerând că, mai degrabă decât un cutremur, ar fi fost vorba despre vibraţii care ar fi putut fi cauzate de un test cu arme nucleare.

Organizaţia Tratatului de interzicere totală a testelor nucleare respinge aceste teorii, potrivit reprezentantului permanent al Rusiei la organizaţiile internaţionale din Viena, Mihail Ulianov. Acesta a scris pe Telegram:

"În legătură cu evenimentele seismice din Iran din 5 octombrie au existat speculaţii că acestea ar fi fost probabil cauzate de teste nucleare. CTBTO a analizat semnalele de la cele 25 de staţii ale sale şi a ajuns la concluzia că formele de undă înregistrate erau în concordanţă cu cutremurele anterioare din Iran."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor